Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trvalý pobyt vojsk NATO v Česku? Nechceme je tu, připomíná to Sověty v roce 1968, říká Stropnický

Martin Stropnický odmítl záměr trvalého umístění jednotek NATO v Česku, který naznačil vrchní šéf sil NATO v Evropě Breedlove (vpravo)
Martin Stropnický odmítl záměr trvalého umístění jednotek NATO v Česku, který naznačil vrchní šéf sil NATO v Evropě Breedlove (vpravo)  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
13. května 2014
12:00

Ministr Martin Stropnický odmítl záměr, aby na území Česka byly vzhledem k napětí na Ukrajině umístěny trvale jednotky NATO. Upozornil na neblahou historickou zkušenost se zahraničními vojsky - na sovětskou intervenci v roce 1968, která skončila "dočasným" pobytem sovětských jednotek. Ten se protáhl na dvacet let...

Česká republika nepodporuje přítomnost zahraničních vojáků NATO na svém území v souvislosti s plány Severoatlantické aliance na posílení vojenské přítomnosti v členských státech v reakci na krizi na Ukrajině. Pro agenturu Reuters to uvedl český ministr obrany Martin Stropnický.

Češi mají podle ministra z Babišova hnutí ANO stále ještě v živé paměti okupaci vojsk Varšavské smlouvy z roku 1968. "Dobře víme, že jakékoli trvalé rozmístění vojáků by představovalo problém. Patřím ke generaci, která zažila rozmístění 80 000 sovětských vojáků v období ´normalizace´. Je to stále psychologický problém," prohlásil Stropnický.

Návrh na posílení vojenské přítomnosti přednesl již minulý týden vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove. Ostatní země regionu, jako například Polsko, úsilí NATO naopak podporují. V Praze ale takovýto krok vyvolává vzpomínky na studenou válku, poznamenala agentura Reuters. 

Stropnický však dodal, že si dokáže představit určitou rozšířenou spolupráci, pokud jde o výcvik či podobné aktivity vojáků NATO. "Zvýšit přítomnost aliance na našem území v různých modifikacích, to ano. Ale pokud jde přímo o rozmístění jednotek, v tomto případě jsem spíše skeptický," doplnil český ministr. Zároveň upozornil, že nejde o stanovisko celé Sobotkovy vlády. Nic takového prý s premiérem neřešili, protože to není bezprostředně aktuální.

"My v tuto chvíli neřešíme žádné bezprostřední ohrožení," upozornil dnes Stropnický v ČT. Jaký moment by mohl změnit jeho názor? "Byl by to okamžik, kdy by Rusové vstoupili se svými vojsky na území Ukrajiny. Nárazníkový prostor by se zlikvidoval..., aliance by musela přijmout některá rozhodnutí," upozornil v televizním vysílání bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý s tím, že by však nešlo patrně o umístění bojových jednotek, jako spíše logistických. Armádní posílení by v tomto případě očekával spíše v Polsku, Pobaltských státech, Rumunsku, ale i na Slovensku.

itartas ( 17. května 2014 08:09 )

ern.....ááááááááááá odborník promluvil....ale ty jsi odborník na blbost!

itartas ( 14. května 2014 06:25 )

gabreta ( 13. května 2014 21:27 )

Ale bacha. To se odehrálo už v Březnu!! A tady se můžou koumáci s hlavou zaraženou v prd.eli Amíka zbláznit, že Sropnickej řekl názor většiny obyvatel! Hlavně TOP 09 v čele s klaunama Gazdíkem a spícím pochcánkem z Orlíka.

kajina ( 13. května 2014 20:52 )

To je moc dobrý ...

josefv ( 13. května 2014 19:10 )

 Za ten Leningrad nejprve sezeres vlastni jazyk a potom ledviny ty dementni kryple.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa