Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Klaus mladší ve stopách otce: Nová posila ODS! Může straně pomoci?

Václav Klaus mladší se chystá spolupracovat s ODS! Tu vede Petr Fiala, který se nedávno setkal i s Klausem starším
Václav Klaus mladší se chystá spolupracovat s ODS! Tu vede Petr Fiala, který se nedávno setkal i s Klausem starším  (Autor: Archiv Blesku, Twitter)
Autor: simao - 
21. března 2014
13:11

Václav Klaus mladší (44) se nakonec přece jen chystá do politiky. Měl by stát odborným mluvčím ODS pro oblast školství. Jde o překvapující zprávu - po jeho konci v prestižním gymnáziu PORG politické ambice neprojevoval, jenže zlákal ho šéf ODS Petr Fiala, kterého Klaus i jeho otec exprezident uznávají. Může však ODS pomoci léčba lidmi typu Fiala a Klaus? Blesk.cz se zeptal na názor politologa Bohumila Doležala.

Zakladatel ODS a bývalý prezident Václav Klaus by mohl mít ve straně svého pokračovatele. Syna Václava Klause mladšího. Ten by se totiž podle informací MF Dnes měl stát odborným mluvčím ODS pro oblast školství. "Měl jsem tisíc jedna důvodů to odmítnout. Asi je v tom jistý prvek donkichotismu. Že to nepřinese zisk a slávu, minimálně v dohledném horizontu, s tím jsem smířený," řekl Mladé frontě Klaus mladší, který v současné době přemýšlel, jakým směrem se má vydat dál. Po 16 letech totiž odešel z prestižního gymnázia PORG, protože se nepohodl s hlavním mecenášem školy Martinem Romanem.

Klausovo angažmá v ODS se momentálně řeší, hotové však ještě není. Přímo do strany ale Klaus mladší zatím údajně vstoupit nehodlá. I to může být jen otázka času - stejně jako u samotného šéfa ODS, exministra školství Petra Fialy, který za ODS kandidoval původně také jako nestraník.

Zlákal ho Fiala

Klaus potvrdil, že právě osobnost profesora Fialy ho zlákala. U Klausů evidentně exministra a bývalého rektora brněnské univerzity Fialu uznávají - Klaus starší se s ním před časem sešel, aby projednali současnou situaci ODS, Klaus mladší s ním chce nyní přímo spolupracovat.

Co Klausovi na spojení sil s Fialovou ODS řekl jeho otec? "Otce vidím jednou za dva měsíce, a to si hraje s vnoučaty. Že bychom horem dolem řešili politiku, to ne. On spíše striktně trval na tom, abych zůstal ve školství a nevrhal se do žádných sebelukrativnějích projektů," dodal Klaus mladší MfD, kterému by podle posledních zpráv měl obživu zajistit především britský zaměstnavatel - společnost, která chce ve středí Evropě kupovat střední školy. A na tomhle poli je Klaus ml. doma.

Politolog: Klaus mladší ODS nevytrhne

Samotná ODS však po posledních volbách extra lukrativní značkou není. "Utrpěla" 7,72% hlasů, v současných průzkumech stále tápe, po odchodu Jiřího Pospíšila má 15 poslanců a není ani nejsilnější opoziční stranou. "V téhle situaci již ODS nepomůže nic. Václav Klaus mladší ji určitě nevytrhne," myslí si politolog Bohumil Doležal, podle které jsou problémy ODS hlubokého rázu.

Klaus mladší je navíc podle něj vnímán jako "poněkud problematická osobnost". Ale nejen on. Ani z vedoucího tandemu strany není Doležal nijak zvlášť nadšený: "Dvojice Fiala - Zahradil je svým způsobem podobná dvojici Schwarzenberg - Kalousek. Jen jde ještě o trochu nešťastnější složení. To už tak bývá, když se takto kopíruje něco, co zas tolik úspěšné není." Otázku, zda ODS pomůže léčba Fialou a Klausem, tak zodpoví až čas.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ruudazvostravy ( 22. dubna 2014 22:09 )

Nó to ye paráda,f čele tohodle aparátu budou dva křyvácy.Yeden s křyvím krupónem a druhey s křyvím svjedomým.

salto ( 24. března 2014 12:27 )

Klaus mladší ve stopách svého otce - safra, ten už krade taky pera?

hejhej ( 22. března 2014 10:07 )

Klause ml.zlákal Fialu,Fialu Nečas. ODS se pohřbila sama díky neschopnému Neasovi a jeho kobyle Nagyové a všem odesákům, kteří mlčky přihlíželi na rozkrádačku, včetně TOP09. Stále tam mají Sranjuru, Němcovou, Bendu atd. Ani Fiala ani Klaus ml. nezvednou prefernce zlodějské straně.Ještě by měli do kytek Topáci.

byvalyvoliccssd4 ( 21. března 2014 21:19 )

Už se těším, jak oranžová lůza bude chrochtat nad každým faldem jeho ksichtu. Jako vždy.

jarypadlo ( 21. března 2014 18:15 )

ODStřelte ty neODStoupitelné xichty!ODStavit od moci,ODSunout aspoň na Mírov celou tuhle kikinovskou famílii

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa