Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman: Voliče přitahují miliardáři. Koho podpořil ve slovenských volbách?

Miloš Zeman prozradil, kterého ze dvou prezidentských kandidátů ze Slovenska podporuje
Miloš Zeman prozradil, kterého ze dvou prezidentských kandidátů ze Slovenska podporuje  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
22. března 2014
14:21

Na Slovensku se chystá druhé kolo prezidentské volby. Nedávno to přitom bylo rok od stejných voleb v Česku. Tehdy Miloš Zeman porazil Karla Schwarzenberga. Koho si český prezident vybral za svého favorita ve volbách slovenské hlavy státu, kde proti sobě stanuli premiér Robert Fico a podnikatel Andrej Kiska? A proč si myslí, že řadu voličů přitahují miliardáři?

Volit nemůže, ale před blížícím se druhým kolem prezidentské volby na Slovensku (29. března) má český prezident Miloš Zeman ve vztahu k oběma slovenským kandidátům jasno. Podpořil premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Důvod? Český levicový politik by podle něj měl podpořit stejně orientovaného politika na Slovensku. "Chtěl bych vyjádřit svoji solidaritu a podporu Robertu Ficovi v prezidentských volbách na Slovensku. Zdůrazňuji, že se nijak nevměšuji do slovenských vnitřních věcí," řekl novinářům na Hradě Zeman.

Zeman: Některé voliče přitahují miliardáři

Ficova rivala podnikatele Kisku prý Zeman nezná, a tak ho nemůže hodnotit. Prezident však zmínil analogii s Českou republikou, kde v posledních sněmovních volbách uspělo hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše. Některé voliče podle prezidenta zkrátka přitahují miliardáři. "Ten důvod přitažlivosti může spočívat v tom, že se domníváte, že když je někdo miliardář v ekonomické oblasti, musí být nutně úspěšný i v politické oblasti," myslí si Zeman.

Fica si prý Zeman váží kvůli tomu, že dokázal sjednotit slovenskou levici. Podle něj také dodržuje slovo. "Dokázal uspět jak v parlamentních volbách, tak ve výkonu své premiérské funkce," uvedl Zeman.

Prezidentská kampaň na Slovensku je však podobně jako ta česká poměrně vyostřená. Zeman se tomu ale nediví. "Nevidím v tom žádný rozdíl oproti euroamerické tradici," komentoval průběh slovenské kampaně Zeman.

Zaorálek drží palce Ficovi

V prvním kole voleb přitom získal Fico 28% hlasů, Kiska 24%. Postup obou se očekával, překvapením ale byl těsný rozdíl mezi oběma politiky. "Pevně věřím, že si občané Slovenské republiky ve druhém kole vyberou prezidenta, který je bude v této vysoké ústavní funkci dobře a státnicky reprezentovat," uvedl diplomaticky český premiér Sobotka. Na svého favorita neukázal. Na rozdíl od svého stranického kolegy a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, podle kterého Fico udělal pro česko-slovenské vztahy velmi mnoho a je pro Česko předvídatelný partner. "Byl bych rád, kdyby tu kampaň úspěšně dokončil," řekl šéf českého zamini.

handgood ( 23. března 2014 11:25 )

doodledoctor ( 23. března 2014 11:07 )

Výhodu v tomto souboji má každopádně Fico. Ještě štěstí, že prezidenta nevolí parlament, to by měl již zajištěno. Slovensko je teď v područí Smeru a Fica. Bohužel, pravice se tam rozhádala a rozpadla, takže jednooký generál Fico, zvítězil nad slepou pravicí. Co jeho strana slibovala před volbami, to samozřejmě, jako jiné strany před ním, nesplnila. Nejhorší metlou slovenské politiky jsou propletené rodinné a jiné vazby. Vrchní soudce Harabin si tam šafáří, za tiché podpory Fica, jako vicišpán. Krachuje soudnictví, policie je nekompetentní, zvláště pod vedením ministra Kaliňáka. Fico je příliš arogantní na dotazy médií. Už tohle by mělo otevřít oči slovenským voličům. Slováci teď nemají oporu ani v církvi po odvolání arcibiskupa Bezáka, který začal odkrývat pozadí obohacování se slovenských biskupů a otevřel se věřícím. Věříci to vlastně rozštěpilo na dva tábory. I proto začala pravice ztrácet a zvítězil Smer. A v této situaci bude Ficovi radit naše chytrá horákyně Zeman. Jen doufám, že mu poradí tak, jako radil své straně Zemanovci před volbami, a že výsledek bude stejný. Jaký to může být Fic(k)o prezident pro všechny? Už jen to jeho příjmění vytváří v mysli člověka vzpomínku na postavu pohůnka Ficka z románu Jožo Nižňanského Čachtická pani. Tuší, že jeho vláda tímto obdobím skončí a tak si chce prodloužit vliv a teplé místečko na hradě.

dzery ( 23. března 2014 09:54 )

A proto jednoho jsme došikovali na hrad.Slováci si tam taky tlačí komunistu.

zabibol ( 23. března 2014 09:39 )

Nejvíc kradou a kradli komunisti.

itartas ( 23. března 2014 08:14 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa