Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Klaus stojí 9 korun: To není omyl, pane exprezidente!

Memoáry Václava Klause jsou tak nechtěným zbožím, že je místo původních 300 korun seženete i za devět!
Memoáry Václava Klause jsou tak nechtěným zbožím, že je místo původních 300 korun seženete i za devět!  (Autor: Foto Blesk – Vladimír Barák, Koláž Blesku - Květoslav Popelka)
Autor: Vladimír Barák - 
29. července 2014
05:38

Pane exprezidente, jak hluboko ještě klesnete? Taková otázka se nabízí při pohledu na plné regály knihkupectví, kde jsou memoáry Václava Klause (73) tak nechtěným zbožím, že je místo původních 300 korun seženete i za devět!

Bývalá hlavu státu každý rok na Hradě zakončovala bilanční knihou, ve které shrnula všechny své projevy a výstupy do jedné publikace. Celkem tak vzniklo deset knih, pojmenovaných jednoduše Rok první až Rok desátý. Na knihy vždy čekal dav fanoušků a sám autor je předával i zahraničním delegacím coby hodnotný dar. Nyní, poté co Klaus nepovedenou amnestií vzbudil vlnu nevole a své hradní angažmá ukončil extrémně nepopulární, po něm pes neštěkne.

„Knihy jsme dali do plošného výprodeje již vloni, kdy jsme potřebovali uvolnit skladové prostory,“ řekla Blesku Veronika Presová z vydavatelství Euromedia. Ani po roce se ale zásoby prodejen netenčí a někteří obchodníci sáhli k zoufalému kroku: za jednu knížku zaplatíte jen devět korun. „To nepokryje ani náklady,“ dodává Presová.

Raději hračku!

Redaktor Blesku navštívil knihkupectví v centru Brna na ulici Dornych. Klausovy knihy se tu prodávají levněji, než dětské pěnové dekorace na stěnu, což se oznamuje i na venkovní vitríně. „Větší zájem než o knihy pana Klause je i o pískající plyšové hračky. Asi budu muset naopak já platit zákazníkům, aby si ty »bichle« někdo odnesl,“ řekla pod příslibem anonymity jedna z prodavaček.

Podle vydavatelství vyšla každá z knih v průměrném nákladu 3 tisíce kusů. Do prodeje za cenu nižší než doporučenou poputovala asi jedna třetina z nich.

Exprezident není jediným politikem, jehož knihy koupíte levněji, než bochník chleba. Tak například audio kniha Tomia Okamury Umění vládnout, kterou společně s ním namluvila herečka Hana Maciuchová, spadla ze 159 na 29 korun. Kniha Jiřího Paroubka Plnou parou v politice byla v prodeji zlevněna ze 300 korun na 10 korun. Zpověď kandidátky na všechno Jany Bobošíkové s názvem Nebudu mlčet koupíte místo dřívějších 249 i za 5 korun.

anezat ( 31. července 2014 19:26 )

jana999 ( 29. července 2014 18:27 )

no paroubkovic jsou na tom líp v holešovický tržnici je prodávají za 10 Kč, já si myslím, že to je jen tunel pro stát, klaus už si přesto korupční prachy vyčistil zrovna jako paroubkovic,

petrusaa ( 29. července 2014 11:41 )

Nevlastníte knižní dílo dalšího úspěšného autora Ivana Langra:: Cesta mojí Spermie,rád bych toto dílo vlastnil.Toto dílo je prvotina spisovatele,která vyšla v omezeném nákladu.

sars ( 29. července 2014 11:41 )

 Nedal bych ani devět. ...

pravlast ( 29. července 2014 11:20 )

To by některé ústavy a univerzity měly použít jako skripta tunelingu.Ovšem prosti/insti/tut V.Kl.nechce vydávat povolení k těm účelům.Nevíte co se v institutu chystá a na čem se pracuje? vzdělávání letušek asi ne,žejooo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa