Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Okamurův poslanec prý letěl na Krym za peníze ultrapravičáka. Slízl za to kritiku v televizi!

Okamurův poslanec Šarapatka se vrátil z pozorovatelské mise na Krymu
Okamurův poslanec Šarapatka se vrátil z pozorovatelské mise na Krymu  (Autor: ČTK, Reuters, EPA)
Autor: simao - 
19. března 2014
14:54

Poslanec Milan Šarapatka (Úsvit) nasadil bezelstný úsměv a tvrdil: Pověst mám dobrou, žádné strachy. Jenže teď je kolem něj nečekaný rozruch. Vrátil se totiž z pozorovatelské mise na neklidném Krymu, na rozdíl od české vlády hájil výsledky referenda o odtržení od Ukrajiny a nezajímal se ani, kdo mu vlastně cestu platil. Spolčil se tak (nechtěně?) s proslulým belgickým ultrapravicovým aktivistou, který podporuje světové diktátory...

Výsledky víkendového referenda na Krymu Česko oficiálně neuznává. Postavili se proti nim i premiér Sobotka a prezident Zeman. "Referendum, které proběhlo na Krymu, bylo vyhlášeno v rozporu s ukrajinskou ústavou a probíhalo za neregulérních podmínek," uvedl Sobotka.

Jaký rozdíl oproti závěrům poslance Milana Šarapatky (Úsvit), který se na Krym vydal na vlastní pozorovatelskou misi. "Musím říct, že je tady absolutní klid. Není tu žádná vojenská přítomnost, žádný nátlak. Já to vnímám tak, že to berou jako takové povyražení," popisoval Šarapatka přímo z Krymu. A výsledky, které více jak 96% rozhodly o příklonu k Rusku, hájil. "Poměrně jednoznačná volba má dle mého názoru jednak historické důvody, neboť Krym Rusku několik století patřil a jeho obyvatelé se stále Rusy cítí," uvedl Šarapatka v Parlamentních listech.

Světová veřejnost je však odtržením Krymu značně zneklidněna. I proto, že jej zabraly ruské jednotky kvůli údajné pomoci ruské menšině, což někteří označují za "anexi" i důkazy rozpínavosti ruského prezidenta Putina.

Kdo mu platil cestu a jaká je váha Šarapatkova svědectví?

Kontroverzní referendum však bylo podle Šarapatky bez problémů. O váze svědectví poslance z Okamurova Úsvitu však zapochyboval moderátor pořadu Události, komentáře na ČT Martin Veselovský. Poukázal totiž na jeden problém: Kdo a proč Šarapatkovu cestu zaplatil? "Je lhostejno, kdo zaplatil letenku. Důležité bylo vědět, co se tam děje," bránil se Šarapatka.

Přiznal však, že cestu organizačně zastřešovala Euroasijská pozorovatelna pro demokracii a volby. Jenže podle zjištění ČT jde o pochybný spolek - spojovaný se jménem ultrapravicového belgického aktivisty Luca Michela.

O tomhle Belgičanovi se v minulosti mluvilo v souvislosti s propagací neonacismu, antisemitismu, ale také kvůli údajnému objíždění světových diktátorů, které má podporovat v boji proti zápanímu imperialismu, upozornil Veselovský. Za jednoho z takových diktátorů bývá přitom svými kritiky označován kvůli Krymu i ruský prezident Vladimir Putin, který odtržený Krym rád přivítá do ruské náruče...

Okamura: Ptal jsem se ho, jestli to financují teroristé

Nevadí přitom Šarapatkovi, že se dostal do spojitosti právě s aktivistou Michelem? "Nevím, kdo to je, a podrobněji jsem to nestudoval. V tu chvíli mě to netrápilo a ani teď. Myslím, že o svou pověst dbám," nedělal si s tím Okamurův poslanec v ČT hlavu. Ani z toho, že svým postojem vlastně narušuje jednotný přístup oficiální české zahraniční politiky k otázce Krymu... Schytal to však nejen ve studiu, ale i na sociálních sítích.

Problém v Šarapatkově cestě ani jejím závěrech však nevidí šéf Úsvitu Tomio Okamura. "Já jsem se ptal, jestli je ta cesta financována nějakými teroristy, nějakými pračkami peněz a podobně, a bylo mi řečeno, že ne, že je to v pořádku," řekl Českému rozhlasu.

Na Krym přitom odcestoval spolu se Šarapatkou i Stanislav Berkovec, známá tvář z televize a nyní poslanec za Babišovo ANO. Ten však prý jel za své. "Nijak to nesouvisí s mým poslaneckým mandátem za hnutí ANO, cesta se uskutečnila na mé vlastní náklady," řekl Berkovec Deníku. Výsledek referenda interpretoval tak, že je Rusko pro Krym symbolem jistoty z dob Sovětského svazu. Spolu s nimi jel i Miloslav Soušek z ČSSD, starosta Vysokého Mýta, který prý Šarapatku k misi přizval.

_banderas ( 21. března 2014 02:56 )

Propaganda, dívám se na nadpis a obrázek, a je to neuvěřitelná směsice symbolů a informací diametrálně odlišných, že je to do očí bijící a mozek to nebere, jediné, co mi bere, je fakt, že nad náma ČR, stojí někdo vysoko a je silný a kde končí svoboda slova, začíná diktatura vymývání mozků lidem.

_banderas ( 21. března 2014 02:46 )

vejkyt, jakmile není svoboda slova, pak je to začátek konce.

_banderas ( 21. března 2014 02:41 )

infohr, poslala ho strana Usvit, jedna z mála, která aspoň něco dělá pro pravdu a přesto ho Šarapatku média zesměšňovala.

_banderas ( 21. března 2014 02:32 )

silen, chválím Šarapatku, že jde proti proudu a nebojí se říct pravdu, a diskutující, co ho chválí se snaží jít proti vymývání mozků médii. Pohrdáš? A co udělal tak hrozného? Za pravdu?

_banderas ( 21. března 2014 02:24 )

kavonirij, Veselovský zjistil na internetu, kdo financoval cestu Šarapatkovi a tvářil se jakoby spáchal zločin, ale Ukrajinu si na netu nezjistil? Tam ten zločin páchán je ve skutečnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa