Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pozor, jede prezident: Ivanko, já tě povozím! Zemanovi se bavili v Olomouci

Autor: simao, ČTK - 
7. března 2014
18:34

Miloš Zeman dnes dokončil další ze svých prezidentských inspekcí - třídenní obhlídku v Olomouckém kraji. Stihl toho hodně. Vyrazil se podívat třeba do muzea nablýskaných veteránů, kde v Pragovce "povozil" i první dámu Ivanu. Čekaly je také slavností večeře, prezidentské apartmá v hotelu Clarion, ale i zabijačka. Na kolik přitom taková prezidentská návštěva přijde? Až na 400 tisíc korun.

Zemanovi vyrazili do Olomouckého kraje ve středu. První dáma Ivana odložila černou, přijela tentokrát v šedém kostýmku. Většinou však měla separátní program, čas od času však přece jen vyrazila s manželem. Třeba jako do olomouckého muzea historických vozů Veteran Arena. Usedli tam společně do Pragy Grand z roku 1929. "Já si tam sednu, jedině když ty budeš řídit," citoval Olomoucký deník Ivanu Zemanovou. "Aha, tak si sedni, já tě povozím," zareagoval prezident.

Zeman se u Olomouce zastavil i na Svatém Kopečku, kde navštívil nejen restauraci, ale i baziliku. Přivítal ho tam olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Více než první dáma však Zemana na cestách doprovázel olomoucký hejtman Jiří Rozbořil. Na prezidenta čekala i návštěva řady firem. Třeba v Mohelnici, Litovli a Prostějově. Ale také prohlídka zvonařské dílny v Brodku u Přerova. Tamní zvonaři pro něj připravili kopii bronzového lva z 18. století. "Má to připomínat sílu mužství," prozradila ČTK zvonařka Leticie Vránová - Dytrychová.

Zabijačka na Hané

V hanácké vesnici Cholině si pak na příjezd hlavy státu připravili zabijačku. Narušili tím půst před Velikonocemi, ale prezident je prezident. A tak obec provonily jitrničky a klobásy, nechyběla tlačenka, ovar, pivo, cimbálovka... Prezident nabídku ochutnat místní pochutiny samozřejmě neodmítl.

Během Zemanovy návštěvy však přišla řeč i na olomouckou specialitu - tvarůžky. "Mám je moc rád. Jím je už pětadvacet let a proto vypadám tak, jak vypadám... Nejraději je mám pořádně uleželé. Když je konzumuji, mí spolupracovníci udržují patřičný odstup od hlavy státu dva až tři metry," prozradil Zeman v Mohelnici.

Dnes pak navštívil také Vesnici roku Olomouckého kraje 2013 - Hradčany. Předtím, než se vrátil zpátky na "své", pražské Hradčany. "Politik je do jisté míry i herec. Nemohu zapřít, že mne velký zájem lidí potěšil," řekl Zeman v závěru své návštěvy.

Návštěva prezidenta až za 400 tisíc

Zeman měl přijet do kraje už loni v listopadu, kvůli poraněnému kolenu ale musel cestu odložit. Olomoucký kraj plánoval, že za organizaci třídenní návštěvy prezidenta zaplatí zhruba až 400 tisíc korun, což jsou zhruba stejné náklady jako u jeho předchůdce. Podle hejtmana Rozbořila však budou náklady nakonec nižší.

Ne všichni však byli s příjezdu Zemana nadšeni. Šéfka zastupitelského klubu ODS v Olomouckém kraji Markéta Záleská odmítla se Zemanem posedět: "Jako každý krajský zastupitel jsem i já obdržela pozvání na slavnostní večeři s ním a jeho ženou. Nemyslím si, že tato návštěva něco našemu regionu přinese," napsala na Facebooku. "Je to jakási tradice, které je třeba učinit zadost," dodala s tím, že "Miloš Zeman téměř každým svým výrokem potvrzuje, že není seriózní, že nemá glanc a že je fádním stárnoucím politikem levicového střihu s nabubřelým egem a orientací na Východ."

baronessa ( 8. března 2014 11:08 )

Na paní Záleskou se začlo zapomínat, u voleb neuspěla, tak se snaží aspoň okopávat kotníky prezidentovi. Trošku slabé.

babapsi ( 8. března 2014 10:19 )

Ivanka by měla zhubnout, ted je třeba nežrat, cvičit a cvičit a večer si dát půl ředkvičky a lísteček hlávkového salátu ! Tak Ivanko vydržte !

paralenka ( 8. března 2014 00:40 )

Možná by to Záleské prospělo víc, než dělat poskoka Langerovi. Já jsem se na Horním náměstí královsky bavila, třeba i hloupými dotazy některých lidí. určitě by Záleská mezi podobné jednoduché osůbky zapadla . Jak jinak si vysvětlit, že se tak "pochlapila"? Když to zvládl ODSácký primátor Major - a s úsměvem, tak tahle šedivá myš by to přežila také .

ipsace ( 8. března 2014 00:18 )

Zeman má skvělý anglický humor. Je to chytrý,skromný člověk, netuneluje, snaží se nám, dolním 10 miliónům, pomoct. Jen lidé jsou zmanipulováni mediálními masážemi. Média vlastní pravičáci, většinou z Německa a Rakouska, kde má kníže Karel z TOP09 (a ODS s Klausem) mnoho kamarádů na vysokých postech. Lidi, začněte přemýšlet nad každým slovem Zemana a srovnejte je se lží a mystifikacemi a tvrdými zákony, které schválila ODS a TOP09 ! Klaus, Langer, Topolánek, Dalík, Bém, Nečas, Nagy kantýnská, Grygárek, Rampula, Rittig, Kalousek i kníže Karel buď zvedli ruku nad zákony pro restituce církvím, o poplatcích a zvýšení daní, ev. pomáhali toto prosadit. Pravičáci z ODS souhlasili s Klausovou amnestií, aby údajně nejen Klause nezavřeli za jeho údajné vytunelování státu. A co vám dělá Zeman z těchto křiváren ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa