Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi škudlí: Co zdražilo a co zlevnilo? Přepočítala se Česká národní banka?

Ačkoli řada věcí zlevnila, chuť utrácet je slabá. Přepočítala se Česká národní banka?
Ačkoli řada věcí zlevnila, chuť utrácet je slabá. Přepočítala se Česká národní banka?  (Autor: archiv Blesku)
Autor: vlb - 
13. května 2014
06:28

Češi se bojí zítřka? Vypadá to tak... Ačkoli řada věcí zlevnila, chuť utrácet je slabá. Vyplývá to z nových statistik Českého statistického úřadu.

Úřad uvádí, že inflace, tedy celková úroveň spotřebitelských cen, v dubnu 2014 oproti stejnému měsíci loňského roku padla na 0,1 % z původních 0,2 %. Blížíme se deflaci, tedy poklesu cen, proti níž už od listopadu bojuje Česká národní banka (ČNB) intervencí, tedy sražením hodnoty národní měny zhruba o dvě koruny k euru.

Bojíme se?

„Důvodů ke snížení inflace je hned několik. Klesly ceny energií, bydlení a telekomunikace. Dolů šly i ceny potravin. Lidé ale nenakupují, a tak klesá spotřeba domácností,“ řekl Blesku děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. „U určitých skupin obyvatelstva sice rostou úspory, ale mají obavu, že mohou přijít horší časy, a tak raději neutrácí,“ doplňuje.

Spotřeba domácností je přitom vedle exportu hlavním tahounem tuzemské ekonomiky. Pokud stagnuje, je to špatná zpráva. Možná i proto ČNB už minulý týden připustila, že intervence mohou trvat déle, než do původně oznámeného roku 2015.

Jak se změnily ceny? Jak se změnily ceny? | Blesk - ČSÚ

e.44 ( 15. května 2014 17:03 )

oprava: Nejen že se tak člověk necpe chemií ...

e.44 ( 15. května 2014 17:02 )

Proč se tu prodává jídlo které by v zahraničí nikdo nepozřel? No protože ho tu hloupý a líní kupují. Stačí si u toho co se kupuje často přečíst etikety u výrobků od několika výrobců a najít si kvalitu a pak se jí držet, taky není od věci vyhnout se supermarketům a nakupovat třeba u řezníka co si sám bourá maso a vyrábí uzeniny, nakupovat v pekařství, v zelenině a pod.. Ne že se tak člověk necpe chemií ale většinou, ač je to k nevíře, i ušetří. A co se týká techniky, dá se taky vybírat a pokud ne, není od věci si objednat přímo u výrobce. Pokud jde o věc co má sloužit hezkých pár let a u nás není v odpovídající kvalitě, vyplatí se do toho investovat za dopravu když potom vydrží dvakrát tak dlouho než u nás koupená. Možnosti je zkrátka dost, jen nebýt ovce. Výrobci a prodejci si k nám dovolí jenom to co si necháme líbit.

rumovapalice ( 14. května 2014 20:59 )

špatně jsi to pochopil, h o v n e

rumovapalice ( 14. května 2014 20:58 )

souhlas, žrádlo zdražilo a ČNB šlápla vedle, není divu, je to tam sebranka diletantů a na lidech je zajímá jen to jak by je okradla, docela běžný jev nastolený v r.89

ernstthal ( 13. května 2014 18:35 )

Po roce 1989 jeden český ekonomický narcis žvanil*jsme tygr východní Evropy a do 10 let doženeme Rakousko V Böhmen se platí v roce 2014 exotickou korunou co si i ve Slovinsku,Slovensku,Estonsku a Lotyšku musíme vyměnit na Euro.Ne však z důvodu tvrdosti české měny,ale z důvodů neschopnosti Euro přijmout.Naší ekonomickou neschopnost dovedně maskujeme problémy Řecka a Španělska.Radost z toho mají zajisté arabští obchodníci vlastnící pražské směnárny a vyžírkové v ČNB...Podle názorů některých pisatelů v Böhmen však Euro nikdy nebude.Klaus nám s Putinem zařídí Rubl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa