Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Střihoruký Zeman: S Babišem zničili milion korun! Proč?

Miloš Zeman předal Andreji Babišovi milionový dluhopis. A pak ho zničili!
Miloš Zeman předal Andreji Babišovi milionový dluhopis. A pak ho zničili!  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
17. června 2014
16:39

Ve Střihorukém Edvardovi kouzlil s nůžkami Johnny Depp, dnes je na Hradě vzal do ruky prezident Miloš Zeman. Předal totiž ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) milionový dluhopis, který pořídil za peníze ze svého fondu na splácení státního dluhu. Cenný papír pak společně rozstříhali a částka tak propadne státu.

"I když si samozřejmě uvědomuji, že je to jen symbolická částka, která státní dluh nespasí, tak je to jakási morální výzva, v některých případech morální facka těm, kteří měli zodpovědnost za zvyšování státního dluhu v minulosti," uvedl prezident.

Sám Zeman prý jako bývalý premiér cítí odpovědnost, proto posílá 60 tisíc korun měsíčně (30% z platu) do svého fondu, ze kterého nyní milionový dluhopis financoval. Druhý nejbohatší Čech, miliardář Andrej Babiš, přitom daroval půl milionu.

Podle hlavy státu je ve fondu nyní po splacení prvního milionu něco přes tři miliony korun. Každý měsíc prý Zeman milionový dluhopis předávat nechce, proto přijde vždy s dvojnásobnou částkou - s dvoumilionovým, čtyřmilionovým, osmimilionovým či šestnáctimilionovým dluhopisem. "Uvidíme, jestli se do konce funkčního období propracuji na alespoň 32 milionů," podotkl.

Miloš Zeman společně s Andrejem Babišem ničí státní dluhopis Miloš Zeman společně s Andrejem Babišem ničí státní dluhopis | ČTK

Každý dlužíme 160 tisíc, upozornil Babiš

Také Babiš vnímá milionový dluhopis jako symbolickou iniciativu. "Domnívám se, že by naši občané měli vědět, jak je na tom naše země z hlediska zadlužení," řekl ministr. Na každého obyvatele Česka podle něj nyní připadá dluh zhruba 160 tisíc korun. Podotkl, že díky dluhopisu od Zemana se "oddluží asi šest občanů a ušetřily se úroky v hodnotě dluhu jednoho občana". Úrok státního dluhu loni činil asi 50 miliard Kč.

Babiš uvedl, že v roce 1993 činil státní dluh 160 miliard korun, loni překročil 1,68 bilionu. Do roku 1997 se držel zhruba na stejné úrovni, pak začal růst. Od roku 2009 do roku 2012 ČR byla podle Babiše nejrychleji se zadlužující zemí v Evropě.

Loni se zadlužování zastavilo, bylo to ale v důsledku zastavení investic, zpomalení růstu penzí a zmrazení platů. Ministr financí uvedl, že splácení státního dluhu je možné třeba díky výnosům z privatizace, vláda podle něj ale nic takového nyní neplánuje. Sám však chce časem přijít "s nějakými iniciativami", konkrétně zmínil Aeroholding.

Potenciál je podle něj i v nemovitostech a hlavní zdroj by byl v přebytku rozpočtu. O rozpočtu přitom vláda včetně Babiše jednala včera. A šéf ANO o něm debatoval o víkendu i s prezidentem Zemanem při posezení na zámečku v Lánech.

snehulak ( 7. října 2019 11:12 )

Bože chraň nás před přiblblými autora takových článků.

dzery ( 18. června 2014 09:14 )

Proč? Vždyť jsou ze stejného klanu.

lene1 ( 18. června 2014 09:07 )

TO NIČ, KUK čo sa deje u nás : http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/321183-prezident-si-nechal-nebankovku-a-tri-firmy/ .!!!!!!

maruch ( 17. června 2014 20:12 )

Já Vám dám 160000 kč ani korunu nedlužím.

anka ( 17. června 2014 20:08 )

kdyby Zeman nenechal koupit ten pristroj na overovani alkoholu a nenavysil rozpocet na jidlo na hrade o dalsi milion vice nez za Klause - mohl usetrit dalsi 2 miliony.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa