Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Okamura bojuje za svůj rourový dům: Povolí mu ho?

Autor: Vladimír Barák - 
15. dubna 2014
05:44

Po sérii skandálů konečně dobrá zpráva! Šéf Úsvitu Tomio Okamura (41) nebude muset snižovat svůj plánovaný „rourový dům“, jak místní radnice původně hrozila. Jen se bude muset rozloučit s několika terasami…

Projekt domu z dílny světoznámého architekta  Švýcara Christiana Kereze složený z několika tubusů různých průměrů byl původně zamítnut radnicí Prahy 6 s odůvodněním, že je příliš vysoký. Okamura slíbil, že dům sníží, ale nakonec to nebude potřeba.

Přijde o terasy

„Bylo mi oznámeno, že stačí, když střechy tubusů budou mít určitý sklon, aby bylo patrné, že nejde o patro, ale o podkroví,“ řekl Blesku Okamura. Kvůli sklonu poslanec přijde maximálně o pár teras, což je malá cena oproti ztrátě celého patra.

Dům se líbí

Nejde ale o jedinou dobrou zprávu týkající se domu, který by měl v pražském Břevnově stát ještě letos. Už na začátku se politik netajil záměrem, že chce, aby se o jeho domě mluvilo po celém světě.

A nyní se už může pochlubit: projekt domu na své titulní straně publikoval prestižní architektonický časopis Global Architecture. „Různorodost takřka 40 jednotek v tomto domě lze pojímat jako odraz rozmanité osobnosti jeho majitele,“ napsal magazín.

A co na to sousedé?

K plánovanému domu se vyjadřují i Okamurovi sousedé. Členové sdružení Tejnka, občanské iniciativy starého Břevnova, na svých stránkách Tejnka.cz píší o návrzích například toto:

„Dal bych tomu šanci, ale chtěl bych vidět víc vizualizací. Charakter staré zástavby je už z téhle strany narušený až běda. A bude hůř, jestli se začnou stavět Viladomy Rozmarýn.“

„Ten pozemek znám dost dobře, je dost malý na takovou stavbu. Nemluvě o tom, že je tam postaven jeden slátanější dům než druhý, takže i sebeúžasnější dům tam bude vypadat spíš jako pěst na oko. Zajímavě vypadající dům na nevhodném pozemku v nevhodné lokalitě.“

„Velmi zajímavá studie vedle souboru prapodivných staveb. Užitkovost interiéru bych ponechal na uživateli.“

mortis69 ( 15. dubna 2014 10:37 )

Vždyť já vím že ne-kromě rozumu

mememumu ( 15. dubna 2014 10:05 )

No to víš, já si nic nahrazovat nepotřebuju, mamlasi.

mortis69 ( 15. dubna 2014 09:43 )

Tak tobě by stačila trochu větší vesze křečkovýho kolečka

mememumu ( 15. dubna 2014 09:37 )

Říká se tomu taky náhrada malýho péra.

mememumu ( 15. dubna 2014 09:37 )

Jojo, každý jen remacá, v čele s hlavním remcalem Pitomiem. Ale jen si sborově remcejte, jste k smíchu stejně jako ten deprivovaný tragéd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa