Česko opět hledá svou politickou superstar. Tentokrát na vývoz. Mezi 21 europoslanců by se rád dostal i šéf Zelených Ondřej Liška. Že má hudební talent ukázal už na podzim, kdy se před volbami pustil dokonce do rapování. Před eurovolbami ho však Zelení k mikrofonu nepustili, naopak skončil zavřený v bedně. Klipy jednotlivých stran zkrátka přináší všemožnou podívanou. Ale nejde jen o sex v práci, jak upozorňovali mladí sociální demokraté.

Běžte někam s eurem, my vám naňho seurem, zpívá Nohavica pro ODS

ODS už tradičně podpořil písničkář Jarek Nohavica. Strana svou předvolební kampaň postavila na boji proti přijetí eura. "Běžte někam z eurem, my vám naňho seurem," zní text Nohavicovy dva roky staré písničky, kterou ODS doprovodila vlastním spotem.


Zelení: Jódlování a Liška v bedně

Zelení si pro eurovolby připravili hudební bramboračku. "Hallo. Ťuk ťuk, já volám vás, Čechy přes chranici, k fám, trochu sebevědomí fám písní dodám. Panč jen skuhráte, kňouráte, něco furt fám fadí, my fás přesto všecičko máme rádi," vzkazuje postavička bavorského Němce v úvodu klipu, kterou vzápětí střídá jódlující Rakušák, dostane se i na francouzskou šansoniérku a Skoty v kiltech, až vše dospěje k velkému finále, zmiňovaném Liškovi v krabici... Velkolepá show, ale méně je někdy opravdu více.

Kníže na Evropu nekašle

Minimalistický je však naopak klip TOP 09, která na Evropu nekašle. A to bohužel doslova. Před parlamentními volbami se snažila prosadit s Karlem Schwarzenbergem coby novým Jamesem Bondem. Tentokrát vytáhla své "chrchlající" podporovatele. Třeba herečku Plodkovou, zpěváka Dana Bártu, spisovatele Vodňanského či režiséra Menzela. Svérázný klip, na druhou stranu jasné poselství. "Prosím vás, nekašlete na tyto volby, jděte k volbám, je to velmi důležitý pro naší zemi," vyzývá voliče kníže.

Moderátorka Jurinová: Návrat k Merunkovi

Zaujmout voliče, kteří však tradičně o eurovolby příliš zájem nemají, se pokouší i strana Republika, ve které se spojili odpadlíci z VV Otto Chaloupka a Michael Babák. Nalákali přitom na svou kandidátku známou televizní tvář -  moderátorku Evu Jurinovou, která by se ráda stala europoslankyní. Ve spotu jí pomohl její někdejší parťák ze zpráv Zbyněk Merunka. A střihli si vstup z vymyšleného studia.

John nabízí zdarma asistenční kartu

Samotné Věci veřejné mají na své kandidátce třeba herečku Simonu Chytrovou či jejího manžela, režiséra Víta Olmera. Jedničkou však je další moderátor ale i exministr vnitra Radek John. "Na vlastní oči" slibuje voličům za své zvolení odměnu! Nebo snad úplatek? Zaplatí prý každému, kdo mu dá hlas, asistenční kartu. Jak ale upozorňuje pondělní MF Dnes, je třeba se nejprve zaregistrovat - a výměnou za "Johnovu kartu" poskytnout své osobní údaje včetně SPZ svého vozidla. John by tak získal databázi, která by mohla mít velkou cenu, upozorňuje list. 

Varování před kamenováním i zlým eurohadem

Dramaticky spot pojala i strana Česká suverenita. "Chcete, aby vaše dcera nebo vnučka povinně chodila zahalená? Aby jí ukamenovali, když dá svému chlapci na ulici pusu?," táže se voličů Jana Volfová z České suverenity. Zahalená v burce varuje před přílivem muslimů a islamizací Evropy... Xenofobie jak vyšitá!

Na podobnou notu se naladila i strana "NE Bruselu - Národní demokracii" kontroverzního šéfa Adama B. Bartoše, který schytal nálepku antisemity. Původní verzi klipu, údajně protižidovskou a protimuslimskou, však ČT odmítla odvysílat. Strana se do eurovoleb zapojila i přes svůj veskrze negativní vztah k EU. "Evropská unie je zlem, které produkuje další zla," tvrdí její spot a bere volby jako referendem o EU. "Zabijme hada," dodává pateticky v dalším předvolebním bizaru.