Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chtěli jsme uchránit socialismus, invaze byla v roce 1968 nutná, napsal Biľak

Autor: tp, ČTK - 
3. dubna 2014
23:01

Podle Biľaka byla invaze nutná a víra v komunismus se po čase vytratila. Přesto se ale i v pamětech zastával Alexandera Dubčeka (†70) a tvrdil, že lidé kolem něj nebyli včas izolování tak, aby společnost pochopila smysl invaze v létě 1968. A to údajně nejvíce komunisté podcenili vedle časové vhodnosti právě invaze.

Vojenská invaze do Československa v roce 1968 byla nezbytná, myšlenka socialismu prohrála jen zdánlivě, víra v komunismus je však asi ztracená. Napsal to nedávno zesnulý neostalinista a ideolog předlistopadové komunistické strany Vasil Biľak v doplněném vydání svých pamětí, které vydalo nakladatelství BVD pod názvem Až po mé smrti.

Biľak, který je podepsán pod jedním z takzvaných zvacích dopisů mimojiné uvedl, že "Internacionální pomoc nezbytná BYLA, pokud jsme chtěli uhájit socialismus. V roce 1968 všechno spělo k jeho destrukci, na tom trvám i s odstupem času,". Přiznal, že "pro každý případ byla připravena písemná žádost o bratrskou pomoc", i utajené schůzky se sovětskými komunisty před srpnovou invazí.

Zároveň uvedl, že dával přednost vnitropolitickému řešení, které by podle něj bylo lepší než vstup sovětských vojsk. Obával se, že to ani "čestní lidé, komunisté, nepřijmou tak, jak to bylo myšleno". Podle něj i "sovětští soudruzi podcenili faktor času a veřejné mínění".

Chybou podle něj v době kolem 21. srpna 1968 bylo, že "představitelé kontrarevolučních sil", tedy lidé kolem Alexandra Dubčeka, "nebyli včas izolováni, aby nemohli ovlivnit veřejné mínění". Svou chybu pak viděl v tom, že špatně odhadl míru odvahy "zdravých sil" v KSČ včetně Aloise Indry, s nímž se podle jednoho ze scénářů počítalo na funkci předsedy vlády.
Biľak v knize hájí také tehdejšího sovětského vůdce Leonida Brežněva, který podle něj nebyl hlavním iniciátorem invaze do Československa.

Kniha líčí Biľakovy vzpomínky od roku 1949, kdy nastoupil do krajské politické školy. Nakladatelství vynechalo úvodní kapitolu o jeho životě v letech 1938 až 1945. Nejobsáhlejší část knihy popisuje události v letech 1967 až 1969, tedy od pádu Antonína Novotného přes pražské jaro až po nástup normalizace pod vedením Gustáva Husáka.
Biľakovy paměti byly poprvé vydány v roce 1991 bez autorova souhlasu.

petrusaa ( 13. dubna 2017 11:51 )

Jako montér,tedy dělník, nestraník jsem si mohl vybrat nový panelový byt v několika městech,dokonce ROH si zvalo zaměstnance a nové byty jim vnucovali,dostali jsme novomanželskou půjčku 30 000 kč,za tehdejší ceny stačily na vybavení bytu,při narození první dcery nám odepsali 2000kč a při druhé 4000kč,celkem 6000kč.To byl ten hrozný socialismus.Vydělával jsem 3000kč a smažený sýr s hranolky stály v restauraci 5.40 kč a plzeň 4 kč

kkkastr ( 21. srpna 2014 08:19 )

Jsi hlupáček dobře se měli ti kteří pracovali a ne vysedávali po putykách a tam žvanili o tupostech jako alkoholik Havel a jemu podobní štítící se práce.

rudyptak48 ( 4. dubna 2014 16:14 )

Ja bych k němu přiřadil ještě další obdivovatele jako jezulinku a doktorrku. Mohli by si společně zazpívat tu jejich "Ta práce matka pokroku a s ní armáda rudých zmetků po boku..."

handgood ( 4. dubna 2014 15:48 )

realistann by měl bydlet na Krymu. Konečně by se teď dostal ke svým soudruhům. Odkud si nakopíroval ty snůšky nadávek na kapitalismus? Jestli je to tvůj vlastní názor, proč tady ještě zůstáváš. Víš, jak bys byl slavný, kdybys teď v Kremlu požádal o politický azyl? Byl bys asi jediný z celé bývalé "slavné" Varšavské smlouvy. A to nebudu ani vyvracet ty nesmysly, co tady kydáš. Oba s tím Biľakem jste stejní debilové.

zabibol ( 4. dubna 2014 12:18 )

Škoda, Ježibabo,že tě taky necinkli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa