Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volební senát navrhuje zrušit pětiprocentní hranici v eurovolbách: Dostanou křeslo Piráti?

Záískají Piráti zpětně jedno křeslo?
Záískají Piráti zpětně jedno křeslo?  (Autor: Oficiální zdroj)
Autor: ČTK - 
24. června 2014
17:23

Nejvyšší správní soud (NSS) navrhne Ústavnímu soudu zrušení pětiprocentní hranice pro vstup do europarlamentu. Volební senát tak vyhověl podnětu Strany zelených. Podobnou argumentaci uplatňovala ve své stížnosti také Česká pirátská strana. Správní soud nyní obě řízení přeruší a počká na verdikt ústavních soudců. Obě strany zůstaly ve volbách těsně pod hranicí pěti procent, piráti získali 4,78 procenta, zelení 3,77 procenta. Žádné další stížnosti NSS nevyhověl.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zrušení hranice nepodporuje. "Pětiprocentní hranice pomáhá vytvářet a integrovat hlavní názorové proudy. Brání roztříštěnosti, a tím i neschopnosti se domluvit," uvedl v zaslaném prohlášení Sobotka. Podobně se na věc dívá i místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. "Věcně tomu nefandím, ale názor Ústavního soudu budu respektovat," řekl ČTK.

Naopak vicepremiér Andrej Babiš (ANO) ve zrušení hranice pro volby do Evropského parlamentu nevidí problém, navýšil by ale na dvojnásobek nutný zisk ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Kdyby pětiprocentní uzavírací klauzule neexistovala, představoval by hranici pro vstup do europarlamentu takzvaný přirozený práh. Ten se odvíjí od volebního systému, počtu kandidujících stran a účasti ve volbách. V posledních volbách by se pohyboval kolem tří a půl procenta. Znamenalo by to mandát pro piráty i zelené na úkor KDU-ČSL a ČSSD.

Sedmičlenný volební senát nebyl jednomyslný. Odlišné stanovisko k usnesení o přerušení řízení a předložení věci Ústavnímu soudu zaujali tři soudci: Zdeněk Kühn, Miloslav Výborný a Radan Malík. Nyní se bude návrhem zabývat plénum, tedy sbor všech současných ústavních soudců.

„Není to pravděpodobné, ale rozhodně pravděpodobnější než včera, když rozhodnutí soudu ještě nebylo. Nyní jde o jednu z možných variant,“ připustil Jan Winter z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Nejvyšší správní soud dostal celkem 16 volebních stížností. Kromě dvou přerušených podnětů všechny odmítl, zamítl či odložil bez projednání, a to i přesto, že přinejmenším ve dvou případech zjistil chyby volební komise. Nemohly však ovlivnit volbu konkrétních kandidátů.

salto ( 25. června 2014 09:39 )

Typický příklad, když malé ho.no vysoko skáče

maruch ( 24. června 2014 18:36 )

Ekoteroristi zaplakaly a soud se může po.srat.Stejně Vám to nepomůže.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa