Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ČNB a její guvernér nám zdražili dovolenou: Zase budeme paštikáři?

Guvernér Miroslav Singer svou intervencí nejspíš způsobí růst tuzemských turistů, kteří si povezou do zhraničí zásoby z domova.
Guvernér Miroslav Singer svou intervencí nejspíš způsobí růst tuzemských turistů, kteří si povezou do zhraničí zásoby z domova.  (Autor: archiv Blesku, profimedia.cz)
Autor: Vladimír Barák - 
12. června 2014
05:00

Češi žvýkající u moře chleby s paštikou? Čas zásob z domova se možná vrátí. Jak totiž vyplývá z průzkumu CK Alexandria, je od loňského listopadu, kdy centrální banka oslabila korunu vůči euru, nákup v zahraničních obchodech drahý špás.

Cestovka sledovala ceny v nejoblíbenějších přímořských turistických destinacích. Většinu položek tu v současnosti koupíte výrazně dráž, než ve stejném období loni. Tedy ještě před oslabením koruny ze strany České národní banky o zhruba 2 Kč za euro. Potvrdila se tak slova ekonomických expertů, kteří varovali, že měnová intervence Čechy na dovolené »oškube«.

Stovky navíc

„Ta souvislost tam je zřejmá. Díky odborně nepodložené intervenci ČNB platí naši turisté o stokoruny až tisícikoruny na dovolených víc, než by platili, kdyby k intervenci nedošlo,“ řekl Blesku ekonom a děkan Národohospodářské fakulty VŠE doc. Miroslav Ševčík.

Brání se

Banka ale souhlasí jen z části. „…Vývoj cen v turistických destinacích vyjádřených v Kč je ovlivněn jak vývojem kurzu koruny vůči platné měně používané v dané zemi, tak např. v poslední době výrazně rostoucími světovými cenami zemědělských komodit, celkovou ekonomickou situací v cílové zemi apod….,“ napsal Blesku mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

Drží a držet bude

Česká národní banka se také již dříve ústy svého guvernéra Miroslava Singera (46) vyjádřila, že opatření, kterým drží kurz poblíž 27 korun za euro (dnes 27,44Kč) , pravděpodobně prodlouží. Původně měla intervence skončit na jaře 2015.

Nákup v obchodě Nákup v obchodě | archiv Blesku, profimedia.cz
*Průměrné ceny dle CK Alexandria

123automobil ( 15. června 2014 10:01 )

Konečně to lidem dochází?!!!Jaké prasata tady v tomhle bordelu vládnou,jsme jen otroci boháču,to jsme přece nikdy nechtěli!!!!!!

123automobil ( 15. června 2014 09:59 )

123automobil ( 15. června 2014 09:58 )

123automobil ( 15. června 2014 09:56 )

Když ty cocote okradáš tu luzu to se ti to píše,zaplat pořádně lidi a budou mít na dovolenou ty luzoooo!!!Odírají své pracujíci a potom se chvastají kam si mužou dovolit jet,by jsem vás všechny nacpal na lod a zmizte!!! Zk..r ...ná doba!!!

zabibol ( 13. června 2014 17:36 )

Kdo na to nemá, ať nikam nejezdí. Za komunistické hrůzovlády byly hranice zadrátované a lidi seděli doma.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa