Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Svou Nagyovou měl i exministr Toman: Odměna 250 tisíc! Také dřela jako kůň?

Také bývalý šéf zemědělství Miroslav Toman měl svou "Nagyovou". Šéfce svého úřadu prý odklepl odměnu čtvrt milionu
Také bývalý šéf zemědělství Miroslav Toman měl svou "Nagyovou". Šéfce svého úřadu prý odklepl odměnu čtvrt milionu  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Martin Hurda)
Autor: simao - 
11. března 2014
08:37

Šéfka kanceláře ministra zemědělství Zdenka Ehlová je tak trochu superúřednicí střihu Jany Nagyové. I ona se totiž údajně mohla těšit ze štědré odměny ze strany svého nadřízeného - člen úřednické vlády Miroslav Toman jí podle Lidových novin odměnil 250 tisíci!

Tohle vyjádření je dnes již legendární. "Moji lidé dřou jako koně. Standardně 12 hodin denně. K tomu často i víkend. Ale o platy přece nejde, jde o to atakovat mé okolí a potažmo mě. Vyfabrikovat nějaký takzvaný skandál," říkal ještě jako premiér Petr Nečas v MF Dnes. A šéfce svého kabinetu Janě Nagyové (dnes Nečasové) dal nedlouho poté mimořádnou odměnu 190 tisíc korun.

Při pohledu na odměnu 250 tisíc, kterou podle Lidových novin dostala relativně nedávno Zdenka Ehlová, úřednice z ministerstva, tak vyvstává otázka. Také dřela jako kůň?

Štědrá odměna ve výši tří platů

Štědrou odměnu jí měl přiklepnout před svým koncem šéf resortu zemědělství z Rusnokovy úřednické vlády Miroslav Toman. Odměna prý byla schválena letos 22. ledna. "Byla poskytnuta jedné osobě zařazené ve funkci ředitele odboru po dobu sedmi měsíců, s platem 76 tisíc korun měsíčně," sdělila LN vrchní ředitelka Kabinetu ministra Lenka Jirsa Pavlátková. Konkrétní jméno odměněného však nekomentovala.

Toman se jal vysokou odměnu vysvětlit. Dotyčná osoba prý ukončila pracovní poměr na ministerstvu dohodou ke konci ledna a nešlo o klasickou odměnu, ale o "tříměsíční platy, které by dotyčnému byly stejně vyplaceny ve chvíli, kdy by dostal klasickou výpověď". Jenže list zároveň upozornil na to, že Ehlová mohla klidně dostat na úřadu jiný post.Podle vyjádření ministerstva navíc odměna padla za "splnění mimořádných a zvlášť významných pracovních úkolů".

Toman míří do čela Agrární komory

Tomanovo šéfování ministerstvu je však již minulostí, ve funkci ho nahradil lidovec Marian Jurečka. Kam se vůbec syn stejnojmenného předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství Toman vydal? Je opět šéfem Potravinářské komory (do jejího čela se poprvé postavil v roce 2007), ale také doposud jediným kandidátem na prezidenta Agrární komory. Tedy největší domácí nevládní organizace zemědělců hospodařící na více než 70% půdy v zemi.

Tomana podpořilo i představenstvo Agrární komory, což potvrdil i současný prezident Agrární komory Jan Veleba. Ten stojí v čele komory od roku 2005, což okomentoval slovy: "Teoreticky bych mohl kandidovat až do smrti." Prý nastal čas, aby ho vystřídal někdo jiný. Volební sněm komory se uskuteční 20. března v Olomouci. Měl by to být právě Toman - není příliš pravděpodobné, že se najde nějaký jeho protikandidát.

andreslawicky ( 12. března 2014 18:32 )

To se divím že jeden z lokajů Zemaněnka taky vlastně kradl???To není možné však to byla vláda odborníků

hejhej ( 12. března 2014 14:13 )

irtas: Za prachy ze státních, našich peněz.Přiznal to Nečas- odměny za co???

popocatepetl ( 12. března 2014 11:25 )

??? itartasi: 1) Ona rozhodovala za nečase, vodila si ho jako maňáska, neudělal nic, s čím nesouhlasila. U nás je premiér nejvyšší exekutivní funkce a on tu funkci držel jen formálně, fakticky ho ovládala ona (často jistě kmotři jejím prostřednictvím). 2) Vedle toho dělala i spoustu dalších věcí, o kterých Nečas možná - pravděpodobně - ani nevěděl. Rozhodovala, kdo, kam, do jaké funkce může přijít - nejen na Úřadu vlády, ale i na spoustě dalších míst, kudy tekly velké peníze, nebo se prosazovala moc (např. výkon práva). Kdekdo v exekutivě si netroufal udělat rozhodnutí, aniž by to konzultoval s Nagyovou. (K Nečasovi bez její kontroly se dostali jen při vlastním průběhu jednání vlády, jinak tak leda na záchodku Úřadu vlády.) 3)Úkolovala zpravodajské služby, jak už víme. 4) Dostávala se k utajovaným informacím klůčovým pro řízení státu, k nimž neměla mít přístup, a co víc: lifrovala je kmotrům. Atd. Ano, ona byla madamme Pompadour Česka posledních let. Že vypadá odpudivě, je samozřejmě můj názor, ale o velkém použití mozku u Nečase nesvědčí, že její atraktivností argumentuje, když ji chrání před podloženou kritikou voličů. To je několikanásobné selhání úsudku!

itartas ( 12. března 2014 10:16 )

hej...trvej si na čem chceš. Ale to co považuješ za názor, názor není...jelikož názor lze podložit argumenty. Ty snad máš důkaz o tom, že Nagyová chodila jako prostitutka s chlapama za prachy?

hejhej ( 12. března 2014 09:43 )

irtas: Nemusíš ta "žvásty" číst. Já si na svém názoru trvám

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa