Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Koupí stát zadlužené OKD? Muselo by to být velice levné, říká Babiš

NWR patří ze dvou třetin skupině BXR. V té má 50% podíl Zdeněk Bakala.
NWR patří ze dvou třetin skupině BXR. V té má 50% podíl Zdeněk Bakala.  (Autor: archiv Blesku)
7. července 2014
16:51

Důlní společnost OKD by se mohla vrátit do majetku státu, připustil dnes ministr průmyslu Jan Mládek (54, ČSSD). Šéf financí Andrej Babiš (59, ANO), ale případný nákup podmiňuje oddlužením společnosti.

Zda bude firma na prodej, záleží na věřitelích její mateřské společnosti NWR. Ti mají rozhodnout o návrhu manažerů na oddlužení OKD, kteří chtějí snížit dluh ze 775 milionů eur (asi 21 miliard Kč) na 450 milionů eur (asi 12 miliard Kč). Pokud na to věřitelé nekývnou, je prodej OKD jednou z možných variant vývoje. A v té chvíli by se přihlásil stát.

„Pokud by došlo k prodeji, stát by mohl zvažovat odkup firmy. Pokud by byla OKD na prodej, zajistil by stát její fungování. Pro nás je prioritou udržet nejméně 10 let zaměstnání pro 14 tisíc zaměstnanců OKD a tomu podřídíme veškerá jednání,“ řekl Mládek po včerejším jednání se zástupci NWR.

Půjde to přes ČEZ?

Podle ministra financí Babiše se ale budou muset snažit i dnešní majitelé OKD, mezi které patří i miliardář Zdeněk Bakala (53). „Teoreticky je koupě OKD možná, pokud by to bylo ekonomicky výhodné a firma by byla oddlužená,“ podmiňuje Babiš. OKD by pak prý určitě nekoupil stát, ale spíše polostátní ČEZ prostřednictvím dceřiné společnosti Severočeské doly. „Ale při stávajících výsledcích by to muselo být velice levné,“ řekl ministr Blesku.

Až do konce…

Samotná NWR se zatím k variantě odkupu své dceřiné firmy státem příliš nevyjadřuje. „Pokračujeme v jednáních s věřiteli. Jsme přesvědčeni, že do konce září to dotáhneme do konce. Platí ale, že žádný z různých scénářů nebude mít dopad na každodenní provoz OKD,“ uklidňuje horníky bojící se o zaměstnání mluvčí NWR Petr Jonák.

anezat ( 9. července 2014 14:05 )

anezat ( 9. července 2014 14:05 )

andreslawicky ( 8. července 2014 11:09 )

Babiš řekl už hodně hovadin

podlesni ( 7. července 2014 17:29 )

I za korunu a oddlužené je to drahé. Ať si to vyřídí Sobotka, ten to nadrobil...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa