Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jourová uvařila Sobotkovi chlupaté knedlíky. Nahradí ji možná tahle blondýna

Autor: simao, ČTK - 
25. července 2014
12:52

Premiér Bohuslav Sobotka zavítal dnes na jednání se šéfkou pro místní rozvoj Věrou Jourovou. Dostal od ní bosáky v hrnci, do kterého se pobaveně podíval. Jourová však může být první ministryní, která v jeho kabinetu skončí a odejde do Bruselu na post eurokomisařky. Kdo ji nahradí? Ve hře je její blonďatá náměstkyně Klára Dostálová. A ta není proti.

Sobotka (ČSSD) za Jourovou (ANO) přijel v rámci svých pravidelných jednání s ministry. Ta zahájil 7. července a tento týden již navštívil resorty spravedlnosti, zdravotnictví a zahraničních věcí.

Z ministerstva pro místní rozvoj neodjel Sobotka s prázdnou. Dostal hrnec bosáků, chlupatých knedlíků. "Vzadu je výstavka regionálních potravin... a já tady mám pro vás kuchařku horáckých bramborových jídel, kterou napsala moje maminka a teď se na nás možná z nebe dívá, trošku mě z toho mrazí v zádech. Je tam 40 bramborových receptů a já jsem vám uvařila jeden z nich, bosáky," potěšila Sobotku ministryně Jourová.

Sobotka se za ní vydal poté, co vláda schválila její nominaci na českou europoslankyni. Jourová by se tak měla stát prvním člověkem ze Sobotkova kabinetu, který skončí. Pokud tedy obstojí ona i další kandidáti na eurokomisaře při zářijovém grilování v europarlamentu.

Dnes však řeč byla především o ministerstvu, které stále ještě Babišova ministryně spravuje. Sobotka zdůraznil roli MMR při čerpání peněz z EU. "Přijel jsem se třemi klíčovými tématy. Zaprvé evropské fondy. Zadruhé evropské fondy. A za třetí evropské fondy," uvedl Sobotka. S čerpáním eurofondů přitom mělo Česko v minulosti řadu problémů. "Dostali jsme se do situace, kdy se snažíme zachránit každou korunu. Škody se nepodaří zcela eliminovat, ale děláme maximum proto, abychom tyto škody co nejvíce snížily," dodal premiér.

Dostálová vzkazuje Babišovi: Také nejsem politik

Návrh, kdo nastoupí na místo Jourové, čeká Sobotka od svého koaličního partnera Babiše. "Očekávám, že personální řešení vedení resortu mi předloží pan předseda Babiš. Počkám si na nominaci našeho koaličního partnera," uvedl Sobotka.

Jourová jako svou nástupkyni doporučila svou současnou náměstkyni pro evropské programy Kláru Dostálovou. Hnutí ANO ale o kandidátovi ještě nerozhodlo. Dostálová dnes alespoň prozradila, že by nabídku přijala, oficiálně ji však ještě nikdo neoslovil.

"Chtěla bych pokračovat v práci, kterou započala paní ministryně Jourová," prohlásila Dostálová, která chce Babiše přesvědčit o odborných dovednostech. "Nejsem politik, jsem odborník," vzkázala Babišovi na dálku. A to by se šéfovi ANO mohlo líbit. I ministr financí používá podobnou rétoriku - že není politikem...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gaygenius ( 27. července 2014 18:05 )

Koukněte se na toto video http://www.youtube.com/watch?v=tVvNJrdV43k

koko61 ( 25. července 2014 18:03 )

Má v sobě něco zlého a neumím to popsat, není upřímná, faleš z ní jenom sálá, zřejmě mazaná ženská, která si omotá každého politika kolem prstu, to je hnus, co máme ve vládě a ono to jde ještě dál, hnus

anezat ( 25. července 2014 14:24 )

Měla to říct na předvolební kampani těm, kdo ji volili.

nmlk ( 25. července 2014 13:50 )

Jourová je skutečně velmi omezená osoba, když ji člověk slyší mluvit, tak je to bída. Ona neví nic, o ničem. Ubohost!!!! Slabota. Jenom se deb.bilně usmívá. Mimoň.

nmlk ( 25. července 2014 13:47 )

Věrka Jourová by neměla být žádnou eurokomisařkou, od začátku šla do politiky kvůli penězům, kvůli korytu. Tato dáma by si v soukromém sektoru ani neškrtla. Dostala odškodnění za 1 měsíc ve vězení ve výši 3 milionů koruna (bez Válkové na MS by jí soudy nic nevyplatily), na MMR se ani neohřála, nic tam neudělala a už se žene za výnosným korytem do Bruselu. Tak kopanec do zadku jedině. Je to vyčůraná potvora, šklebivý ksicht.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa