Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

170 tisíc čistého plus diety: Kdo usedne k eurokorýtku po eurovolbách?

Hnutí ANO je podle průzkumů favoritem pro eurovolby: Vpravo šéf ANO Babiš s lídrem kandidátky Pavlem Teličkou
Hnutí ANO je podle průzkumů favoritem pro eurovolby: Vpravo šéf ANO Babiš s lídrem kandidátky Pavlem Teličkou  (Autor: Reuters, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
22. dubna 2014
14:41

Volby do europarlamentu se kvapem blíží. Že o ně voliči moc velký zájem nejeví? Chyba lávky, Česko si totiž bude brzy volit své nové boháče! Plat europoslance, to je meta, na kterou by rád dosáhl nejeden politik. Kam se hrabou čeští nadlidé. 170 tisíc čistého plus diety a další příspěvky.. Dámy a pánové, slovy klasika, kdo z vás to má?

Není to špatné živobytí. Plat europoslance totiž činí 7957 eur měsíčně. Když vezmete v potaz současný kurz koruny cca. 27,50 Kč za euro, dostanete se na 219 tisíc Kč hrubého. Po zdanění cca. 170 tisíc. Pro někoho příjemné počty.

Řadě lidí se však z těchto částek protáčí panenky. Europoslanci totiž dostávají i příspěvky na všeobecné výdaje - řízení kanceláře, telefonní a poštovní služby a jiné provozní náklady. To máte dalších 4299 eur měsíčně, tedy něco přes 118 tisíc korun.

Výčet příjmů ve zlaté klícce jménem europarlament nekončí. Připočtěte si ještě cestovní výdaje a také nezanedbatelné a veskrze příjemné diety. Denní příspěvek pro europoslance na jídlo ve Štrasburku a Bruselu je 304 eur (8360 Kč), při cestách mimo EU 152 eur (4180 Kč). A k tomu všemu nárok na důchod od 63 let... 

Zlatá klícka jménem europarlament: Právě sem, do Štrasburku, by se ráda dostala řada politiků Zlatá klícka jménem europarlament: Právě sem, do Štrasburku, by se ráda dostala řada politiků | EPA

Falbra se ptali na plat europoslance: Jděte do pr...

Tisíce eur sem, tisíce eur tam, Unie na svých zástupcích rozhodně nešetří. Kam se hrabou se svými příjmy čeští nadlidé. Český rozhlas přitom upozornil, že při výměně poslanců po eurovolbách, které se konají 23. a 24. května, dojde 1. července v europarlamentu ke kuriózní situaci. Staří poslanci odejdou, dostanou však "na cestu" plný měsíční plat za červenec! Noví poslanci se pak na něj budou moci těšit také... Když se na tohle Český rozhlas zeptal Richarda Falbra (ČSSD), odešel s nepořízenou. "Já o tom nevím. To je všechno, co vás zajímá, jděte do pr... Vás zajímají jen peníze. Já o tom nevím, že mám v červenci plat," reagoval popudlivě někdejší šéfodborář.

Prezident Miloš Zeman vystoupil v europarlamentu letos v únoru Prezident Miloš Zeman vystoupil v europarlamentu letos v únoru | ČTK, Reuters, EPA

Babišovci v průzkumech válcují všechny

Nikoli ČSSD, ale její koaliční partner ANO je však nyní favoritem pro blížící se eurovolby. Podle volebního modelu společností Herzmann a Data Collect by Babišovo hnutí vyhrálo naprosto s přehledem, před sociálními demokraty a KSČM. Pravicové strany se budou snažit odvrátit volební debakl z říjnových předčasných voleb, průzkum jim však vůbec nevěří. 

ANO by podle tohoto modelu dostalo 22,2% hlasů (lídrem kandidátky je Pavel Telička), ČSSD 14,1% (sociolog Jan Keller), KSČM 11,1% (Kateřina Konečná), TOP 09 9,6% (bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer), Úsvit 8,9% (advokátka Klára Samková) a ODS 7,6% (místopředseda Jan Zahradil). Vládní KDU-ČSL (lídr právník Pavel Svoboda, který nahradil Zuzanu Roithovou) oproti tomu jen 3,8%... Agentura však upozornila, že postoje voličů jsou momentálně velmi nestabilní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zabibol ( 23. dubna 2014 09:42 )

Ano v europarlamentu sedí naši komunističtí soudruzi za peníze udřených dělníků. A vůbec jim to nevadí. Že soudruzi.

9876543 ( 22. dubna 2014 21:57 )

S takovým platem,a dalšíma prebendama,by měl každý darmojedlík,přijít s převratným nápadem,....jak na to ,aby země EU neměly chudé a jak účelně na korupci,...Pokud by se jeho trefa netrefila,všechny prachy vrátit.

ceskynebojsa ( 22. dubna 2014 18:32 )

no to se nevylučuje s tím,co tvrdí teď ta,ta jeho údajná balírna

ruudazvostravy ( 22. dubna 2014 16:57 )

No kchůrva,ayť tam pošlou ňákího toho bezdomáče nebo přičmoudlího Ro(so)máka,abi tam viboyovaly pro erár lepčí zýtřki.

naidka ( 22. dubna 2014 16:44 )

opr. nebylo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa