Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Platíme za Bakalu! 600 státních milionů dostanou jeho horníci na ruku!

Autor: Vladimír Barák - 
17. května 2014
12:00

To je drahá blamáž! Žádné rekvalifikační kursy, ale státní peníze horníkům na ruku! Přesně takový je skutečný účel 600 milionů, které natečou do OKD miliardáře Zdeňka Bakaly na útlum dolu Paskov!

Každý občan České republiky, včetně kojenců, tak Bakalovi a spol. dá 57 korun, aby mohli vyplatit svým horníkům až dvanáctiměsíční odstupné. Ze státních peněz se tedy uhradí něco, k čemu se zavázal soukromý vlastník v kolektivní smlouvě.

Navíc, když někteří politici mluví o penězích pro Paskov a OKD, o výplatě v hotovosti mlčí. Například prezident republiky Miloš Zeman (69) v rozhovoru pro Blesk státní podporu pro firmu hájil: „Je určena na rekvalifikaci a další sociální programy pro propuštěné horníky,“ uvedl. Zřejmě mu jeho kancelář nedodala správné údaje ...

Rovnou na účty

Ve skutečnosti totiž státní pomoc, kterou schválila vláda na návrh ministerstva průmyslu a obchodu, a kterou ještě musí posoudit Evropská komise, poputuje přímo na účty horníků. „Oněch 600 milionů má být podle platné dohody použito výhradně na výplatu odstupného vyplývajícího z kolektivní smlouvy a sociálního programu propuštěným pracovníkům z dolu Paskov,“ potvrdil Blesku mluvčí OKD Marek Síbrt.

Původně firma žádala na tento účel dokonce 1,1 miliardy! A to přesto, že před dvěma lety si majitelé OKD vyplatili 6 miliard na dividendách, aniž by z nich vytvořili rezervní fond pro „zlé časy“, což Zeman pro Blesk kritizoval.

Dohoda o uzavření Paskova

Podle platné dohody vlastníka dolu (společnosti NWR/OKD) se státem by měly OKD důl Paskov, kde nyní pracuje asi 1 800 zaměstnanců, provozovat na své riziko a náklady do konce roku 2017.  Následně ze svých prostředků uhradí technickou likvidaci dolu. Stát pak přispěje 600 miliony korun na sociální náklady útlumu.

Zaměstnanci budou mít nárok na 8 – 12 měsíčních platů podle délky zaměstnání v OKD. Dohoda ale může pozbýt platnosti v případě, že by mezinárodně uznávaný index cen koksovatelného uhlí klesl od 1. července do 31. prosince 2017 ve třech po sobě následujících čtvrtletí pod 110 dolarů za tunu, nebo kdyby důl vytvořil ve čtyřech po sobě následujících čtvrtletí v součtu čistý zisk.

Dohoda myslí i na optimistickou variantu, která by mohla nastat v případě, kdy by ceny výrazně stouply, Důl Paskov by byl ziskový a společnost OKD by neměla důvod ho po konci roku 2017 zavírat.

Co říká expert?

„Sociální program má být o rekvalifikačních kurzech a o snaze dát propuštěným lidem šanci najít nové uplatnění na trhu práce. Tím, že horníkům pouze rozdáme platy navíc a pokryjeme jim tak náklady na pár měsíců života, problém hromadného propuštění nevyřešíme. Problém jen odsuneme, aby se následně objevil znovu. Pokud státní podpora slouží jen coby příspěvek soukromé firmě na odstupné zaměstnanců, je to špatně.“
říká doc. Pavel Tuleja, děkan Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity v Karviné.

Co říkají politici?

Prezident Miloš Zeman pro Blesk:
„Dohoda, která byla uzavřena, se týká 600 milionů sociálního programu, který se nevyplácí přímo panu Bakalovi, zaplaťpánbůh, ale je určena na rekvalifikaci a další sociální programy pro propuštěné horníky. A protože ta dohoda počítá s letopočtem 2017, je dokonce velmi slušná naděje, že se do této doby podaří do severomoravského regionu přivést nové zahraniční investory. No a v takovém případě nebudeme muset ty sociální programy plně čerpat, protože se vytvoří nová pracovní místa.“

Vicepremiér Andrej Babiš na Twitteru:
„Tak jsem podnikal pro stát: Paskov prodlouží těžbu do 2017, v případě uzavření stát zaplatí jen 600M. Peníze půjdou na soc. program horníků.“

Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) na tiskovce:
„S ministrem financí Andrejem Babišem jsem o situaci na Dole Paskov jednal minulý týden. Jeho dohodu s NWR, podle které by důl Paskov „jel“ ještě tři roky, přičemž by stát poskytnul 600 milionů korun na sociální program a firma NWR by zaplatila 500 milionů za sanaci dolu, vidím jako dobré řešení situace.“

lahny ( 19. května 2014 10:11 )

tarot666 Mně zase vrtá hlavou, jak je možná, že stát za Železného zaplatil pokutu 10 miliard? Jak je možné, že to tenkrát někdo schválil a ještě se Železný chlubil v televizi, že je to POUHÝCH 1000 Kč na jednoho občana republiky a to zase není tak moc.

zabibol ( 19. května 2014 08:07 )

600 miliónů není zas tak moc. Komunistická verbež vyrabovala uran za bilióny a dál sedí v poslaneckých lavicích.

alenam ( 18. května 2014 20:11 )

Z jednoho pohledu je to fuk, z jiného to o něčem vypovídá. Drzost je to sice nehorázná, přes to se najde dost těch co to považují za skutečnou sociální politiku a tleskají jim za to.

tarot666 ( 18. května 2014 19:36 )

to je fuk kolik,ale vůbec ta drzost,že zmr.di tohle připustí,schválí a zaplatí-postavit ke zdi a odprásknout

alenam ( 18. května 2014 18:18 )

Záleží na postavení těch lidí a nakonec to nebylo schváleno v plné výši, což svědčí o tom, že je možné je přibrzdit, ne zastavit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa