Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Václav Klaus: Jak často se vídá s Livií a co řekl synovi na angažmá v ODS?

Exprezident Klaus promluvil o svém synovi Václavovi i manželce Livii
Exprezident Klaus promluvil o svém synovi Václavovi i manželce Livii  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
22. dubna 2014
19:33

Jeho syn odešel z čela gymnázia PORG a jako expert na školství zamířil do ODS. Jeho manželka se přesunula do Bratislavy, kde působí jako česká velvyslankyně na Slovensku. A co teď dělá Václav Klaus? "Žiju v úplném elánu," řekl dnes v ČT a prozradil, jak často se vídá s manželkou a co synovi na rozhodnutí pomoci občanské demokracii řekl.

Exprezident Václav Klaus si již patrně zvykl na novou roli. Politiku jen zpovzdálí komentuje, velký návrat prý stále nechystá. "Koketoval jsem s myšlenkou, není teď už ta chvíle bouchnout do stolu a vstoupit do toho?," přiznal v Interview na ČT24 v rozhovoru s novou moderátorkou pořadu Světlanou Witowskou, jak přemýšlel loni na podzim. Rychle ale tuhle myšlenku zapudil a nelituje. Vysoká politika mu prý nechybí. "Opravdu musím říci, že se mi nestýská, protože mám pocit, že si ten život naplňuji dostatečně intenzivně a jsem u té politiky dostatečně blízko," tvrdí Klaus.

Livii viděl naposledy před 14 dny

Jezdí nyní po přednáškách, konferencích, sděluje Česku své názory prostřednictvím svého Institutu, sídlícího v Praze na Hanspaulce. A vrásky mu nepřidělává, že jeho manželka Livia momentálně žije na Slovensku v domě českého velvyslanectví. "Ona měla před 14 dny nějaká jednání v Praze na svém ministerstvu," zavzpomínal na to, kdy se viděli naposledy. "Já jedu příští týden na konferenci v Budapešti, místo toho abych letěl, projedu se autem a zastavím v Bratislavě," prozradil Klaus, kdy se s Livií uvidí příště. 

Co řekl synovi na ODS

Exprezident přitom zavítal do televizního studia nedlouho poté, co jeho vlastní dítě, ODS, oslavilo 23. narozeniny. Nebyla to nijak pompézní oslava, strana se topí v problémech a i její biologický otec se od ní odvrátil. Jméno Klaus se však ve spojitosti s ODS objevilo před časem znovu. Pomoci předsedovi Petrovi Fialovi pozvednout umírající partaj vyrazil Václav Klaus mladší. Po odchodu z čela prestižního gymnázia PORG se stal jejím expertem pro oblast školství.

Klausovi tohle rozhodnutí společně probírali v Krkonoších v Peci pod Sněžkou. "Chvíli jsem o tom s ním rokoval a odjel jsem," řekl exprezident neurčitě. Přece jen ale prozradil, co synovi přesně řekl: "Já ti to nevetuji." A v televizi to Klaus dovysvětlil: "To přesně vystihuje moje stanovisko k tomu. ODS si zaslouží, aby se zmátořila, aby se vyhrabala. Já si myslím, že syn by to docela uměl." Dění v ODS Klausovi staršímu poslední roky radost rozhodně nedělá. Sám prý neviděl důvod, proč v podzimních volbách dát hlas právě jí. Straně navíc po podzimním výprasku povážlivě ubylo členů... Petr Fiala však věří, že právě to jsou ti "praví členové".

Co si o Fialovi Klaus myslí? "Respekuju pana profesora Fialu, dlouhá léta ho znám, ale pořád čekám, jestli se pan profesor, který umí hezky psát, hezky píše... nakolik se přemění v trochu driáčnějšího politika, který dokáže oslovit voliče," řekl v ČT Klaus. Před časem se s Fialou osobně setkal, aby s ním situaci v ODS prodiskutoval. Sám však aktuálně nepřemýšlí, že by se ve prospěch občanských demokratů nějak angažoval.

Objevily se ale i pikantní spekulace, že by se euroskeptik Klaus mohl vydat do europarlamentu! I takové angažmá Klaus odmítá: "Nechci trávit zbytek svého ještě života kdesi mezi 752 poslanci evropskými v Bruselu, kde v podstatě nikdo z nich nemá šanci cokoli politicky udělat.... Mě to nebaví tam v té mase, byl jsem se tam několikrát podívat a to jsem věděl, že tohle nechci."

abzk ( 23. dubna 2014 19:00 )

Koukám, těžký problémy s chápáním napsanýho, co blbe?

abzk ( 23. dubna 2014 13:40 )

pouze..

abzk ( 23. dubna 2014 13:39 )

Blbe. Nauč se číst. Pokud píšu o socanech, beru je jako celek a je nutný to brát tak i u dalších a je nutný počítat s výší převzatýho dluhu a s nutností "přibrzdit" skokový nárust převzatýho dluhu, který měli nejvyšší právě socani, a s inflací. Socani zvedli převzatý státní dluh na čtyřnásobek, např. ODS poute na 1,8násobek.

zadnice ( 23. dubna 2014 10:55 )

Mně to také stačí a musím konstatovat, že "exprezident" Klaus tímto prohlášením má skutečně, ale skutečně DOST!!!

abzk ( 23. dubna 2014 09:26 )

Hele, socani ti možná něco přidaj ale z jejich to nebude. Nebejt Babiše, tak zase zečtyřnásoběj státní dluh jako to bylo když byli u koryt naposled a zvedli ho z 200miliard na 800miliard. Tentokrát by konečná cifry byla vzhledem k inflaci a současné výši převzatýho dluhu mnohem vyšší. Jenže Babiš je bude brzdit, jelikož chce všechno pro sebe. Tudíž socani zvednou dluh třeba jenom na dvojnásobek ale jelikož kradou jako jiní (ale neuměj na rozdíl od jiných hospodařit), tak ty z toho budeš mít hovno, spíš ti něco seberou, jelikož jim Babiš dovolí (aby se sám zalíbil) jenom jednorázové adresné, hodně viditelné akce typu 600milionu pro horníky, teda pro úzkou specifickou uřvanou skupinu. Babiš jim nedovolí rozhazovat, jelikož to tu chce všechno pro sebe, zkrátka zem ekonomicky zcela ovládnout a vlastnit a přece si nenechá ujídat z toho na co se chystá že bude jeho, že to bude takovej velkej Agrofest, kde budou všichni co nezdrhou makat jak otroci pro něj. No a k tomu aby se tu tohle všechno mohlo dít bylo potřeba zlikovidovat ODS tím že se na ní vytáhne všechna špína skutečná (která je ve všech stranách, jenom zatím nikdo neměl potřebu jí vytáhnout na světlo) plus nějaká vymyšlená. No a kdyby se stal zázrak, čecháčci prokoukli jak socany tak Babiše a poslali je všechny u příštích voleb k šípku, tak kdo to tu bude zachraňovat? Komunisti? Užvaněnej paňáca Okamura? Bobo? ....kdo asi?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa