Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Štědrý premiér Sobotka: Armádě je nutné zvýšit rozpočet, potřebuje 50 miliard!

Podle Sobotky je nutný navýšit rozpočet armády.
Podle Sobotky je nutný navýšit rozpočet armády.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, shp - 
7. června 2014
13:30

Česká armáda nemá dostatek peněz na nutné dovybavení a už nyní neplní všechny závazky vůči spojencům, řekl dnes při zahájení Dne pozemního vojska Bahna 2014 premiér Bohuslav Sobotka. Vláda proto podle něj zastaví pokles výdajů na obranu. Na příští rok by měla v rozpočtu dostat 43,5 miliardy korun, což odpovídá plánovaným potřebám ministerstva obrany, řekl Sobotka.

Náčelník generálního štábu armády Petr Pavel řekl, že jen na udržení základních schopností a povinností by bylo třeba alespoň 50 miliard korun ročně. „Je to mírné nominální navýšení, na druhou stranu není to částka, která by umožnila rozvoj armády,“ řekl Pavel. Slibovaných 43,5 miliardy korun je podle něj zastavením propadu.

Původně pro rok 2015 počítal návrh státního rozpočtu se snížením výdajů na armádu o půl miliardy korun,  z 41,8 miliardy na 41,3 miliardy Kč. Pavel věří, že v dalších letech bude navyšování rozpočtu pro armádu pokračovat tak, aby byla schopna plnit svoje závazky a úkoly, které od vlády má. „V současné době nejsme ty závazky a úkoly schopni plnit na sto procent, dokonce ani ne na 70, dokonce ani ne na 60,“ řekl Pavel.

Armádě podle něj chybí finance v každém segmentu. Personálně je na 75 procentech toho, co bych měla a potřebovala mít, chybí peníze na zásoby munice, výstroj, náhradní díly, údržbu nemovitostí a zejména na obměňování techniky, aby čeští vojáci mohli držet krok s aliančními spojenci. „Abychom se nestali armádou, která se bude více podobat muzeu než použitelné armádě současnosti,“ uvedl Pavel.

Sobotka uvedl, že v minulých letech se výdaje na obrany snížily o 23 procenta, je proto podle něj nutné výdaje postupně podle možností rozpočtu navyšovat. „Je zřejmé, že neplníme všechny závazky, které máme vůči našim spojencům“" připustil. ČR podle něj nemá například momentálně peníze na dovybavení municí tak, aby to odpovídalo normám NATO při případném nasazení jednotek české armády.

zabibol ( 8. června 2014 18:33 )

Na obranu proti ruským fašistům, okupantům a vrahům je to strašně málo!!!!!!!!!!!!!!!

pepatiso ( 8. června 2014 16:54 )

pšátelé bolševici z bľesku-EUROVOLBY již skončily,krize na Ukrajině teprve začíná.,si-mao,štětináči a spol. kde jste????Lidičky umírají a blesk tam néní?Možná proto,že je zabíjí *** pitkošenko,vrah, ale náš,ten může mordovat,a rusáci ty se nepočítáj!Nedejbože Putin zasáhne-to se soudruzi z blesku rozblejskaj k posrání!

marais ( 8. června 2014 08:31 )

Jsem zásadně proti navyšování rozpočtu pro armádu! NECHT LÉPE HOSPODAŘÍ s tím ,co dnes z rozpočtu dostávají.UŽ 25 LET SE PŘOU o její vizi! A stejně nejvíce se utratilo za vybavení pro zahraniční mise / pandury a Casa/ a dnes je ČA doma v troskách! Kdyby naši politici nerýpali do Ruska a nepodporovali řádění na Ukrajině,tak by se nemuseli sousedů bát! Co říkáte?

itartas ( 8. června 2014 07:39 )

..no to víš Obama ten ví všechno nejlíp...až na malý detail, že Rus na nás nikdy nevlítne, proč jako?

itartas ( 8. června 2014 07:38 )

andre...vypni telku cipe a nežer to tak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa