Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanův poradce má problém: Jeho firma má na krku žalobu od státu

Miloš Zeman a jeho poradce Martin Nejedlý při pozdravu
Miloš Zeman a jeho poradce Martin Nejedlý při pozdravu  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, archiv)
Autor: ČTK, simao - 
5. června 2014
14:48

Jeden ze Zemanových poradců Martin Nejedlý je současně prvním místopředsedou Strany práv občanů (SPO, dříve Zemanovci) a také manažerem, který zastupuje nadnárodní ropnou společnost Lukoil v Česku. Jenže právě kvůli tomu má nyní Nejedlý problémy. Ohrozí to jeho pozici na Hradě?

Stát totiž žaluje firmu Lukoil Aviation Czech vedenou právě prezidentovým poradcem Nejedlým, píše dnešní MF Dnes. Po firmě chce ČR pokutu 27,5 milionu korun, jde o transakci s leteckým palivem. Miloš Zeman přitom již v únoru v rozhovoru pro ČTK řekl, že chce počkat, jak případný soudní spor mezi státem a společností Lukoil dopadne a teprve pak se rozhodne, jestli Nejedlý zůstane mezi jeho poradci.

"Ano, mohu potvrdit, že žaloba na Lukoil Aviation Czech byla dnes (ve středu) k soudu doručena," cituje deník mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lenku Cihlářovou. Text žaloby podle MfD připravil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Robert Hurt z úřadu deníku řekl, že stát bude kromě částky 27,5 milionu vymáhat i zákonný úrok z prodlení.

Spor mezi Správou státních hmotných rezerv a uvedenou společností vznikl údajně v roce 2009, kdy správa uzavřela s firmou smlouvu na obměnu 30 tisíc kubíků zásob leteckého petroleje. Následně prý společnost odebrala ze strategického zásobníku petrolej za 275,6 milionu, zpět ale údajně vrátila jen necelou polovinu.

Správa státních hmotných rezerv jí proto udělila pokutu ve výši 20% z ceny nedodaného paliva, tedy 27,5 milionu Kč, Lukoil však sankci rozporoval, dodává MfD. "Proč bych platil něco, co bylo vytvořeno proti mně, proti naší společnosti účelově? Ve smlouvě rozhodně není to, že já souhlasím s tím, že mám hradit nějakou pokutu," uvedl podle Mladé fronty letos v lednu Nejedlý.

salto ( 6. června 2014 12:05 )

Nerozumím - poradce má firmu a Zeman kvůli tomu problém? To je jako kdyby se napsalo: Kalousek má problém - Šláfenberk se opět někde zadojil

renataren ( 5. června 2014 16:37 )

Je třeba se naučit zásadní pravidlo ! Kdo vládne, toho se nic netýká... Bude to spláchnuto do záchodu, nic víc... Vsaďte se. Oficiálně se podá žaloba, soudci,dají se tam soudci, kteří jdou na ,,ruku" a vynese se směšný rozsudek. On se neodvolá, nabude to právní platnosti. A jednou vyřčený rozsudek nelze znovu otevřít.

xxxx678 ( 5. června 2014 15:01 )

Na prověrky se vykašli,přednější je láska-Alex!

mathony ( 5. června 2014 14:54 )

a co Mynář už má prověrku nebo se to zase spláchlo jako vše kolem hradu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa