Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Schwarzenberg: Na ruské ambasádě se předváděli kolaboranti!

Autor: lvi - 
10. května 2014
05:00

Diskutabilní přítomnost bývalého prezidenta Václava Klause, respektive i premiéra Jiřího Rusnoka a špiček komunistů v čele s Vojtěchem Filipem, a to v rámci recepce na ruské ambasádě, odsoudil bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle něj však nejde o příliš překvapivý jev, jelikož zmíněné trio zastává proruské názory zcela konstantně delší dobu.

Špičky současné politiky tradiční ruskou merendu u příležitosti vzpomínkové akce k osvobození vynechaly. Většině totiž není po chuti současná politika, respektive agrese Kremlu směrem k Ukrajině, a to zřejmě včetně prezidenta Miloše Zemana. To bývalé hlavě státu Václavu Klausovi je to zřejmě jedno. Stejně, jako „jeho novým kamarádům“ expremiérovi Rusnokovi s komunistou Filipem, kteří se na ruskou merendu doslova třepali.

Zmíněný fakt ale nenechal v klidu bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, podle kterého nejde sice o překvapivý jev, ale přítomnost  zmíněných Putinových „kamarádů do deště“ považuje za nepřijatelnou.  "Je-li člověk toho názoru, jak tito pánové už několikrát naznačili, tedy že okupování třetího území je správné, tak to jasně demonstrují účastí na oslavách ruské ambasády. Alespoň to neskrývají a dávají to jasně najevo," řekl serveru Lidovky.cz Schwarzenberg, který se k banketu rovněž nepřipojil. "Jako před 76 lety. Vždy se najdou nadšení kolaboranti,"dodal exministr zahraničí.

K němu se v podobném duchu připojil i jeho stranický kolega Miroslav Kalousek. „Mne by spíše překvapilo, kdyby se přítomní pánové recepce nezúčastnili,“ řekl pro Českou televizi Kalousek.

Přestože se akce nezúčastnil prezident Miloš Zeman (oficiálně kvůli pracovním povinnostem v Lánech pozn.red.), na akci se to hemžilo bývalými prominenty Zemanovy vlády odborníků včetně expremiéra Jiřího Rusnoka či exministra vnitra Martina Peciny. A také komunisty a sociálními demokraty. Například šéf KSČM Vojtěch Filip odjel v »nelidovém« voze BMW řady 7, který stojí v průměru 2,5 milionu korun. Poslanec a bývalý šéf odborářů Jaroslav Zavadil (za ČSSD) se zase pochlubil, že si kromě kousku šunky dal také lidový kousek piva. Jinak ovšem tekla proudem spíše tradiční ruská vodka.

Stuha s otazníčkem

Oranžovočerné stuhy »fasovali« všichni návštěvníci recepce a většina, včetně exprezidenta Klause , ji připnula na hruď. Svatojiřská stužka symbolizuje vítězství nad fašismem, také se ale v posledních měsících stala poznávacím znakem východoukrajinských separatistů. V Bělorusku a Kazachstánu ji proto zakázali.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petrusaa ( 22. května 2014 08:20 )

Když za II.sv války byly velké polomy ve Schwarzenberských lesích,vyžádal si pan kníže levnou pracovní sílu od SS,židy.Bohužel židé nebyli zvyklí na těžkou manuální práci,živili se totiž převážně obchodem.Takže dalšími pracovníky byli cikáni,proto ten tábor v Letech,nyní nám bude pan lesník kníže něco povídat o morálce,že?

rucnikvolamydlo ( 16. května 2014 19:34 )

Václav Pružinskij je Ruský agent Filip je komouš Pecina a spol, jsou užiteční idioti, takže se ničemu nedivím

salto ( 12. května 2014 08:13 )

Néé, že by Karel měl rozumu na rozdávání, ale vypadá to tak, že zbytky rozumu vycákal do ramlice.

gabreta ( 11. května 2014 23:52 )

Snadno Schlafenberg porážku Fašounů neslaví, když dostali na ***. Ten matlák vyrazí na ambasádu Německou, až se bude slavit v tichosti nástup Třetí říše!! Tam bude mezi svejma a tak se vožere, že se zase pochčije.

japome ( 11. května 2014 19:04 )

ten už toho tady nakecal

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa