Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ať si homosexuálové mohou osvojit děti svých partnerů, navrhuje Dienstbier

Ministr Dienstbier chce homosexuálům umožnit osvojení partnerova dítěte
Ministr Dienstbier chce homosexuálům umožnit osvojení partnerova dítěte  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Martin Hurda, Profimedia)
Autor: simao, ČTK - 
23. dubna 2014
11:40

Chystá se další revoluce v právním chápání homosexuálních párů? V jejich domácnostech žije v současnosti přes 900 dětí. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) chce nyní gayům a lesbičkám údajně umožnit, aby si mohli osvojit dítě svého partnera. Argumentuje tím, že děti k oběma rodičům vzhlížejí stejně. Ale zákony jednoho z nich opomíjí.

O tom, zda si budou moci čeští homosexuálové osvojovat děti svých partnerů, diskutovala Sněmovna již loni. Po rozpuštění Sněmovny ale návrh zapadl pod stůl... Nyní by měl být oprášen. Nejde ale přímo o adopci dětí. Adopce z dětského domova je naplánovaná až jako další krok do budoucna.

Nyní chce ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) řešit novelu, která by umožnila osvojení partnerova potomka. A umožnit, aby oba partneři byli rovnocennými rodiči nejen v očích dítěte, ale i právníků. "V Česku žije řada stejnopohlavních párů, které mají a vychovávají děti. Ty mají v rodném listě jen jednoho rodiče. Ten druhý, který je miluje, jakoby není," uvedla loni ČT Martina Štěpánková z Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD).

Podle posledního sčítání lidu z podzimu 2013 vyrůstá s homosexuálními páry 925 dětí. Samotné registrované partnerství u nás bylo oficiálně uznáno zákonem platným od 1. července 2006.

Dienstbier: Když rodič zahyne při nehodě, půjde dítě do ústavu

Dienstbier chce novelu spolu se skupinou poslanců předložit již v květnu, uvádí MF Dnes. Podle něj je správně, aby si registrovaní partneři mohli osvojit potomka svého protějšku. Uvádí pro to i pádný důvod. "Ty děti v rodinách žijí, ať už z předchozího vztahu, nebo z umělého oplodnění. Pro dítě jsou rovnocennými rodiči, jenže vztah s druhým partnerem není nijak právně ošetřen. Kdyby třeba biologický rodič zahynul při autonehodě, jeho potomek půjde do ústavu," řekl Dienstbier pro MfD.

Spoluautorem nynějšího návrhu je také právník Petr Kalla. Novela podle něj nezakládá automatické právo na osvojení, jen zrovnoprávní homosexuální páry v osvojovacím řízení. "To by mělo probíhat stejně jako u jiných dvojic, kdy se zkoumá situace v rodině z pohledu zájmů dítěte," upozornil advokát Mladé frontě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

slambor ( 25. dubna 2014 16:02 )

 A co to řeší? To že když chce gay mít dítě, tak má nejdříve obelhat a využít ženu, a pak říct sorry jsem gay a dítě si beru. To je přece amorální a takovýto návrh podkopává společenský řád a důstojnost. A co když chci adoptovat dítě, a vím, že jsem gay, a taky vím, že se s ženou nevyspím. Vždyť to nic neřeší jen nabádá k podlosti. Inu vlk se nažere a koza zůstane celá. Jestliže si říkáme svobodná společnost, tak ať mají všichni stejné možnosti, protože pak je to jen parodie rovnoprávnosti a demokracie.

spoluout ( 24. dubna 2014 23:54 )

Pokud vás téma homosexuality zajímá nebo se vás týká, vyplňte krátký dotazník: bit.ly/dotaznik-spoluout

itartas ( 24. dubna 2014 08:51 )

máš pravdu!

itartas ( 24. dubna 2014 08:49 )

honza51...a je navíc neschopný!

itartas ( 24. dubna 2014 08:48 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa