Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Sobotka a Babiš si začali jít po krku: Válka o vládu!

Otevřená válka o vládu zuří mezi Babišem i Sobotkou.
Otevřená válka o vládu zuří mezi Babišem i Sobotkou.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Vladimír Barák - 
4. dubna 2014
18:15

Z premiéra Bohuslava Sobotky (42, ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (59, ANO) se stávají rivalové na život a na smrt. Skončí jejich vzájemné půtky z posledních dní pádem vlády?

Už dlouho nebyly vztahy šéfů vládních stran tolik napjaté. Vše začal premiér Sobotka, když prohlásil, že se jeho koaliční partner ANO stejně jednou rozpadne, protože ho ovládají kmotři. To si ale výbušný Babiš nenechal líbit. Od té doby jsou spolu politici na nože.

„Je to logické vyústění situace, kdy spolu do koalice vstoupily dva velmi rozdílné světy. Stará, tradiční a zavedená strana s poměrně novým, podnikatelským projektem,“ hodnotí spory politolog z Masarykovovy univerzity doc. Lubomír Kopeček. Podle něj ČSSD vadí zejména propojení ekonomické a politické moci v rukách Babiše. Na to ale odborníci upozorňovali již před volbami.

Ačkoli do sebe koaliční politici útočí, kudy chodí, podle politologa vláda hned tak nepadne. „Do vytvoření vlády dali spoustu energie,“ vysvětluje. Rozbroje ale neskončí. „Ta situace ohledně Babiše není řešitelná a fungování koalice tak bude problémové po celou dobu její existence,“ říká Kopeček.

Památné výroky

„Pražské ANO začali postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS či TOP 09, spojení s nejrůznějšími kmotry a kmotříky z podnikatelského polosvěta.“

Bohuslav Sobotka, 24.2.2014

„Pražští kmotři jsou právě v ČSSD. Hulínský je náměstek ministra a Poche na kandidátce do Evropského parlamentu.“

Andrej Babiš, 24.2.2014

„Určitě z hlediska čistoty, z hlediska toho, abychom nebyli konfrontováni s těmi dotazy na možný střet zájmů, tak nejjednodušší by bylo, kdyby pan Babiš ukončil své podnikatelské aktivity a nadále se věnoval pouze politice.“

Bohuslav Sobotka, 28.3.2014

„Já jsem podnikatelské aktivity ukončil, možná si toho pan premiér nevšiml. A možná pan premiér netuší, co je to podnikat, tak v tom je ta kontroverze. Pokud to panu premiérovi vadí, nechť mě odvolá, nebo nechť si najde lepšího koaličního partnera.

Andrej Babiš, 30.3.2014

„Samozřejmě, že (Sobotka ) za to (velmi levný prodej akcií OKD v roce 2004) nese zodpovědnost. O to víc nerozumím tomu, že se snaží do soukromé OKD majitelům nalít další státní miliardu.“

Andrej Babiš, 3.4.2014

„Pan Babiš využívá i tento nástroj (jím vlastněná média) k tomu, aby zvýšil tlak na koaličního partnera.“

Bohuslav Sobotka, 4.4.2014

itartas ( 5. dubna 2014 19:12 )

nestraš prosím tě.

itartas ( 5. dubna 2014 19:09 )

Duo radost pohledět, jeden zaražený v pr/deli EU až po ramena a druhý přemítá, jak by zvýšil výnosy Czechofertu.

abzk ( 5. dubna 2014 02:11 )

Dokud se mezi sebou hádaj, je to ještě OK, znamená to že žádný z nich nemá absolutní moc. A jak jsem psal, děvče , vždycky může být hůř a to co tady je teď, má do toho otrokářství, co nám Babiš chystá, díky bohu zatím dost daleko.

ninunka ( 5. dubna 2014 01:44 )

nejsem mluvčí většiny ty janku tak ať to o víkendu zvládneš, já se na víkend těším moc,jdu na cvičák s pesanama-to je vždycky blaho

ninunka ( 5. dubna 2014 01:42 )

santíku, brou a zase někdy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa