Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sobotka vyvezl manželku Olgu do Berlína! Kancléřce Merkel nachystal pěkné překvapení

Autor: simao, ČTK - 
13. března 2014
20:00

Na svou první zahraniční cestu za doprovodu manželky Olgy dnes vyrazil Bohuslav Sobotka. Zašli k památníku Berlínské zdi a zatímco Sobotku následně čekala setkání s prezidentem Gauckem a kancléřkou Angelou Merkel, jeho paní měla separátní program. A tak vyrazila po památkách.

Sobotkova manželka Olga v Berlíně novinářům řekla, že je to pro ni nový zážitek a moc se na něj těší. Vyrazila především na obhlídku berlínských pamětihodností.

Sobotka u Berlínské zdi

Sobotka položil věnec u památníku Berlínské zdi, kterou označil az stavbu s dvojím symbolickým významem. "Zajímavé je, že se tato zeď stala nejprve symbolem rozdělení Evropy, když ji v roce 1961 postavili. Pak se stala viditelným symbolem bourání zdí a sjednocování Evropy v roce 1989," uvedl.

Evropská unie je podle něj "absolutně proti zdem" a vytváří volný a svobodný prostor. "Dává lidem možnost, aby hledali své štěstí po celé Evropě," upozornil český premiér, který si v Berlíně potřásl rukou s německým prezidentem Joachimem Gauckem a poté ho již přivítala kancléřka Angela Merkel. Sobotkovi se přitom dostalo přivítání s vojenskými poctami: nastoupená více než stovka vojáků čestné stráže. 

Pěkné překvapení pro Angelu: Její pražský profesor!

Pro kancléřku Merkel si však Sobotka připravil velké překvapení - jakou součást své delegace s sebou přivezl profesora Rudolfa Zahradníka, který Merkelovou vedl při jejích studijních pobytech a stážích na Československé akademii věd. "Pan premiér mi skutečně přichystal překvapení a to velmi pěkné," říkala potěšeně Merkel. 

"Když jsem ještě v NDR pracovala jako vědkyně, byla jsem velmi hrdá na to, že jsem byla jeho žačkou a mohla jsem s ním spolupracovat," řekla Merkel, která se prý od Zahradníka hodně naučila. "Právě Praha byla vždy místem střetávání pro výzkumníky ze Západu i Východu a dnes jsme na to znovu zavzpomínali," dodala.

Milá, pracovitá, zkrátka fajn, říká Zahradník

Angelu Merkel chválil i samotný Zahradník. "To je bytost tak vzácná, jako vědec, dneska samozřejmě jako jedna z vedoucích bytostí politického života. Milá, pracovitá, zkrátka fajn," vysekl poklonu současné německé kancléřce. Zároveň ji ale pokáral za německý odklon od jaderné energetiky. "To je krok iracionální, nikdo normální není milovník alfa, beta a gama záření, ale kdo si přeje zachovat civilizaci a fungující svět, tak, jestli má někdo nějaký návrh, tak nechť ho sdělí," uvedl k tomu. Ke společnému setkání však Zahradník řekl: "To bylo jako vždycky takové něžné, ale protokol brání nějakému bouřlivějšímu objímání."

petr.cech ( 17. března 2014 19:03 )

Zase jste to popletla. Není to nebe, ale planeta - Klaus to nazval "Modrá, nikoliv zelená planeta!"-

itartas ( 16. března 2014 15:16 )

pane chytrý děkuji za poučení a zkoušejte si doma své haranty.

itartas ( 16. března 2014 15:10 )

petr,cech....potrhlý jste pane vy pokud pokládáte za rozumné, aby premiér země, který se ani neohřál na premiérské židli zcela bezostyšně zaujal pozici otevřeného nepřátelství ČR k ruskému národu, tak vážený pane toto já pokládám za nejtěžší chybu jaké se mohl dopustit. Je vidět, že by byl ochoten napadnou Rusko v kteroukoliv hodinu noční i denní. Je to nezodpovědný, bezpáteřní a lehkovážný hňup, který nás může přivést svou politikou do války s někým, kdo nás kdysi osvobozoval. Co se týče pana Klause jsem si naprosto jista, že po uznání těch, kteří zavlekli Evropu do sra/ček netouží.Já si ho vážím a vy nemusíte.

itartas ( 16. března 2014 15:00 )

petr.cech...tajemné dobré skutky, Vážený pane vy až se oprostíte od neg. emocí můžeme pokračovat. Zatím to nemá smysl neboť názor konfrontovat s postojem je jako bych vysvětlovala slepci, že nebe je modré nikoliv zelené.

petr.cech ( 14. března 2014 23:29 )

itartas - vy to asi při svém nevysokém IQ asi těžko pochopíte, ale RRTV nese odpvědnost za vše, co se na poli rozhlasového a televizního vysílání děje. Za domácí úkol si prostudujte popis činnosti a odpovědnosti RRTV http://cs.wikipedia.org/wiki/RRTV Zítra si vás z toho vyzkouším

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa