Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Party na ruské ambasádě: Přišel jen Klaus a komunisté!

Autor: lvi - 
9. května 2014
15:37

Za účasti bývalého prezidenta Václava Klause, poslanců za KSČM i ČSSD se dnes na ruském velvyslanectví v Praze uskutečnila tradiční recepce k výročí konce druhé světové války v Evropě. Akce se oproti minulosti neúčastnil nikdo z nejvyšších ústavních činitelů ani současná hlava českého státu, kteří, jak se zdá, akci právě z politických důvodů bojkotují.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) není kvůli ruskému angažmá v krizi na Ukrajině pro takové společenské setkání dobré klima. Naopak Klaus chování vlády a prezidenta považuje za nedobré.

Klaus ČTK a deníku Právo řekl, že obavy z toho, že by jej mohli novináři napadat, pro něj nebyly důvodem na recepci nepřijít. Naopak pro něj spíše byly motivací. "To, jak se chová současná vláda i prezident, považuji za nedobré," poznamenal Klaus. Ostatně právě z podpory ruských zájmů byl v minulosti Klaus mediálně popotahován.

Zavadil z ČSSD: Je slušné přijít!

Na recepci kromě bývalé hlavy státu zavítala řada poslanců a členů ČSSD a KSČM a také zahraniční diplomaté. "Nedělám vysokou diplomacii. Toto je oslava porážky fašismu a nemělo by se to s Ukrajinou spojovat," řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. "Nejsem člověk gest. Když mě někdo pozve, tak jsem pokládal za slušnost přijít," zdůvodnil svou účast poslanec a bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil (ČSSD).

Hrad zastupoval ředitel zahraničního odboru Hynek Kmoníček a kancléř Vratislav Mynář. Kmoníček řekl, že je jeho povinností zastoupit Zemana. Ten si vybírá akce, kterých se zúčastní, podle toho, jaká je v daném roce situace, uvedl Kmoníček.

Ty vole, Rusnok a jeho ekipa si mecheche nenechali ujít!

Mezi několika stovkami hostů nechyběl ani expremiér Jiří Rusnok, bývalí ministři Martin Pecina, Jan Kavan, Miroslav Grégr a předseda KSČM Vojtěch Filip. Filip v projevu vyzval k tomu, aby lidé nebyli lhostejní ke zpochybňování hrůz v protektorátu. "Němý mor fašismu se vrací a je bohužel mezi námi," varoval. Rusku popřál "mnoho úspěchů při budování mírové budoucnosti".

Ruský velvyslanec v ČR Sergej Kiseljov upozornil na údajné snahy přemalovat černé na bílé. "Fanatičtí vrazi a bandité jsou představováni jako národní hrdinové a bojovníci za nezávislost. Za pravdy jsou vydávány výmysly a falšování skutečnosti radikálními silami," uvedl velvyslanec v nepřímé narážce na události na Ukrajině.

Schwarzenberg: Kolaboranti se najdou vždycky!

Diskutabilní přítomnost bývalého prezidenta, respektive i premiéra a špiček komunistů, odsoudil bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Je-li člověk toho názoru, jak tito pánové už několikrát naznačili, tedy že okupování třetího území je správné, tak to jasně demonstrují účastí na oslavách ruské ambasády. Alespoň to neskrývají a dávají to jasně najevo," odpověděl na otázku serveru Lidovky.cz bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, který se k banketu rovněž nepřipojil. "Jako před 76 lety. Vždy se najdou nadšení kolaboranti,"

Památku padlých přesto šéfové komor uctili

Šéfové obou komor parlamentu se z tradiční akce omluvili. "To je společenské setkání a na to, si myslím, není dobré klima," vysvětlil svou neúčast Štěch. Spolu s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) se dopoledne zúčastnil položení věnců k památníku sovětským vojákům padlým při osvobození Československa. Hamáček bez bližších podrobností uvedl, že pozvánku na ruskou recepci dostal, ale omluvil se. Recepce se nezúčastnil ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který je na návštěvě Moravskoslezského kraje.

Jak Miloš Zeman, tak česká diplomacie v minulých týdnech kritizovali Moskvu za její postup v krizi na Ukrajině. Praha neuznala březnové připojení ukrajinského poloostrova Krym k Rusku a současné projevy proruského separatismu na východě Ukrajiny podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vyvolávají jednoznačné podezření, že tam Moskva intervenuje. Zeman zase opakovaně volal po razantní preventivní akci, která zastraší Rusko před rozšířením jeho vojenských akcí na Ukrajině.

Loni se Zeman recepce naruské ambasádě účastnil a na slavnost k 9. květnu chodil i jeho předchůdce Klaus.

salto ( 12. května 2014 09:25 )

Ono je to těžké bavit se s volem o sobotě, když jde v pátek na porážku

itartas ( 11. května 2014 00:29 )

japome...jo, ale nezákonným způsobem!

sugarbitter ( 10. května 2014 18:30 )

Ale , byl to prostě přirozený projev, zvyk.....

sugarbitter ( 10. května 2014 18:29 )

Věichni,kdož na to mají, chtějí ovládat svět, tak tomu bylo již v dávnověku.

sugarbitter ( 10. května 2014 18:28 )

Vždyť za přispění bývalých spoudruhů nebo přímo z nich vznikla ODS. Později se tito lidé již různě přemísťovali. nemůžete stále dělit lidi na špatné komunsity a ty ostatní, tak snadné to není. Knížku zahodíš /někdo/ snadno, ale ti co měli nějaké politické přesvědčení, tak ve straně zůstali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa