Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Neplatí včas splátky! OKD bude asi muset zachránit stát: Bakala krachuje?!

Autor: Vladimír Barák - 
5. srpna 2014
05:00

Jím spoluvlastněná NWR, pod kterou spadá těžební OKD, včas nezaplatila splátku úroků u dluhopisů. Podle analytiků jde o signál, že NWR je těsně před bankrotem!

Už několik měsíců Bakalaa spol. vyjednávají s věřiteli a požadují, aby zapomněli na část sumy, kterou napůjčovali. Zda plán vyjde, rozhodne hlasování věřitelů 29. srpna v Londýně. Už nyní je ale situace firmy údajně kritická.

Neřízený pád

Firma totiž přestala splácet některé své závazky. Mezinárodní agentura jí proto snížila hodnocení, tzv. rating.

„Potíže NWR trvají dlouho, ale teď už začíná jít do tuhého. Nesplacení úroků z dluhopisů je na kapitálovém trhu vážný hřích,“ uvedla například komentátorka Echo24.cz Lenka Zlámalová. Podle ní firma směřuje k neřízenému bankrotu.

Hazard s penězi

A varuje i Bleskem oslovený analytik investiční společnosti BBI Marek Šperlich. „Je jasné, že dny firmy NWR, jak ji známe, postupně končí. O akcie či nezajištěné dluhopisy firmy by v současné době měl zájem pouze velký hazardér či stát, který se bude snažit předejít sociálním tlakům, jež by konec takto velké společnosti vyvolal,“ řekl Šperlich.

A stát již dal najevo, že, pokud NWR a tedy i OKD padne, zasáhne. „Hledalo by se takové řešení, které by neznamenalo, že lidé prakticky přes noc přijdou o práci. Stát by OKD mohl koupit za symbolickou cenu - například za jednu korunu,“ řekl již dříve Blesku ministr průmyslu Jan Mládek (54, ČSSD).

Prioritou je podle něj současných 14 tisíc pracovníků OKD. Ztráta zaměstnání u takového počtu osob by prý v již nyní nezaměstnaností sužovaném kraji znamenal sociální katastrofu.

Bakalův muž v klidu

Problémy zmítaná NWR se prozatím snaží tvářit klidně. „NWR dosud žádné podmínky ve smlouvách s věřiteli neporušila. Věříme, že do konce září dotáhneme do úspěšného konce naši dohodu s věřiteli. Ta nám výrazně sníží dluh a bude znamenat až pět miliard korun nového kapitálu,“ napsal Blesku mluvčí firmy Petr Jonák.

Blesková zpráva
Bakala je zhruba třetinovým vlastníkem OKD. Údajně si z dolů od chvíle, kdy si je pořídil, vytáhl přes 60 miliard.

Akcie: ze 400 na 2 Kč!

Pro NWR je snížení ratingu dalším pomyslným hřebíkem do rakve. V posledních dnech firmě výrazně spadla cena akcií. Zatímco při vstupu na burzu v květnu 2008 byla cena akcie přes 400 Kč, nyní zaplatíte dvě koruny.

Příliš dobře se nedaří ani Bakalověvydavatelství Economia či jeho soukromým investicím, kdy podle odhadů například až 100 milionů korun nalil do tvorby počítačové hry, kterou ale postupně odmítli všichni přední světoví herní vydavatelé.

A co byty?

Miliardář Bakala je také spoluvlastníkem bývalých bytů OKD, které pořídil velmi levně –40 tisíc korun za jeden. Nedlouho poté, co je koupil, je vyvedl pod samostatnou společnost RPG byty.

Ta spravuje asi 44 tisíc bytů na Ostravsku. Této společnosti se problémy s financemi netýkají – naopak jde o slípku snášející zlatá vejce. Vždyť jen za jeden rok zde Zdeněk Bakala a spol.vyberou na nájemném až 2 miliardy Kč ročně!

ivuska1 ( 11. srpna 2014 09:23 )

Vyvlastnit Bakaluv majetek a ty jeho sl.apote take !!!!!!

ivuska1 ( 11. srpna 2014 09:22 )

ivuska1 ( 11. srpna 2014 09:21 )

absolutni souhlas

ivuska1 ( 11. srpna 2014 09:20 )

Bakala at si to zaplati sam z jeho miliard !!!!!!!!!!!!!!

zabibol ( 7. srpna 2014 19:54 )

Komunističtí zločinci a zrádci vyrabovali uran za bilióny korun a poslali ho soudruhům do Sovětského svazu. Tu trochu uhlí co nechali pod zemí a nespálili v uhelných elektrárnách už nikdo nechce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa