Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministr Chládek: Za napadení učitele nestačí zakázat večerníček

Autor: jp - 
14. dubna 2014
18:55

Nedávný případ brutálního napadení vychovatelů šroubovákem dvěma chovanci ve výchovném ústavu v Králíkách přiměl ministra školství Marcela Chládka k návštěvě zařízení. Neskrýval zděšení nad podmínkami, v jakých učitelé s problémovými dětmi pracují.

Podle Chládka je nynější situace v ústavech, kdy chovanci jsou agresivní a pedagogové bezmocní vyvrcholením dlouho neřešeného problému. „O tom svědčí už jen to, že jsem první ministr, který se přijel na ústav podívat,“ řekl šéf resortu školství. „Musíme prošetřit komunikaci mezi ministerstvem školství a podřízenými orgány, což tu nebylo a řada problémů byla zametána pod koberec,“ zkritizoval ministr. „Pro mě je šokující, že v roce 2013 došlo k 68 napadením zaměstnanců těchto zařízení a nikdo to neřešil,“ přiznal. „Dnes již bývalí šefové jednotlivých odborů na ministerstvu školství místo řízení ústavů řešili hospodaření, ale ne tak aby bylo dobré jako takové, a proto to vyšetřují audity a zřejmě se tím budou zabývat i jiné orgány,“ nevyloučil Chládek i policejní vyšetřování.

Při prohlídce prostor pasťáku v Králíkách Chládek zjistil, že zaměstnanci zařízení pracují ve velmi nelehkých podmínkách a zázemí pro chovance je špatné. „Ty židle ve třídách, odrbané křeslo pro učitele, to byl smutný pohled,“ uvedl například. Podle něj je proto nutné navýšit finanční prostředky pro ústavy. Hodlá také zvýšit ochranu a pravomoc učitelů, zlepšit prevenci a hlavně zpřísnit tresty pro chovance za napadení pedagogů. „To, co se tady děje, se nedá řešit jen zakázáním večerníčku,“ řekl ministr. „Za to, co se projednávalo jako přestupek, by mohl být jeden až tři roky natvrdo,“ navrhl Chládek.

salto ( 16. dubna 2014 10:00 )

Ty "děti" to museli od někoho pochytit. Podívejte se kolem, jak každý zná perfektně svoje práva, ale jakési povinnosti, popř. smysl pro pořádek a čest se jaksi vytrácí. Kdo má v této na kost ohlodané republice slovo - gauneři, tuneláři, odkloňovači - ti všichni pod vedením a za halasného přikyvování a podpory pravdoláskařů, zlodějů z ódeesky, úeseky, topky a jiných. Takže si můžeme zazpívat - "Teď už máme co jsme chtěli..."

maxovskej ( 15. dubna 2014 15:59 )

Měly by mít v těchto ústavech přísný vojenský režim,škola, po škole studijní dobu na učení atd. měla by tam být i ochranka,která by z těma agresivníma hajzlama pořádně zatočila,třeba i pár přes dršku ono právě tohle je to co by na ně platilo a před čím by měly respekt! Na hrubý pytel hrubá záplata. Ono nic jiného na ně ani platit nikdy nebude!!

ipsace ( 15. dubna 2014 04:01 )

Bylo by lepší neoddělovat žáky s poruchami do speciálních škol. Pak nemají kladné vzory, jen špatné - horší - a vyrostou z nich kriminálníci. Učili jsme ve školách základních i speciálních.

siroky11 ( 14. dubna 2014 23:16 )

Stále jenom kecy a kecy. Co by se mělo, co se má, atd. atd. Ale až se opět bude jednat v té líné poslanecké sněmovně o snížení věku trestní odpovědnosti, TAK TO ZASE NEPROJDE, že???!!! Přestaňte už KECAT a něco dělejte, ty parchanti to dobře vědí, že jsou nepostižitelní, tak toho využívají!

londynskypes ( 14. dubna 2014 20:14 )

 to ze jsou deti??? NE to jsou BESTIE!!! kazdy den rezat a nikdy nevypustit ven!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa