Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mají nového hejtmana: Rathův exnáměstek stanul v čele Středočeského kraje

Nový hejtman Středočeského kraje Miloš Petera
Nový hejtman Středočeského kraje Miloš Petera  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
27. června 2014
14:01

Petr Bendl (ODS) a pak řada hejtmanů z ČSSD - David Rath, Zuzana Moravčíková, Josef Řihák a nyní Miloš Petera. To jsou lidé, kteří kdy stanuli v čele Středočeského kraje. Posledním z nich je Petera, který byl do funkce zvolen dnes. Opozice ho nepodpořila - prý kvůli spojení s érou souzeného exhejtmana Ratha.  

Šéf krajské ČSSD Miloš Petera byl dnes zvolen středočeským zastupitelstvem novým hejtmanem. Ve funkci nahradil svého stranického kolegu Josefa Řiháka, který v pondělí vyhověl výzvě spolustraníků a rezignoval.

Opozice Peteru nepodpořila. Poukázala na to, že je spojen s érou bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), souzeného kvůli korupci. Petera mu dělal náměstka, a je podle svých kritiků zodpovědný za stav, do nějž se kraj dostal v uplynulých letech. "Jsme přesvědčeni o tom, že tyto změny jsou výsledkem posílení skupiny uvnitř sociální demokracie blízké Davidu Rathovi," komentoval výměnu v čele kraje šéf středočeské ODS Jan Skopeček.

Petera však neměl protikandidáta. Po zvolení prohlásil, že jeho cílem bude dál plnit volební program ČSSD a zajišťovat rozvoj Středočeského kraje. Ve veřejné volbě pro něj hlasovalo 36 zastupitelů, proti bylo sedm, zdrželo se 6.

Josefa Řiháka (vlevo) vystřídal ve funkci Miloš Petera (vpravo) Josefa Řiháka (vlevo) vystřídal ve funkci Miloš Petera (vpravo) | ČTK

Nový hejtman přislíbil, že se vzdá poslaneckého mandátu a nebude znovu kandidovat v komunálních volbách v Nymburku, kde dělá starostu. "Myslím, že mě každý zná, že nemusím říkat, že jsem ženatý, že mám dvě děti," reagoval před hlasováním na požadavek opozice, ať se jako kandidát představí.

Řihák dnes zopakoval, že respektuje rozhodnutí svého týmu, který si přál změnu ve vedení kraje. Peteru při volbě podpořil a řekl, že bude dál v zastupitelstvu pracovat. Trvá na tom, že ho nikdo k rezignaci nenutil a odešel o své vůli. Opozice se znovu podivila tomu, že jí nikdo oficiálně nesdělil důvod Řihákova odchodu. Výměnu v čele hejtmanství označila za výsledek třenic uvnitř ČSSD. "Přiznejte barvu a řekněte, proč musel pan Řihák odejít," prohlásil Skopeček (ODS).

hejhej ( 27. června 2014 15:01 )

Podvodníci se drží svých koryt jako houno košile

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa