Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zmatení nadlidé: Babiš se rozčílil, poslanci ČSSD nevěděli, pro co hlasují!

Zasedání poslanecké sněmovny se změnilo ve frašku
Zasedání poslanecké sněmovny se změnilo ve frašku  (Autor: Foto Blesk - Martin Hurda)
Autor: simao, ČTK - 
23. července 2014
19:08

Tak tohle byla pořádná groteska ve Sněmovně! Část poslanců ČSSD hlasovala pro snížení spotřební daně z nafty a benzinu. Navzdory domluvě koalice. Ministra financí Babiše to dopálilo - při naftě levnější o 2,50 Kč a benzínu o 1,50 Kč by utrpěla státní kasa... Netušili prý, pro co hlasují a byli dezorientovaní, hájil své "ovečky" premiér Sobotka.

Situace, jakou nezažili ani zasloužilí matadoři ze Sněmovny. Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL chtěla v rámci novely zákona o spotřebních daních podpořit tzv. zelenou naftu PRO ZEMĚDĚLCE. Díky 17 hlasům z řad sociální demokracie však prošel i pozměňovací návrh Milana Urbana, který snižuje PRO VŠECHNY ŘIDIČE spotřební daně u nafty o 2,50 Kč/litr a u benzinu o 1,50 Kč/litr!

Takové snížení by podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) vedlo k výpadku příjmů pro státní rozpočet ve výši 14 miliard korun! A navíc by to znamenalo porušení předpisů Evropské unie. Babiš ale zastává názor, že ceny by neklesly a peníze by na tom vydělali pouze distributoři pohonných hmot.

"Nevěděli, o čem se pořádně hlasuje, a asi to popletli. ČSSD tvrdí, že došlo k omylu. Měli si to ohlídat," řekl Babiš.

Urban (ČSSD) návrh na snížení daně zdůvodnil tím, že kvůli růstu cen ropy a předchozímu zvýšení spotřební daně zdražily ceny pohonných hmot v tuzemsku natolik, že je motoristé raději nakupují v cizině. Kvůli tomu poklesl prodej nafty i benzinu, a stát tak vybírá méně na spotřebních daních. Snížení daně by podle něj zvýšilo prodej téměř o čtvrtinu...

Sobotka uvedl, že řada poslanců jeho strany byla "zcela dezorientována". a hlasovala proto zmatečným způsobem, i když se věc probírala v úterý na klubu. Část poslanců ČSSD podle něj na schůzi klubu nebyla. Legislativní zmetek, jak Sobotka schválenou podobu normy nazval, by neměl jít do Senátu. Věří, že "hlasovací omyl" bude vyřešen již v pátek. "Především mě opravdu nenapadlo, že dneska největším pomocníkem opozice při obstrukci bude poslanec sociální demokracie Milan Urban. On dnes sehrál výrazně obstrukční roli," řekl novinářům po přerušení jednání Sobotka.

Naopak podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka byli poslanci dobře informováni a věděli, o čem hlasují. Podle něj v koalici dříve platila nepsaná dohoda, že se strany nebudou překvapovat pozměňovacími návrhy. ČSSD i ANO ji ale podle něj nedodržují.

Když více než po hodině ČSSD hlasování zpochybnila a snažila se o jeho opakování, musela čelit ostré kritice opozice z porušování jednacího řádu. O zákonu se bude nejspíš hlasovat znovu. Tahle kontroverzní schůze Sněmovny však bude mít pravděpodobně dohru u Ústavního soudu...

 

gaygenius ( 27. července 2014 18:34 )

Koukněte se na toto video http://www.youtube.com/watch?v=tVvNJrdV43k

anezat ( 24. července 2014 12:02 )

salto ( 24. července 2014 08:54 )

Inu nadlidi

pepen ( 24. července 2014 07:23 )

Toto je důkaz,že to jsou obyčejní blbci-nezajímá je to o čem se tam hlasuje!!!Čtou si jsou v bufetech-řeší si své kšefty!Berou za to nehorázné prachy a vymýšlí různé podvody,jak by si nahrabali miliony !!!!!Oni vědí,že jsme národ tupců,že nás to taky nezajímá-tak si dělají co chtějí !!!!!!

eisenbieger ( 24. července 2014 05:21 )

BANANYSTAN !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa