Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další Zemanův skandál: Saúdové si kvůli němu předvolali českého velvyslance!

Výroky prezidenta Zemana o islámu pobouřily zástupce Saúdské Arábie. Zeman se za ně ale omluvit nehodlá!
Výroky prezidenta Zemana o islámu pobouřily zástupce Saúdské Arábie. Zeman se za ně ale omluvit nehodlá!  (Autor: archiv Blesku)
Autor: lvi, ČTK - 
13. června 2014
11:15

Český velvyslanec v Rijádu Jiří Slavík musel v neděli na saúdskoarabském ministerstvu zahraničí vyslechnout stížnosti na protimuslimské výroky prezidenta Miloše Zemana. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka by Saudská Arábie mohla reagovat i obchodními sankcemi. Chce proto jednat s arabskými velvyslanci.

Saúdové prý měli na jednání se Slavíkem soupis všeho, co kdy Zeman na téma islám v minulosti řekl. Posledním případem byly prezidentovy výroky pronesené při oslavě izraelského dne nezávislosti na konci května.Zeman se tehdy vyjádřil k útoku v bruselském židovském muzeu, uvedl, že za podobně motivovanými násilnými akty stojí islámská ideologie. "Muslimští fanatici nedávno v Nigérii zajali 200 mladých křesťanských dívek. A v květné Evropě se v srdci Evropské unie nedávno odehrál odporný atentát v židovském muzeu v Bruselu," uvedl. "Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitizmus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají," dodal tehdy Zeman a na mysli měl právě islám.

Zaorálek tento týden jednal v Aténách s představiteli Ligy arabských států a nikdo prý na Zemanova slova nereagoval. Mezi Saúdskou Arábií a Českem ale podle něj momentálně napětí existuje. "Zvu příští týden arabské velvyslance a určitě s nimi o tom budu chtít mluvit," řekl Zaorálek Lidovým novinám.

Ekonomický zájem

Ministr míní, že je třeba se oprostit od náboženské roviny a uvědomit si, že celá záležitost má i ekonomický rozměr. Do ČR jezdí z Arabského poloostrova movití lázeňští hosté, se Saúdskou Arábií má Česko navíc rozjednané zemědělské a zdravotnické projekty.

Zaorálek naznačil, že připravuje smířlivé stanovisko. "Prezident Zeman má určitou historii výroků týkajících se Arabů a muslimského světa, takže ten poslední případ nemůžeme vydávat jen za pouhý omyl," podotkl ministr. Podle zdroje zmíněného listu z ministerstva má nyní Slavík za úkol takzvaně slovíčkařit a poukazovat na to, že kritické pasáže Zemanova posledního projevu nejsou přímo spojeny s Araby ani s islámem.

Zeman v úterý oznámil, že se za své výroky omlouvat nebude.

98ab ( 23. ledna 2015 09:18 )

Zeman řekl pouze pravdu.Když byl v Číně tak jste nadávali,že je mu milejší ekonomika než lidská práva a teď zase,že kašle na ekonomiku.Islámské státy a zvlášť saudská arábie patří mezi nejhorší dodržovatele lidských práv.Prostě je to Zeman tak budeme nadávat ať udělá co udělá.

deafista ( 5. listopadu 2014 12:45 )

A co my jako stát máme z těch firem - jak se říká:... kulový!

deafista ( 5. listopadu 2014 12:43 )

Co na srdci - to na jazyku - a vida: jen kritika islámu a co je povyku!!!!

deafista ( 5. listopadu 2014 12:40 )

N o a co? Stejně je to byznys zlodějů a náplav. Máme ještě Čínu.

deafista ( 5. listopadu 2014 12:39 )

Co najednou taková starost o to, co se děje tady v Čechách? Že by Zeman kazil vaše kšefty vám Slovákům zde?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa