Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Válka mezi Sobotkou a Babišem: Ať si premiér najde novou koalici!

Další kolo přestřelky mezi Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou je tu!
Další kolo přestřelky mezi Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou je tu!  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Karel Kopáč)
Autor: ČTK - 
30. března 2014
19:38

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) vzkázal, že ho může odvolat nebo si vybrat jiného koaličního partnera, pokud mu vadí jeho vlastnictví Agrofertu.

Šéf hnutí ANO zopakoval, že už nepodniká a je jen majitelem Agrofertu. Firmu prodávat nehodlá. "Pokud to panu premiérovi vadí, tak nechť mě odvolá, a nebo nechť si najde lepšího koaličního partnera," nechal se slyšet Babiš na Frekvenci 1. Řekl, že neví, o co premiérovi jde, protože on "maká" pro stát. Opět také vyjádřil přesvědčení, že Sobotka netuší, co to je podnikat.

"Já myslím, že ta debata není o podnikání, že je o otázce střetu zájmů a je strašně důležité, aby nová vláda nebyla vystavena jakémukoliv podezření, které se týká střetu zájmů a na tom mi velmi jako premiérovi záleží," řekl k tomu dnes Sobotka ČTK.

Ministerský předseda debatu, do níž se posléze zapojil i prezident Miloš Zeman, odstartoval v pátek, když prohlásil, že nejčistším řešením by bylo, kdyby Babiš ukončil své podnikání a věnoval se jen politice. Jinak se podle něj šéf hnutí ANO musí vyvarovat střetu zájmů, za který ho ve čtvrtek kritizovala i členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu. Babiš odmítá, že by byl ve střetu zájmů.

V rozhovoru se dnes vicepremiér vyjádřil také k obecným rozdílům mezi sebou a ostatními politiky. "Velký rozdíl mezi ním (Sobotkou) a mnou je v tom, že já stále vystupuji stejně a mluvím stejně, v soukromí, na koaliční radě, s vámi, stále stejně. Ty politici, oni do těch médií mluví jiným způsobem," řekl. Sobotka mu tak prý nikdy osobně neřekne, že by měl přestat podnikat, učinil tak jen přes média.

V rozhovoru se dostalo i na nedávné kontroverzní výroky ministryně spravedlnosti Heleny Válkové. Na dotaz, zda si stále myslí, že je Válková dobrá manažerka, Babiš odpověděl: "Tak jestli je manažerka, nevím, jak to jako řídí. Já si myslím, že je to čestná žena," řekl. Válková je podle něj naivní, ale po odborné stránce je na tom dobře.

Válková, kterou ANO do vlády nominovalo, v nedávném rozhovoru pro server Echo24 uvedla, že se Čechům za nacistické okupace "zas tolik nedělo". V pozdějším prohlášení upřesnila, že to mínila jako porovnání s Polskem či Sovětským svazem. Zdůraznila také, že dění v protektorátu považuje za naprosto neomluvitelné. Babiš dnes novináře serveru znovu kritizoval.

lev1 ( 1. dubna 2014 11:06 )

Naopak vyměnit premiéra . Pokud se Sobotka nezbaví škůdců jako Dienstbier, prohraje ČSSD všechny volby

abzk ( 31. března 2014 03:18 )

Co jako? Že je štvanec mamomu? Že je lhář prolhanej? Že je podvodník, co by si poctivě ani neškrtnul? Že se musí v politice kvůli imunitě držet jako klíště jelikož doteď byl jednou nohou v kriminále a bez imunity by tam byl celej? Mě nevadí že mám tisíckrát míň než on ale můžu klidně spát a on si klid a klidný spaní ani za ty miliardy nekoupí

agassi ( 31. března 2014 03:10 )

 Všichni babisovy zavidej kaspari priblbly

e.44 ( 31. března 2014 00:38 )

...., kromě jeho neskutečné ješitnosti ho nutila do politiky potřeba imunity, možnost z toho postu urovnat svoje průssery a získání informací ke kterým jiní podnikatelé nemají přístup a které může využít pro sebe a zneužít proti jiným.

e.44 ( 31. března 2014 00:34 )

Úspěšně vedenej podnik nevyrábí podřadný svinstvo, není zadluženej tak že patří ze dvou třetin bankám a není nutné ho dotovat z tunelování jiných podniků, stejně jako za vznikem úspěšného podniku nestojí podvod...... Takže o vedení úspěšného podniku může být těžko řeč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa