Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Miliardový tendr na dostavbu Temelína zrušili! Co to znamená pro jadernou energii v Česku?

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín  (Autor: Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
10. dubna 2014
12:31

Dostavba dvou bloků jaderné elektrárny Temelín se konat nebude. Společnost ČEZ totiž dnes zrušila miliardový tendr a oznámila své rozhodnutí všem účastníkům - americko-japonské společnosti Westinghouse i česko-ruskému konsorciu MIR.1200. K rozhodnutí prý ČEZ došla po jednání s kabinetem Bohuslava Sobotky, který odmítl dát tendru státní garance.

Veřejná zakázka na dostavbu dvou bloků Temelínu byla vypsána v roce 2009. Její zrušení vysvětlil generální ředitel ČEZ Daniel Beneš i tím, že od doby jejího vypsání až do dneška prošel energetický sektor turbulentním vývojem. "Zatímco původně byl projekt, vzhledem k tržní ceně elektrické energie a dalším faktorům, plně ekonomicky návratný, dnes jsou ohroženy veškeré investice do zdrojů elektrické energie, jejichž výnosy závisí na prodeji elektřiny na volném trhu," tvrdí Beneš.

Podle něj však současné rozhodnutí neznamená, že se v Česku končí s výstavbou jaderných zdrojů. "Nebezpečí, že do 20 let nebudeme schopni pokrýt spotřebu energie v naší zemi, je stále akutní. Jen naše plány budeme muset přizpůsobit změnám, jež se nyní připravují v Bruselu. Je zřejmé, že na zajištění dalšího rozvoje jaderné energetiky bude třeba v budoucnosti úzce kooperovat se státem," poznamenal šéf ČEZ.

Stát odmítl podpořit dostavbu. Sobotka řekl, proč

Beneš už dříve řekl, že si nedovede představit, že firma ČEZ v současné situaci postaví dva bloky Jaderné elektrárny Temelín bez státní podpory. Jedním z řešení byla státem garantovaná výkupní cena elektřiny.

Ve čtvrtek ale Sobotkův kabinet uvedl, že má zájem pokračovat v rozvoji jaderné energetiky v ČR, ovšem bez jakéhokoliv typu státních záruk. "Jasně jsme řekli, že v současné době odmítáme jakýkoliv typ státní záruky. Vládě se nemůže nikdo divit po zkušenosti s podporou obnovitelných zdrojů, především solárních. To byla problematická zkušenost. Navíc vývoj na energetických trzích je maximálně nepředvídatelný, a vláda se tak těžko může zavázat na garantování cen elektřiny," uvedl premiér Sobotka.

Soutěže o dostavbu dvou bloků Temelína se účastnila americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu, ČEZ z tendru vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Nový tendr? Zeman byl včera pro

Dva nové bloky temelínské elektrárny měly víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Stavba měla být podle plánu dokončena v roce 2025, šlo o zakázku za několik set miliard korun.

Neznamená to však patrně definitivní "ne" celé dostavbě, je možné, že v průběhu dalších let (a dalších vlád) bude diskutován i případný nový tendr. Ten již podpořil i prezident Miloš Zeman, který se ještě před dnešním rozhodnutím ČEZu vyjádřil pro doběhnutí stávajícího tendru bez vítěze a vypsání nového tendru pro 4 uchazeče - stávající dva, vyloučenou Arevu i nejmenovanou jihokorejskou firmu... "Počkejme si na jejich nabídky, počkejme si na nový tendr. Čtyři jsou více než dva, je tedy naděje na snížení ceny," uvedl Zeman při svém včerejším vystoupení na ekonomické konferenci v Praze.

"Ta procedura výběru dodavatele je podmnožina celého projektu. Tím, že jsme ukončili tuto proceduru výběru neznamená, že nepokračujeme dál. O to s větší intenzitou se budeme věnovat projektu v Dukovanech," upozornil šéf ČEZ Beneš. Stále počítá s tím, že by se v budoucnu k dostavbě dvou bloků Temelínu mohl ČEZ, nebo případně i někdo jiný, vrátit. "Je to otevřená otázka, v tuto chvíli na to nikdo neumí odpovědět," dodal.

andreslawicky ( 10. dubna 2014 14:48 )

Konečně je třeba podpořit jiné zdroje a ne státní moloch jelikož jádro je prostě stále rizikové viz. Japonsko

annakarenina ( 10. dubna 2014 13:18 )

Jediny, kdo na tom vydela bude velky bratr. http://www.czechfreepress.cz/svet-kolem-nas/transatlanticke-partnerstvi-dabel-skryty-v-detai lech.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa