Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Gauck chválil nezlomeného Havla. Se Zemanovými uctil oběti nacismu v Terezíně

Autor: ČTK, simao - 
7. května 2014
09:44

Německý prezident Joachim Gauck dnes dokončí svou návštěvu Česka. Během svého nabitého programu se stihl poklonit na Vyšehradském hřbitově oběti komunismu Miladě Horákové, při projevu na univerzitní půdě vychválit odkazy Karla IV. a Václava Havla a včera pak spolu s Milošem Zemanem a prvními dámami vyrazil do Terezína, aby uctil tisícovky českých obětí zrůdného nacistického režimu.

"Návštěva prezidenta Gaucka v Terezíně logicky navazuje na jeho poměrně nedávnou návštěvu Lidic," připomněl v největším českém koncentračním táboře prezident Zeman říjen 2012, kdy se Gauck vydal společně s Václavem Klausem na místo jiného nacistického masakru. Za vyhlazení Lidic se Gauck v minulosti omluvil písemně. "Myšlenka na opovrženíhodné teroristické činy z Lidic a Ležáků mne naplňuje hlubokým zármutkem a studem. Německo je si vědomo své historické odpovědnosti," napsal tehdy Gauck v dopise.

Tentokrát se v doprovodu Miloše a Ivany Zemanových prošel terezínskou Malou pevností, která za války sloužila jako vězení pražského gestapa. Na třetím nádvoří se státníci poklonili pomníku popravených. Celkem Terezínem prošlo přibližně 155 tisíc nacistických vězňů, z nich 118 tisíc se stalo obětí války. Přímo v Terezíně zemřelo na 35 tisíc lidí.

Zemana a Gaucka doprovázeli dva bývalí terezínští vězni Tomáš Kosta a Felix Kollmer. Pietní akt zakončil židovskou modlitbou pražský rabín Karel Sidon. "Od prezidenta Gaucka to neberu jako pouhé gesto, ale opravdový zájem. Znám ho jako slušného člověka," řekl rabín, jenž část života prožil právě v Německu.

Na univerzitě Gauck vyzdvihl Karla IV. i Havla

K česko-německým vztahům se Gauck vyjádřil i na půdě Univerzity Karlovy, kde obdržel zlatou pamětní medaili za zásluhy o rozvoj spolupráce a vzájemné porozumění mezi národy. Při svém projevu vyzdvihl postavu Karla IV. jako toho, "koho bychom dnes nazývali Evropanem" a za nějž Praha byla symbolem otevřené a mnohotvárné Evropy.

Gauck však upozornil, že unikátní kulturní symbiózu v srdci Evropy násilně přerušil nacismus. "Smutného vrcholu dosáhla tato nacionalistická, a dokonce rasistická politika okupací Československa nacistickým Německem," zdůraznil. Německý prezident však neopomněl ani dramatický poválečný odsun Němců. "Není pochyb o tom, že dějiny česko-německých vztahů jsou i dějinami utrpení," uvedl.

Původem evangelický kněz sám patří mezi bojovníky za svobodu z dob NDR. Za svůj velký vzor označil Václava Havla, který podle Gaucka zůstal "nebojácným, neúplatným a nezlomeným ani roky strávenými ve vězení a svůj národ přivedl k demokracii a do Evropy"

"I pro nás Němce byl a je velmi obdivovanou osobností. Mezi Němci, kteří vědomě prožili konec komunistické diktatury, nebyl nikdo, kdo by si při slovu disident nevzpomněl na Václava Havla," poznamenal k tomu dnes Gauck. V Praze se Gauck během svého pobytu pak stihl zastavit i na hřbitově na Vyšehradě, vzdát hold oběti komunismu Miladě Horákové. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa