Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ztrapněné Česko, fraška s eurokomisařem: Sobotkova vláda to schytává za váhání

Sobotkova vláda to schytává od opozice za průtahy s určením kandidáta na eurokomisaře
Sobotkova vláda to schytává od opozice za průtahy s určením kandidáta na eurokomisaře  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, simao - 
16. července 2014
15:01

Sobotkova vláda se stále nedokázala domluvit na českém kandidátovi na eurokomisaře. Proti sobě stojí hlavně kandidáti ČSSD a ANO - exministr financí Pavel Mertlík a ministryně Věra Jourová. Za tyhle dohady to však dostává vládní koalice pořádně "sežrat" od opozice - mluví se o frašce, ostudě, divadlu, které nám v Evropě ublíží...

Koalici v čele s lídry Sobotkou, Babišem a Bělobrádkem se ani na úterní večerní schůzce nepodařilo shodnout na českém kandidátovi na eurokomisaře. Už poněkolikáté. Premiér Sobotka proto dnes vyrazil do Bruselu konzultovat české trable s příštím šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Jenže tady je každá rada drahá. ČSSD si stojí za svým kandidátem Mertlíkem, ANO, které eurovolby vyhrálo, zase prosazuje ministryni Věru Jourovou. "Abychom mohli o té věci zodpovědně rozhodnout, je nezbytně nutné, aby ještě proběhly konzultace v Bruselu," vysvětlil Sobotka.

Sněmovní opozice však Sobotkovu vládu za neschopnost shodnout se pořádně peskuje. Česko prý promeškalo vhodný čas na výběr eurokomisaře a bude se muset spokojit s méně významným resortem, o který se eurokomisař bude starat.

Opozice: Divadlo, fraška, loser Telička

Vyjednávání bylo divadlem a fraškou, sdělili ČTK představitelé TOP 09, ODS, Úsvitu a KSČM. Podle šéfa ODS Petra Fialy jsou pro vládní koalici důležitější posty pro stranické členy než zájmy občanů. "Už dávno měla jednoznačně určit, o kterou oblast má ČR v Evropské komisi zájem a vybrat vhodného kandidáta pro dané portfolio," uvedl. Za dané situace se podle něj Česko bude muset spokojit s tím, "co zbude".

Sarkasticky na dosavadní vývoj reagoval místopředseda ODS Jan Zahradil. "Nakonec je hezké, že vláda se rozhodla zpestřit okurkovou sezónu divadelním představením s blíže neurčeným počtem pokračování," poznamenal. "Vedle jiných přesvědčivých výkonů lze ocenit také Pavla Teličku v roli losera dekády. Být už podruhé během 10 let odkopnut od funkce, považované za jistou, se nikomu hned tak nepovede," navezl se do lídra ANO pro eurovolby Teličky, který se eurokomisařem patrně nestane. Namísto něj se Babišovo hnutí vytasilo s Jourovou.

"Bylo by hezčí, kdyby se byli dohodli tady, ale očividně koalice není schopná se dohodnout. Mám pochyby, že v Bruselu najde Sobotka recept na řešení koaliční krize," upozornil Právo šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Za selhání vlády označuje okolnosti kolem výběru komisaře i předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. "Je to nekončící fraška. Mezitím, co se hádají, tak jsou již ta nejdůležitější evropská ministerstva rozebrána jinými státy. Zase budeme pět let hrát v EU ty poslední housle bez jakékoliv šance na sebemenší vliv," uvedl. "Osmnáct států z osmadvaceti už má nominanta. Čtyři státy už lobbují za konkrétní resorty," upozornil Okamura na serveru novinky.cz.

Kandidátka komunistů do Senátu Eva Kašová uvedla, že spor mezi ČSSD a ANO působí Česku v zahraničí ostudu. "Dalo by se i říct, že šéf Evropské komise Juncker si nakonec vybere sám, a to je, myslím, velmi smutný výsledek činnosti českých vládních představitelů," dodala.

rudyptak48 ( 18. července 2014 09:41 )

Známé různé druhy závislosti jako alkohol, sex, drogy, gamblerství...ap. Kalousek je závislý na řečnickém pultu sněmovny, alespoň jednou si na něj musí sáhnout.

cz_rus ( 17. července 2014 12:47 )

http://www.rozhlas.cz/dvojka/jaktovidi/_zprava/ivan-kraus-rusko-vyvazi-problemy--1328694

cz_rus ( 17. července 2014 12:47 )

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/exkluzivne-na-ct24/osobnosti-na-ct24/129418-problemem-ruska-je-rusk o-samotne-rika-igor-lukes/

cz_rus ( 17. července 2014 12:47 )

http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/rusko-ekonomicka-charakteristika-zeme-19086.html

czrus ( 17. července 2014 06:32 )

Na území Ruska bylo hospitalizováno 16 zraněných z Ukrajiny http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_16/Na-uzemi-Ruska-bylo-hospitalizovano-16-zranenych-z- Ukrajiny-7610/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa