Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman odjížděl z vlády spokojený: S plným žaludkem dokonce i chválil

Miloš Zeman navštívil ve Strakově akademii jednání vlády
Miloš Zeman navštívil ve Strakově akademii jednání vlády  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
21. července 2014
21:56

"Pětatřicet nad nulou, příšerný," postěžoval si Miloš Zeman premiérovi, když dnes přicházel vůbec poprvé do Strakovy akademie na jednání Sobotkovy vlády. Jinak však prezident spíše chválil. Třeba růst minimální mzdy, Věru Jourovou jako adeptku na novou eurokomisařku, nebo oběd, který mu na vládě dali.

"Odjíždím s rozjasněnou myslí a dokonce i s plným žaludkem, protože mi na vládě dali oběď," nechal se Zeman slyšet na společné tiskovce s Bohuslavem Sobotkou. Na vládě prezidentovi servírovali polévku s játrovými knedlíčky a jako hlavní chod karbanátky nebo hovězí stroganoff, uvedla FTV Prima.

Zeman však chválil nejen jídlo, ale současný koaliční kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL za to, že podle něj dává lidem naději a důvěru. "Vytvořila se atmosféra, kdy se veřejnost dívá na vládu s uměřenými nadějemi," uvedla hlava státu. V tom vidí rozdíl mezi současnou vládou a pravicovým kabinetem Petra Nečase (ODS), jehož jednání Zeman navštívil loni. Tehdejší ministerský předseda Nečas odmítal zvýšení minimální mzdy, které naopak současný kabinet podporuje. Se současným premiérem je tak Zeman v této věci "na jedné lodi".

Zeman usedl mezi vicepremiéra Babiše a premiéra Sobotku Zeman usedl mezi vicepremiéra Babiše a premiéra Sobotku | ČTK

Prezident pochválil i výběr kandidátky na českého eurokomisaře. Věru Jourovou označil za skvělou volbu, i když si přece jen neodpustil rýpnout, že se vláda mohla domluvit dříve, než po několikatýdenním handrkování.

Zeman mluvil o exportu

Vládě pak Zeman také vytkl, že dosud neuzavřela dohodu mezi ministry průmyslu a zahraničí o spolupráci v oblasti exportní politiky a ekonomické diplomacie. Prezident je znám svou podporou obchodu i se zeměmi, které bývají kritizovány za nedodržování lidských práv. Dlouhodobě podporuje lepší vztahy například s Čínou, Ruskem nebo některými post sovětskými státy.

"Jsem rád, že jsme našli široké porozumění z hlediska přístupu k novým trhům, ať už ve střední Asii a dalších oblastech, jako je Jižní Korea," konstatoval prezident. Podle Zemana by se Česko mělo zaměřit na zlepšování obchodních vztahů především se zeměmi ve střední Asii, tedy Kazachstánem, Turkmenistánem, Ázerbájdžánem a částečně Uzbekistánem. "Jsou to země s bohatými přírodními zdroji, s investičními příležitostmi a především se schopností splácení našich investičních aktivit," řekl prezident. Další takovové země je podle něj Čína, Vietnam či Mexiko.

czrus ( 22. července 2014 08:09 )

Ukrajina šíří falešné informace o Boeingu http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_22/Curkin-Ukrajina-siri-falesne-informace-o-Boeingu-631 1/

avina ( 22. července 2014 07:30 )

Pěkné-pohoda,dobrá práce.Pohostinnost je normální u všech akcí,jako v rodině.K životu je třeba jídlo,pití,relax,spokojenost...Jen někteří to nemají-ani v rodině,zloba je užírá při spokojenosti druhých.Dobře jim tak! petrmetr---chudáček,mají ho za primitiva,nemá na jídlo...závistivec zakomplexovaný.

czrus ( 22. července 2014 07:24 )

Spravedlnost na americký způsob: hříchy Paribas výměnou za Mistraly pro RF http://czech.ruvr.ru/2014_07_21/Spravedlnost-na-americky-zpusob-hrichy-Paribas-vymenou-za-Mist raly-pro-RF-9830/

slider ( 22. července 2014 02:08 )

Na co nam jsou staty jako Rusko, Kazachstán, Turkmenistán, Ázerbájdžán, Uzbekistán, Vietnam či Mexiko?! Musime se drzet bohatych statu jako...18:45 https://www.youtube.com/watch?v=KmFVpz51Ol8

czrus ( 21. července 2014 22:38 )

BLESK BLESK BLESK TADI TEN BOING CO TET SUNDALI UKRAINSKI FASISTY , JE VON TEN CO PROPADL U INDICKEM OCEANU USA CIA HO UKRADLA , A PAK PREHODILA DO HOLANSKA , V LETADLE BYLO HODNE MRTVOLE, A UPLNE NOVY PASPORTY , JE TO DALSIJ PRUSER , JETO TO LETADLO CO STRATILOS V INDIJSKOM OCEANE , USA PRIKAZALI FASISTUM ODSTRELIT , A HNET LZOU NA POVSTALCI , A NA RUSSIJU , ale te idioty asi zapomneli hdo USA vozi do vesmiru , a ze RUSSIA ma druzici co vsechno vidi slysi a natacii na vidio , tak ze dnes experty a armada Russii dnes to dala vsechno na papiru , jeto bomba pro USA .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa