Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sarkozyho pustili na svobodu: Exprezidenta vyslýchali ve vazbě 15 hodin!

Autor: shp, ČTK - 
2. července 2014
07:28

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy byl v noci předán vyšetřujícímu soudci kvůli podezření z aktivního úplatkářství, zneužití moci a porušení služebního tajemství. Předtím ale musel absolvovat náročné martyrium v podobě 15hodinového výslechu. Exprezident byl zadržen kvůli korupční a odposlechové kauze. Po převozu k soudu byl propuštěn a stíhán bude na svobodě. Sarkozy všechna obvinění popírá.

Podobný úkon vůči bývalé hlavě státu je podle médií bezpříkladný od začátku takzvané páté republiky ve Francii v roce 1958. Podle francouzského práva zahájení formálního vyšetřování znamená, že existuje závažný důkaz nasvědčující pravděpodobnému podílu podezřelé osoby na trestném činu. Vyšetřující soudci zároveň obvinili také Sarkozyho advokáta Thierryho Herzoga a zástupce prokuratury Gilberta Aziberta.

Sarkozyho případ se týká především podezření, že se prostřednictvím advokáta Herzoga pokusil získat tajné informace o očekávaném rozhodnutí kasačního soudu v jedné své právní kauze výměnou za příslib prestižního postu v Monaku pro Aziberta. Za to hrozí Sarkozymu až 10 let vězení.

Nyní se vyšetřuje, zda exprezident přijal od nejbohatší ženy Francie Liliane Bettencourt, dědičky kosmetické firmy L'Oreal, peníze na podporu své volební kampaně v roce 2007. Náhlý obrat ve vyšetřování podezření z korupce, které začalo 26. února, přichází v době, kdy Sarkozy je v zemi stále více zmiňován jako možný zachránce své opoziční konzervativní strany UMP, která se ocitla v bezprecedentní krizi v důsledku skandálu kolem falešných faktur.

sugarbitter ( 2. července 2014 10:11 )

Riziko je "netrestat" a tolerovat lumpárnu.

popocatepetl ( 2. července 2014 07:37 )

To mají Francouzi pech, na jedné straně opovrhovaného prezidenta, nejnepopulárnějšího mezi všemi prezidenty od doby, co se měří obliba, na druhé straně opoziční stranu v hluboké vnitřní krizi se šéfem před soudem. Takže jim zbývají jen extremisté - na pravici, i na levici. Pro Evropu docela velké riziko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa