Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman: Kmotři jsou i ve vašich strankách, Sobotko a Babiši!

Miloš Zeman okomentoval spor Sobotky a Babiše o to, ve které straně tahají za nitky kmotři
Miloš Zeman okomentoval spor Sobotky a Babiše o to, ve které straně tahají za nitky kmotři  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
28. února 2014
10:55

Mezi vládními partnery Sobotkou a Babišem došlo k další roztržce. Tentokrát kvůli kmotrům. Podle Sobotky začínají ovládat ANO v Praze. Babiš se brání, že naopak premiéra podporuje kmotrovská organizace v boji proti haškovcům. Spor nyní rozsekl prezident Zeman: Pánové, nehádejte se, kmotři jsou ve všech stranách! A k tomu okomentoval i poslední kroky nové vlády.

Hnutí ANO v Praze začali postupně ovládat bývalí zkompromitovaní členové ODS a TOP 09, napojení na "kmotry a kmotříky z podnikatelského polosvěta". ANO se v budoucnosti rozpadne. Takhle tvrdě zaútočil tento týden Bohuslav Sobotka na svého koaličního partnera Babiše! "Pražští kmotři jsou právě v ČSSD," reagoval rozezleně Babiš v idnes.cz.

Do sporu se nyní přimíchal i prezident Zeman. Kmotři jsou podle něj ve všech politických stranách. "Tak za prvé, uvědomte si, že nejsou jenom centrální kmotři, že jsou regionální kmotři, okresní kmotři a místní kmotři. To znamená, že když berete všechna tahleta tři patra dohromady, tak si myslím, že ty strany si nemají co vyčítat," řekl Zeman ČTK. A jako příklady zmínil souzeného Davida Ratha i obviněného lobbistu Rittiga.

Zeman tvrdí, že se za dobu svého působení v politice nesetkal s žádnými politickými podnikateli a nikdo jej neobvinil z korupce. K Sobotkovým slovům, že se ANO rozpadne, Zeman dodal: "Mě poněkud překvapilo, že pan premiér prohlásil, že jeho koaliční partner v historicky krátké době zmizí. Měl jsem přítele, který říkal: 'V geologicky dohledné době k tomu dojde.' Nevím tedy, co je to historicky krátká doba, ale předpokládám, že je o něco kratší než geologicky dohledná doba."

Personální čistky Sobotkovy vlády neodsuzuje

Jinak však byl Zeman k Sobotkově vládě tentokrát poměrně mírný. Neodsuzuje prý personální čistky, které její ministři po nástupu dělají. "Když přijdete do nějakého ministerského nebo jiného úřadu, tak se zcela logicky snažíte obklopit lidmi, kterým věříte," uvedl Zeman, podle kterého má každý ministr právo vybrat si spolupracovníky. "Když jsou profesionálové, je všechno v pořádku. Když jsou amatéři, je to pohroma na úrovni Bílé hory," dodal prezident.

Podporuje proto i ministryni Helenu Válkovou (ANO), která zahájila řízení o odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. "Pokud vám, jak mě paní ministryně informovala, váš podřízený odmítl vydat materiály nutné ke kontrole, tak se nechová jako podřízený. Takže já paní ministryni naprosto chápu," poznamenal Zeman. Dohnal však už dříve zdůvodnění Válkové odmítl jako záminku a kvůli tvrzení, že bránil kontrole, chce podat trestní oznámení.

Zeman hodil laso chlapcům od Rusnoka

Zeman však zastáním se Sobotkovy vlády vlastně bránil i vládu "vlastní" - Rusnokovu. Na Hrad si z ní ostatně vytáhl několik ministrů coby svých nových poradců. Za prvé však prý budou pracovat zadarmo. "Za druhé, budou působit ve funkcích externích poradců. A za třetí to budou bývalí úspěšní ministři mé vlády," uvedl Zeman. Ještě nedávno přitom mluvil o vládě jako o vládě odborníků. Nyní však prý přejal terminologii novinářů a uznal: "Svým způsobem to opravdu byla prezidentská vláda."

fairmon.webz.cz ( 7. března 2014 10:22 )

Dobrý den V dáne situaci nam asi nic moc nepomuže , pokud neazabavíme majetky těm co nas okradli viz p Klaus a modrá mafie nic se nezmění.S lidmi kterí maji moc a peníze jaksi demokraciiMiloš Zeman vyšel z prognostického ustavu a kamarádi okolo nej kradli kde to šlo zatím jsou beztrestní kde to jsme ? Soudy a justice se stále tváří že je vše v pořádku stále trestáme ty chudáky dole a nahoru se nikomu podívat nechce.Bylo by na mistě aby vlada a poslanci zodpovídali za svou práci jak podle zákona tak ručili svým majetkem i majetkem bývalých žen aby nedocháelo k převodům majetku viz Kalousek !!Zldejské restituce cirkvi všechny kterí nechali ožebračit narod pozavirat za vlastizradu a odebrat majetky.

zabibol ( 28. února 2014 17:10 )

Užgryndaný opilec a slinta to přece ví nejlíp.

rudyptak48 ( 28. února 2014 13:49 )

Zeman ví o čem mluví, byl přece kmotrem Rusnokovy vlády.

eliska963852 ( 28. února 2014 13:29 )

Šlouf, estébák, bývalý kariérní komouš.

aluman ( 28. února 2014 13:08 )

Jsou spolu kamarádi už od Unipetrolu a teď jenom hrají divadlo. Babiš byl jediný koho měl Zeman zákonné právo nejmenovat ministrem a přes to to bez zaváhání udělal a ještě inicioval návrh zákona který mu to umožnil i když ve finále neprošel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa