Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jako paní Columbová! V čem se Ivaně Zemanové podobá první dáma Slovenska?

Autor: simao - 
4. dubna 2014
14:47

Po zvolení svého muže slovenských prezidentem chce i nadále zůstat v ústraní. Martina Kisková (38) však otevřeně přiznává, proč: Kvůli svým malým dětem, které zkrátka potřebují pevnou rodičovskou ruku, ale i náruč. Kisková upozorňuje, že podobný problém s výchovou malých ratolestí nemuseli předchozí slovenští a čeští prezidenti řešit. Tedy ani Miloš a Ivana Zemanovi. Právě české první dámě je přitom zčásti podobná. Čím?

Martina Kisková (38) je manželkou milionáře Andreje Kiska a také novou první dámou Slovenska. Vystudovaná inženýrka ekonomie má však v plánu neobjevovat se na veřejnosti po mužově boku více, než bude nezbytně nutné. "Budu se v první řadě věnovat tomu, co ve svém životě pokládám za nejdůležitější. Výchově a starosti o naše děti. Jsem ráda, že v tomto máme s manželem stejný názor," říká v rozhovoru pro čas.sk pyšná matka dcery Veroniky (9) a syna Viktora (5), kteří však podle ní potřebují naplno alespoň jednoho z rodičů.

Nadšená nebyla, ale na manžela je hrdá

Z Kiskovy kandidatury prý zpočátku nebyla nijak nadšená. "Měla jsem na to jinou optiku než většina národa, protože je to otec našich malých dětí a můj partner. S odstupem času jsem to akceptovala a dnes jsem ráda, že se mu to podařilo. Jsem na něho hrdá," dodává. 

Kisková však nezůstává jen ženou v domácnosti. Vede charitativní nadaci Dobrý anděl, kterou její manžel založil a z jejíhož čela musel odejít v souvislosti s prezidentskou kandidaturou. Vedle toho Kisková vlastní v Popradu prodejnu s uměleckými předměty. Právě umění a keramika patří mezi její velké záliby.

"Naše ústava nestanovuje žádné povinnosti první dámy, stanovuje jen povinnosti pro prezidenta. Manželovi budu ráda pomáhat, ale opakuji, že mojí prioritou jsou naše děti," dodala Kisková Novému času. A upozorňuje: "Ani jeden z posledních slovenských či českých prezidentů obdobnou situaci nemusel řešit, protože v čase výkonu funkce už měli dospělé a samostatné děti."

Jako Ivana Zemanová vol. 1 (Počáteční verze)

Kisková v roli první dámy výrazně připomíná Ivanu Zemanovou v jejích počátcích. Jenže rok od Zemanovy inaugurace již lze s jistotou říct, že paní Zemanová již není paní Columbovou, neviditelnou ženou po boku slavného manžela. Shodila ostych, rozšířila šatník o nové, reprezentativní kousky a s Milošem Zemanem se na veřejnosti vyskytuje často. Čeká podobná proměna i Martinu Kiskovou? 

Vládkyní by Kiskova žena však chtěla zůstat v současnosti především ve vlastní domácnosti. Sportovně založená Martina, která ráda zbývající volný čas tráví třeba i při józe, běhání, jízdě na kole, nebo společných rodinných nákupech,  přitom na svého muže prozradila, že není zrovna pořádkumilovný. Doma pak mají ještě jednoho člena rodiny - psa Dunča. Zemanovi retrívra Darcyho.

Zatímco Ivana Zemanová zatlačila na svého muže, aby se po volbách nepřestěhovali na Pražský hrad, ale do nedaleké Lumbeho vily, otázka, kam se přesunou Kiskovi, je zatím nezodpovězená. Jednou z variant je Grasalkovičův palác v Bratislavě, označovaný také jako Prezidentský palác, za minulého režimu pak jako Dům pionýrů a mládeže Klementa Gottwalda.

Během volby byla s dětmi v Praze

Během víkendového 2. kola prezidentské volby však nebyla Martina Kisková na Slovensku, ale s dětmi a bratrem v Praze. Svému muži držela palce a po vyhlášení výsledků se mu snažila dovolat. Nepodařilo se, gratulovala mu proto v neděli ráno.   

Po boku Kisky ji nahradila dcera Natália, kterou má milionář z prvního manželství. Spekulovalo se přitom, že by se mohla stát náhradní první dámou právě ona. Podobně, jako se mluvilo o roli Kateřiny Zemanové. "Natália má svůj život a své plány, a je jen na ní, jak se otci rozhodne pomoci. Já budu jen ráda, když mu v jeho náročné pozici pomůže," dodává Martina Kisková.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

deratizator ( 4. dubna 2014 21:46 )

deratizator ( 4. dubna 2014 21:43 )

si piš že jo, má tak velkej předkus, že s ním může otvírat flašky ;-)

davejpozor ( 4. dubna 2014 21:03 )

"Jako pani Columbova..." Pleskaci - bud COLOMBOVA nabo COLUMBUSOVA.

lillyli ( 4. dubna 2014 20:13 )

Zemana ráda nemám, ale jeho žena mi je sympatická. Snad proto, že se nikam necpe, snad že v poslanecké sněmovně nepíská na prsty,...

ellka ( 4. dubna 2014 16:58 )

Nahodou, p. Zemanova je velmi pekna dama ku ktorej sa jej manzel nehodi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa