Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Panství bývalého místopředsedy ODS Ivánka Langera: Kdo mu to zaplatil?

Autor: Eva Pospíšilová - 
25. března 2014
05:00

Ivan Langer (47), alias Íčko, pokračuje v přetváření vísky Véska na milionářský resort. Díky jeho aktivitě a milionům ze státního rozpočtu tu vyrostly luxusní sportovní areály. A Langer na nich hodlá vydělávat.

Morava už jedno Beverly Hills  spojené s politiky má. Jde o Čeladnou, kde se angažuje mnoho lidí s vazbami na ČSSD. Dolany Véska u Olomouce má ovšem do budoucna také slušné šance na to, aby se sem minimálně na víkendy sjížděli vlivní a mocní.

Obec Véska totiž vzkvétá od doby, co si v ní v roce 2002 pořídila stavení matka někdejšího místopředsedy ODS Marie Langerová. Navzdory tomu, že víska v té době neměla pořádné cesty ani kanalizaci, znenadání v ní vyrostl golfový areál a tenisové kurty. Po přímluvě vášnivého sportovce Langera, který často a rád jezdil do Vésky za mámou „na chalupu“, na jejich výstavbu totiž přispěl stát 11 miliony korun. Prý jen tak.

Rozvoj pokračuje

Po odchodu z nejvyšších pater politiky Langer zacílil na Vésku znovu. Ukázalo se, že se stal jednatelem společnosti Resort Véska, která vykoupila domy a pozemky v okolí sídla jeho matky. „Budu domy postupně opravovat, primárně pro rodinu a příležitostný pronájem,“ poodhalil na konci roku 2012 Blesku své plány Langer, který si loni ve Vésce pořídil ještě jeden dům. Asi, aby mohl ubytovat ještě více hostů z tenisu a golfu.

Ivan na Ivana

Společnost Resort Véska získal Langer od olomouckého podnikatele Ivana Kyselého. Od něho si v minulosti půjčil peníze a také za něj lobboval v kauze IPS spojované se zavražděným bossem českého podsvětí Františkem Mrázkem. Není také nezajímavé, že firma Resort Véska, v níž už figuruje pouze Langer, letos zvedla svůj základní kapitál z dvou set tisíc na 4,7 milionu. Co proto asi někdejší korunní princ ODS teď chystá? Langer na dotazy Blesku neodpověděl.

Přispěla i Evropa

Do výstavby sportovišť ve Vésce nešly jen peníze z rozpočtu ČR. Podnikatel Ivan Kyselý získal na stavbu hotelu u tenisu evropskou dotaci 30 milionů korun. Evropské peníze, 56,5 milionu, dostal i golfový klub na dobudování klubovny. Vlastníkem areálu a investorem je společnost Golf area, v jejímž představenstvu Langer působil.

Langerov 90210 v Bleskových zprávách:

Video Bleskové zprávy: Češky v pornu a vesnička Langerov! - Blesk
Video se připravuje ...

gogo ( 13. října 2015 22:11 )

Byl jsem svědkem toho, jak Langer ve funkci ministra vnitra nechával po sobě (na jeho žádost!) dojídat jídlo hosty, kteří si to museli považovat za svoji čest. Ač se to může zdát neuvěřitelné, je tomu skutečně tak. Jeden z nejarogantnějších politiků jaké porodila "sametová revoluce"...

va45 ( 27. března 2014 23:19 )

Demente platil jsi mu to i ty.

libich ( 27. března 2014 22:11 )

Fondy a dotace většinou synonyma se zlodějinou jsou.

evelajn3 ( 27. března 2014 08:53 )

KDO UMÍ TEN UMÍ A ZAVISTIVCI JEN ČUMÍ

tetahb ( 27. března 2014 08:19 )

Ta jsi magor. Kterou vysokou školu jsi vychodil?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa