Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poklady hradního archivu: Hitler píše Benešovi, řád Kaddáfímu, dopis Zápotockému!

Autor: ex - 
10. června 2014
12:00

Naprosto ojedinělou prohlídku archivu prezidentských listin, spisů či řádů umožnil Hrad deníku Blesk. A vy teď máte možnost prohlédnout si unikáty, s nimiž se na žádné výstavě jen tak nesetkáte.

V archivu jsou dokumenty o ne/udělování milostí či podepisování zákonů, korespondence s představiteli jiných států, žádosti o podporu, stížnosti, rezoluce. Je mezi nimi i zoufalá prosba na prezidenta Antonína Zápotockého.

„Snažně tě prosím soudruhu prezidente o záchranu mých úspor,“ žádá v něm odborář Alois Kružík ze Žirovnice. Marně. Kvůli měnové reformě přišel o 113 tisíc, které šeřil celý život.

1,5 km dokumentů

Historické skvosty před veřejností skrývá budova bývalého Ústavu šlechtičen na Pražském hradě. V depozitáři se spisy – celkově je jich pět – se udržuje stálá teplota 16 stupňů.

Archiv skýtá 15 tisíc evidenčních jednotek. „Kdyby se poskládaly na sebe, vznikne sloupec vysoký 1,5 kilometru,“ řekl šéf archivu Jakub Doležal.

Mezi zdejší unikátní exempláře patří:

Hitler: Blahopřání Adolfa Hitlera prezidentu E. Benešovi k Novému roku 1938. Archivář jej opatřil poznámkou "v r. 1939 blahopřáti německy!". A předpověděl tím smutnou éru z našich dějin, kdy od 15. března 1939 Hitlerovo nacistické Německo zahájilo okupaci Československa, na jehož území zřídilo Protektorat Böhmen und Mähren...

Blaho přání Adolfa hitlera prezidentu E. Benešovi k novému roku 1938 Blaho přání Adolfa hitlera prezidentu E. Benešovi k novému roku 1938 | Blesk - Martin Přibyl

• Dokumenty k Únoru 1948 a komunistickému převratu - demise ministrů, podpisy jmenovacích a propouštěcích dekretů.

Horáková: Rozhodnutí prezidentů republiky o udělení/neudělení milostí - např. zamítnutí milosti od Klementa Gottwalda pro Miladu Horákovou. Pochází z června 1950, nedlouho poté byla politička Horáková po vykonstruovaném procesu popravena. Nepomohla ani písemná přímluva génia Alberta Einsteina, který žádal Gottwalda o přehodnocení verdiktu!

Kámen: Měsíční hornina a československá vlajka, která byla vynesena na Měsíc americkými astronauty během mise Apollo 17.

Detail měsíční horniny, kterou dali Američané československému lidu Detail měsíční horniny, kterou dali Američané československému lidu | Foto Blesk - Martin Přibyl

Mince: Pamětní mince papeže Jana Pavla II. či papežův osobní dopis prezidentovi  Husákovi.

Kostka: Dlažební kostku poslali dělníci kamenolomu v Rejtech u Trhových Svinů protektorátnímu prezidentovi Emilu Háchovi jako dar. Proč? To z přiloženého dokumentu nevyplývá.

Dlažební kostka z maneolomu v Rejtech u Trhových Svinu (Dar prezidentu E. Háchovi) Dlažební kostka z maneolomu v Rejtech u Trhových Svinu (Dar prezidentu E. Háchovi) | Blesk - Martin Přibyl

Mussolini: Československý Řád bílého lva I. třídy, který italskému vůdci Benitu Mussolinimu věnoval T. G. Masaryk. Za to se pak Mussolini »odvděčil« svým podpisem pod Mnichovskou dohodu.

Potvrzení o přijetí diplomu a insignie Československého řádu Bílého lva I. třídy podepsané Benitem Mussolinim Potvrzení o přijetí diplomu a insignie Československého řádu Bílého lva I. třídy podepsané Benitem Mussolinim | Blesk - Martin Přibyl

Kaddáfí: Československé státní vyznamenání – Čs. řád Bílého lva pro libyjského plukovníka Muammara Kaddáfího. Věnoval mu ho sám Gustáv Husák.

Reforma: Podpis Antonína Zápotockého pod zákeřnou měnovou reformou v roce 1953, o níž den předem v rozhlase říkal, že nebude.

Záznam o podpisu zákona o peněžní reformě prezidentem republiky Antonínem Zápotockým (5. 6. 1953) Záznam o podpisu zákona o peněžní reformě prezidentem republiky Antonínem Zápotockým (5. 6. 1953) | Blesk - Martin Přibyl

Video se připravuje ...
Další videa