Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vysmátý Topolánek u soudu s Bartákem: Jak se máte, hyenky?

Rozesmátý expremiér Mirek Topolánek u soudu s Martinem Bartákem kvůli zakázce na armádní Tatrovky
Rozesmátý expremiér Mirek Topolánek u soudu s Martinem Bartákem kvůli zakázce na armádní Tatrovky  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
31. března 2014
14:21

K procesu, ve kterém na lavici obžalovaných stanul někdejší ministerský náměstek Martin Barták, se dostavil vypovídat i expremiér Mirek Topolánek. S úsměvem od ucha k uchu pozdravil "bratrským" způsobem Bartáka a na novináře po slyšení houkl: "Jak se máte, hyenky?"

Mirek Topolánek je zkrátka rázný "chlap s gulama". Ne nadarmo na něj lobbista s údajným vlivem na pražskou radnici i ODS Ivo Rittig ve svém aktuálním rozhovoru pro Týden vzpomíná takto: "Podle mě je silný, tvrdý, vůdčí typ, občas až moc rychlý."

Rychlý byl Topolánek i se svou výpovědí v kauze Barták. Obžaloba tvrdí, že se Martin Barták ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany snažil ovlivňovat průběh zakázky při dodávce několika stovek terénních aut Tatra pro českou armádu.

Topolánek: Po hyenkách se mi nestýská

Topolánek však Bartákovi přispěchal na pomoc. "Jak se máte, hyenky? Ani se mi po vás nestýská, teda musím říct," pronesl "Topol" před novináři. "Já se nebudu vyjadřovat vůbec k ničemu. Není to moje povinnost. Ani občanská, ani jiná. Mě prostě nezajímá, že to někoho zajímá," nechtěl Topolánek rozvádět svou výpověď.

U soudu Topolánek odmítl, že by si Barták v souvislosti s armádní zakázkou řekl o úplatek. V únoru 2008 byl přitom Barták součástí delegace premiéra při cestě do USA, kde si měl podle obžaloby říct o pět milionů dolarů (přes 80 milionů korun)!

Jak si měl údajně říct Barták o úplatek

Barták měl o úplatku jednat s tehdejším předsedou dozorčí rady Tatra Duncas Sellars, manažerem Williamem Cabanissem. K domluvě mělo dojít na střelnici v Centreville. Barták to odmítá, stejně tak Topolánek. "Naprosto vylučuji, že by Martin (Barták) v tomto rozhovoru učinil korupční nabídku," prohlásil před soudem Topolánek.

Podle bývalého premiéra se tehdy naopak představitelé Tatry snažili hodně lobbovat. Přišli prý bez pozvání na střelnici a oslovili českou politickou delegaci, protože se obávali, že by mohli o zakázku přijít kvůli problémům s firmou Praga. Ta v zakázce figurovala jako subdodavatel náprav, které však praskaly a Tatra s Pragou proto ukončila smlouvu.

Zástupci Tatry se ale báli zbytečně, tvrdí Topolánek. "Vláda neměla úmysl dělat nestandardní kroky," zdůraznil expremiér s tím, že Tatra však měla kompenzovat ztráty způsobené subdodavatelem. Kromě Topolánka dnes měla svědčit také bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová. Ta se pro nemoc z jednání nakonec omluvila.

defakto ( 31. března 2014 21:23 )

...... Topolánek jenom hraje , že je v pohodě a že jsou všichni nevinní . Ve skutečnosti jsou podělaní strachy , aby se obvinění neprokázalo . ....... Barták , Topolánek , Dalík , Vidím , Parkanová a další , to všechno je jedna zlodějská sebranka !

defakto ( 31. března 2014 20:55 )

....... nechápu , proč by američani obvinili Bartáka , kdyby to nebyla pravda ? ..... co z toho mají , jenom nepřímenosti !

hejhej ( 31. března 2014 17:44 )

siroky11: Politická zlodějská mafie je napříč politickými stranami od r.1990. Zloděj chrání zloděje.

namoroman ( 31. března 2014 17:02 )

Zabavit a zavřít Šmejdy

namoroman ( 31. března 2014 17:00 )

Myslím, že Zeman už je naprosto v klidu a na diskusi jinde...jeho komenty čehokoliv jsou dobré v rámci toho co si může dovolit a nějakou trapnou situaci jsem u něj dlouho neviděl. Kníže by byl proti němu naprosto neschopný-o tom jsem přesvědčen. Takže kde vidíš něco za co by jsi se měl stydět?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa