Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ODS kope za Nečase: Podala ústavní stížnost!

ODS se opět zastala expremiéra Petra Nečase v kauze Nagyová
ODS se opět zastala expremiéra Petra Nečase v kauze Nagyová  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
25. března 2014
14:44

Celkem 27 zákonodárců ODS, ale také TOP 09, se podepsalo pod stížnost adresovanou Ústavní soudu. Nesouhlasí s vyhláškou ministryně spravedlnosti, která podle strany prolomila ústavní právo občanů na svého zákonného soudce.

Stížnost souvisí se stíháním bývalého šéfa ODS Petra Nečase, který je stíhaný kvůli údajnému podplácení trojice někdejších poslanců. Exministr spravedlnosti Pavel Blažek však upozornil, že se nejedná o stížnost proti Nečasově stíhání.

„Ve stížnosti, kterou Občanská demokratická strana podá, není ani jednou jméno Petra Nečase zmíněno. Naopak se stížnost odvolává na příklady čtyř konkrétních řízení, na která tato neústavní a účelová vyhláška dopadá,“ řekl Blažek.

Občanští demokraté se zastali Nečase už dříve. Tvrdili, že jeho obvinění je pokusem o kriminalizaci politiky. "Nelze přece obvinit bývalého premiéra a dělat experimenty na lidech," uvedl před časem současný šéf ODS Petr Fiala a vysvětlil to slovy: "Dosazování do různých funkcí je součástí demokratické politiky, ať se nám to líbí, nebo ne. Dokonce to patří k úkolům politických stran."

Benda: Stará se o to státní zástupce z druhého konce republiky

ODS kritizovala také to, že se kauzou zabývá olomoucké státní zastupitelství, když záležitost věcně náleží do Prahy. Olomoucké zástupce přitom veden Ivo Ištvan, ten ale ODS evidentně vadí. Poslanec Marek Benda (ODS) to potvrdil, když dnes k ústavní stížnosti uvedl: "Považujeme za důležité, aby se Ústavní soud vyjádřil k otázce zákonného soudce v přípravném řízení. Jde o to, aby ústavní soud zaujal nějaké stanovisko k tomu, že zásada zákonného soudce - každý z nás má svého zákonného soudce podle místa bydliště - je obcházena tím, že kroky v přípravném řízení činí státní zastupitelství na druhém konci republiky." A dodal: "Pánové Ištvanové a spol. nemají v rukou nic, kromě svých domněnek."

Další vyšetřování kauzy Nagyová na Moravě přitom umožnila vyhláška, kterou vládě předložila ministryně spravedlnosti úřednického kabinetu Marie Benešová (ČSSD). Její nástupkyně Helena Válková (ANO) se k případnému zrušení vyhlášky v tuto chvíli staví zdrženlivě - domnívá se, že Benešová měla důvody k jejímu vydání.

Tluchoř prý odmítl vypovídat: Pokuta 20 tisíc?

Kauza údajného podplacení exposlanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V případu je obviněn Nečas, bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.  

K výslechu přitom byl dnes pozván jako svědek (nikoli již jako obviněný) právě bývalý poslanec Tluchoř. Dostal však pokutu 20 tisíc korun za to, že odmítl odpovídat na otázky státního zástupce, uvedl Tluchořův advokát Marek Nespala. Proti udělení pokuty podal stížnost. Tluchoř prý podle svého právníka vypovídat neodmítl, ale vedl monolog, kde popsal některé okolnosti případu. Na případné další otázky ale už odpovídat nechtěl. "Na to bylo okamžitě reagováno tím, že dostal razantní pořádkovou sankci," uvedl Nespala.

verasum ( 30. března 2014 14:17 )

Proboha jak dlouho bude strašákovat to Bendovský hovado v politice. Pokaždé,když ho vidím se mi zvedne žaludek.Nechápu lidi,co mu dávají ještě hlas. fuj fuj

pravlast ( 26. března 2014 08:34 )

Bendo-ty sám máš máslo na palici i za fotříka-drž radši hubústa zavřená a jdi se konečně živit rukama nebo schopnostma.Celá ODS-Oficiálně Degradovaný Spolek určený leda tak do krimináu.

salto ( 26. března 2014 08:19 )

andre... ještě nedostal vycházku

salto ( 26. března 2014 08:17 )

je to tak

9rot6 ( 26. března 2014 05:36 )

Nu a co by jste chtěli za spravedlnost, ta je pro odésáky svatá ne, když ten samý ústavní soud posvětil církevní restituce schválené PS za pomoci odsouzeného a k.Peake bez mandátu, to jim vůbec nevadilo a demokracie řvala na plný pecky, modro-hnědej hnus,bohužel takový "esa" nám vládli, na nic nebyli finance, ale vesele se rozkrádalo a přiklánělo, ale pro důchodce měl ministr financí"pouze" 46 korun a to prosím českých, ale jeho kobyla brala 280 000 Kč, to je demokracie podle ODS+TOP09,to není selhání politických stran, ale bohapustá sviňárna,kdyby v tomto státě řádně fungovala justice jako v jiných evropských státech jako je Francie, Anglie nebo i Německo,tak už všichni sedí v base i se svými právníky!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa