Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sobotkův tým má přes 30 poradců, nejvíc z premiérů! Rozdělí si půl milionu měsíčně

Autor: ČTK, simao - 
14. března 2014
07:45

Premiérův šéf poradců Vladimír Špidla dal dohromady tým, který bude radit Bohuslavu Sobotkovi. Čítá přes 30 jmen a jde o největší počet rádců, jaký český předseda vlády měl k dispozici! Sobotka překonal i dosavadní "rekordmany" Paroubka (30 lidí) a Petra Nečase (23 lidí). Kolik to bude stát? Prý "jen" 480 tisíc měsíčně.

Tým, v němž budou tři desítky lidí, představil jeho šéf, expremiér Vladimír Špidla. "Snažili jsme se vytvořit strukturu tak, aby zvládla svůj úkol. A získat lidi, o jejichž kompetenci jsme naprosto přesvědčeni," řekl Špidla. Jeho zástupkyní bude členka Oranžového klubu sociální demokracie Anna Kárníková. "Je logické, že jsme čerpali z odborných komisí ČSSD, což je struktura, kterou ČSSD nedokáže dostatečně efektivně využívat," dodal Špidla.

Špidla přesvědčuje: Ještě ušetříme

Sobotka se při návštěvě Berlína hájil, že jeho tým bude i přes svoji početnost šetřit peníze oproti podobným uskupením z minulosti, protože řada poradců nepobírá žádnou odměnu. Potřebuje prý dostatečně široký poradní sbor, protože musí zaujímat stanoviska ke všem materiálům ministerstev. Proto si vyžádal, aby měl v týmu poradce pro všechny ministerské oblasti. "A mohu vás ujistit, po té zkušenosti za skoro dva měsíce fungování vlády, že těch materiálů, které resorty předkládají, je obrovské množství a já vůbec nemám čas se jimi dopodrobna všemi zabývat," uvedl také.

Podle Špidly činí rozpočet na skupinu 480 tisíc korun měsíčně, za doby vlády premiéra Petra Nečase (ODS) to podle Špidly bylo 800 tisíc korun za měsíc. Špidla zdůraznil, že sbor poradců není stínovou vládou ani týmem lobbistů. Premiérovi už nyní připravují posudky k jednotlivým materiálům, které jsou na vládě předkládány. S ministerským předsedou by se měli podle Špidly "relativně často" scházet.

S čím budou Sobotkovi radit?

Mezi poradci jsou třeba právník a odborník na ústavní právo Jan Kudrna, který se chce zaměřit na změny pravomocí Nejvyššího kontrolnáho úřadu, evropskou integraci a otázky referenda. Ekonom a někdejší ministr financí Pavel Mertlík se zaměří na priority, které by měla vláda plnit a sledovat podmínky pro budoucí vstup ČR do eurozóny.

Dalšími poradci jsou třeba prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech, emeritní rektor ČVUT Jiří Witzany, který chce v oblasti vědy zlepšit čerpání fondů EU, vědkyně Eva Syková nebo onkolog a někdejší stínový ministr zdravotnictví Jan Žaloudík. Expertem na politické otázky bude bývalý hlavní analytik ČSSD Ota Novotný, který by měl Sobotkovi radit s mediálním obrazem. Poradcem pro životní prostředí pak Petr Petržílek.

V týmu nechybí ani expert na železniční dopravu Petr Šlegr, ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR Václav Hořejší, socioložka Radka Dudová, vedoucí právní poradny Transparency International Radka Pavlišová či bývalí velvyslanci Jaromír Novotný a Bedřich Kopecký.

Video se připravuje ...
Další videa