Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putinův projev o připojení Krymu: Fanatické skandování a slzy v očích

Vladimir Putin při svém projevu
Vladimir Putin při svém projevu  (Autor: ČTK)
Autor: šim - 
18. března 2014
12:51

Rozesmáté obličeje poslanců ruské dumy, potlesk za každou větou, nejvěrnější obdivovatelky měly v očích dokonce slzy dojetí. Takové přijetí měl projev ruského prezidenta Vladimira Putina.

Projev v ruském parlamentu začal potleskem vestoje, jen co prezident vstoupil. Hned v úvodu opět hájil krymské referendum, že odpovídalo mezinárodnímu právu.

„Vážení obyvatelé Krymu a města Sevastopol, Rusko je nadšené vaší odvahou. Právě vy jste rozhodli osud Krymu. V tyto dny jsme si byli blízcí jako nikdy v historii. Byly to opravdové city. Ruský lid ukázal tuto zralost i sílu. Svojí jednotou podpořil svoje krajany,“ řekl ve svém projevu Putin, kterého nadšené publikum mnohdy ani nenechali doříci souvětí a už tleskali.

„Bolí nás srdce kvůli situaci na Ukrajině. Kyjev je matkou ruských měst. Stará Rus je naše historie, náš pramen, nemůžeme žít jeden bez druhého. Rusko vždy bude chránit zájmy ruských obyvatel," řekl Putin s výtkou, že Západ se k Rusku choval neuctivě. 

Na sankce ze strany Evropy a Spojených států prý bude Rusko adekvátně reagovat.

Putin v proslovu projevil „obavy“ z přítomnosti NATO u ruských hranic. Odkazoval na to, že Ukrajina chce v nejbližších týdnech zahájit přístupové rozhovory do NATO. „Nechceme mít vojáky NATO v přístavu v Sevastopolu. Nechceme, aby tam byla flotila NATO,“ hlásal Putin.

Když Putin promluvil o tom, jak ruská veřejnost vítá připojení Krymu k Ruské federaci, začali lidé v sále rytmicky tleskat a v publiku se zvedla dokonce ruská vlajka. Vypadalo to spíše jako na někde na náměstí, než ve slavnostním sále dumy. "Přejeme si, aby na Ukrajině zavládl mír a harmonie a budeme tomu napomáhat," řekl. 

„Dnes na základě výsledků referenda, které se konalo v Krymu, žádám federální shromáždění, aby přijalo ústavní zákon o přijetí krymské oblasti k Rusku,“ jen co Putin dořekl, všichni v sále si stoupli a začali oslavně skandovat. Po skončení jeho projevu představitelé obou komor parlamentu podepsali smlouvu o připojení Krymu k Ruské federaci.

salto ( 19. března 2014 15:07 )

To se pozná až posléze, ale už bude pozdě - zrovna tak jako náš samet. Zajímavé je, že USA můžou všechno (chrání si ve světě svoje zájmy) a ejhle Rusko jsou darebáci? Držím palce Putinovi

marais ( 19. března 2014 08:58 )

A kdo může za celou situaci okolo Ukrajiny? Putinův projev byl ok.

itartas ( 19. března 2014 08:07 )

pgga: proč ne?

itartas ( 19. března 2014 08:01 )

pgga...tak ať nejezdí, ať jedou třeba do řiti

pgga ( 19. března 2014 05:34 )

Ruskych aut?...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa