Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stát pomůže dolu Paskov: Těžba další 3 roky, 600 milionů pro horníky

Ministr průmyslu a obchodu Mládek (ČSSD) dal horníkům naději: Stát podpoří prodloužení těžby v dole Paskov
Ministr průmyslu a obchodu Mládek (ČSSD) dal horníkům naději: Stát podpoří prodloužení těžby v dole Paskov  (Autor: ČTK, Foto Blesk - Jiří Krušina)
Autor: ČTK, simao - 
22. dubna 2014
14:22

Plán ministra financí Andreje Babiše platí. Stát přispěje na prodloužení těžby v dole Paskov celkem 600 milionů. Nepůjdou však do společnosti OKD, ale na horníky a jejich sociální programy.

Stát se dohodl se společností New World Resources (NWR) o pomoci na útlumu těžby černého uhlí v Dole Paskov. Těžba v dole bude pokračovat tři roky a vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků, sdělil na tiskové konferenci ředitel legislativního odboru ministerstva financí Robert Pelikán.

Vláda bude dohodu schvalovat na své schůzi 28. dubna, řekl ministr průmyslu Jan Mládek. Finální verze dohody je v souladu s verzí, kterou domluvil ministr financí Andrej Babiš.

Podle Pelikána to pro stát představuje přijatelný kompromis. "Stát nebude muset vydat ani korunu, dokud OKD nesplní všechny svoje závazky, dokud nezajistí provozování dolu v plném rozsahu až do konce roku 2017," uvedl Pelikán. Dodal zároveň, že dohoda obsahuje takové mechanismy, které zajistí, že státní pomoc přijde výhradně horníkům, ne akcionářům. Smlouva však nemusí platit po porušení určitých podmínek.

A jsou to podmínky, které nemůže nikdo ovlivnit, jsou totiž odvislé od cen uhlí. Smlouva státu s vlastníkem dolu, společností NWR, přestane platit, pokud by dle mezinárodních srovnávacích standardů v období od 1. července 2014 do 31. prosince 2017 po tři po sobě následující čtvrtletí poklesly pod 110 USD/t. Stejně tak se dohoda ruší v případě, kdyby šly ceny uhlí vzhůru a provozování dolu by bylo ziskové.

Propouštět se však patrně v Paskově nakonec přece jen postupně bude. I když ne tak radikálně. "Do roku 2016 by měla být na Dole Paskov zachována zaměstnanost 1800 lidí, v roce 2017 může klesnout na 1600 lidí," upozornil Mládek. Peníze pro horníky by však měly jít i na jejich rekvalifikační programy. Mládek také upozornil, že ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (taktéž ČSSD) navrhuje ulehčit odchod horníků do předčasného důchodu.

Na včerejší tiskové konferenci zazněla možná budoucnost Dolu Paskov: Mohla by tu vzniknout přečerpávací elektrárna.

Společnost NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. A doly, včetně desetitisíců hornických bytů, právě jemu a dalším vlastníkům od roku 2004 vynesly podle informací Blesku téměř 100 miliard korun…

zabibol ( 23. dubna 2014 09:46 )

Sockomunistické lůze nedělá problémy rozdávat z cizího. Stát přispěje???????Daňový poplatník přispěje. Ať si to Sobotka s Mládkem platí ze své kapsy.

andreslawicky ( 22. dubna 2014 15:19 )

Proč jelikož horník víc dokáže řvát a ta chátra je ve volebním kraji socanú když té lůze z děr nedají peníze tak prostě celá ČSSD by šla na severu do.pr.dele

19.3.1977 ( 22. dubna 2014 15:15 )

 To je pěkný od státu ale Proč takhle ne financoval texleny, sklárny a další odvětví .......je to ne spravedlivý

andreslawicky ( 22. dubna 2014 15:02 )

Kolik bude stát každý ten jeden horník daňového poplatníka to ať Blesk napíše sponzorovat si horníky ,kdo bude další???\asi zemědělci těm už platíme zelenou naftu s kterou vesele kšeftují už léta dále dotujeme řepku pro AGROFERT a panečku v obchodech potom vesele pojídáme veškerý bordel co jinde nikdo nechce tak dotacím zdar

andreslawicky ( 22. dubna 2014 14:50 )

To se musí Bakala chechtat smíchy když z těch peněz co tam nasype stát dostane 30% tak kdo vyhrál??Bakala nebo ožrala z hradu??Tohle je prostě k smíchu akce plať si svého horníka to je možné jen u nás vybrat daně a z nich si zaplatit soc.kompars u komunálních voleb na podzim pro ČSSD a ANO to se vyplatí vyhodit 600 milionů z okna a těžit uhlí na sklad to už tady jednou bylo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa