Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Ministr zemědělství Jurečka: Syna v inkubátoru sledoval přes tablet!

Autor: shp, rys - 
9. června 2014
05:38

Novopečený otec, ministr zemědělství Marian Jurečka (33), si jako první vyzkoušel ojedinělou službu olomoucké fakultní nemocnice. Jeho syn Mikuláš se narodil předčasně a musel být umístěn do inkubátoru. Tam ho ale snímala kamera, jejíž vysílání sledoval ministr živě přes tablet.

Jurečka má již tři syny, ale příchod Mikuláše na svět tak bezproblémový jako u předchozích potomků nebyl. Nejmladší syn přišel na svět 27. března a prvních několik týdnů svého života strávil v inkubátoru. A právě dovnitř doktoři připevnili kameru, aby mohli rodiče svého Mikuláše sledovat.

„Když rodič nemá možnost přijet každý den do Olomouce a zastavit se v nemocnici, aby se podíval, jak se jeho děťátku daří, tak je to obrovský přínos,“ svěřil se šťastný ministr. Online přenos z inkubátoru ocenila i Jurečkova manželka Jarmila. „Můj první zážitek byl, že naše tři starší děti usínaly s tabletem a Mikuláškem. Nejmladší, pětiletý Štěpánek, maličkého brášku hladil na dálku,“ prozradila čtyřnásobná maminka.

Nápad sestřičky Andrey

Olomoucká fakultní nemocnice je první v ČR, která on-line přenosy zavedla. Duchovní matkou myšlenky je sestřička novorozeneckého oddělení Andrea Nováková. „Přišla s tím, že něco podobného viděla na BBC a nasadila mi brouka do hlavy,“ uvedl primář Lumír Kantor s tím, že zatím mají dvě kamery a připravují třetí. Přenos z inkubátoru zajišťuje speciální kamera. Rodiče se připojují pomocí hesla přes internet. Přenos je tak precizně chráněn, že ani rodiče si nemohou pořídit záznam.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa