Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Megaloman Zeman: Kanál jako jeho pomník? Stovky miliard na nic, tvrdí odborníci

Miloš Zeman prosazuje vástavbu plavebního kanálu, propojujícího Labe, Dunaj a Odru
Miloš Zeman prosazuje vástavbu plavebního kanálu, propojujícího Labe, Dunaj a Odru  (Autor: Foto Blesk - Alexandr Malachovský, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
27. února 2014
18:15

Miloš Zeman lobboval za projekt kanálu Dunaj-Odra-Labe i před europoslanci. Německá politička ho proto označila za posedlého megalomana. A Zemanův plán dnes zavrhli i vědci z komise Akademie věd. Podle nich by stavba stála stovky miliard, příliš užitku by však neměla. Připomněli tak slova Miroslava Kalouska o tom, že i ten Stalinův pomník na Letné vyšel levněji...

Miloš Zeman za svůj projev před europoslanci ve Štrasburku sklidil chválu, i kritiku, která se týkala i výstavby kanálu Dunaj-Odra-Labe. Spolupředsedkyně německých zelených Rebecca Harms tenhle záměr odsoudila jako "megalomanský projekt". "Miloš Zeman se stal natolik posedlým zachováním svého odkazu ve formě megalomanského projektu, že úplně zapomněl na zájmy občanů, přírody i ekonomiky," uvedla Harms. Podle ní v tomto směru Zeman ztratil kontakt s realitou.

Zeman: Já a megaloman?

Zeman však projekt prosazuje delší dobu. Tvrdí, že by pomohl nastartovat české hospodářství. Ve Štrasburku proto český prezident navštívil i putovní výstavu k tomuto kanálu, která se návrhu snaží najít podporu na mezinárodní scéně. Zeman při té příležitosti kritikům projektu vzkázal, že je asi natolik megalomanský, jako projekt rybníkářské soustavy Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan, který je dnes jedním z klenotů české krajiny, uvedly Parlamentní listy.

Nad návrhem na kanál však zasedla i komise Akademie věd (AV) pro životní prostředí. A nenachází pro něj prý nyní ekonomické, sociální ani ekologické zdůvodnění a opodstatnění! Výstavba kanálu by prý byla jedním z největších zásahů člověka do zbytků relativně přirozených ekosystémů Česka a střední Evropy - a to vše jen kvůli krátkodobému ekonomickému prospěchu.

I Stalin na Letné vyšel levněji, hřímal Kalousek

Stavba by navíc spolkla podle odhadů stovky miliard. Drahé by byly podle i provozní náklady - akademici upozornili, že česká krajina není příliš vodnatá a bylo by proto nutné překonávat velké výškové rozdíly. Komise AV pak vyčíslila i předpokládanou ekologickou újmu - na 16,5 miliard korun. Každoroční úbytek životodárných služeb ekosystémů by pak byl minimálně na desítky miliard korun.

Připomněli tak slova exministra financí Miroslava Kalouska z loňského října, kdy Zemanovo lobbování také kritizoval: "Chápu, že by to možná někomu usnadnilo dopravu, ale nemůžeme si dovolit dát několik stovek miliard na investici, která se nikdy nevrátí," uvedl tehdy Kalousek, podle kterého by šlo o Zemanův pomník. "To ten Stalin na Letné vyšel levněji," povzdechl si.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajanene ( 18. srpna 2014 18:32 )

Za prvé by projekt přinesl prospěch při stavbě a následně během provozu, a to vše za přispění EU, ze kteráho hloupostí politiků a chamtivostí úředníků nechaváme v Bruselu každoročně většinu propadnout. Za druhé není problém překonávat výškové rozdíly, a to od té doby, kdy byla vynalezena zdymadla a podobné drobmosti. Je tomu tak na Gabčíkovu, jako i mnohokrát na Donau-Main-Rhein Kanal. Nejspíš největší problém je v tom, že Kalousek asi nechodí popíjet s nikým, kdo staví podobné stavby a nedostal zatím slíbeno, jinak už horoval pro stavbu jako divý...no a betonová lobby se asi vzhlédla v Temelínské dostavbě tak silně, že na tuhle stavbu ještě nezareagovala.

kukuku ( 27. února 2014 21:35 )

Při vypracovávání těchto studií je rozhodující, kdo si studii objedná a kteří vědci jsou jejím vypracováním pověřeni. Hlavně by měl být z komise vypráskán kdokoliv, kdo se nazve zeleným.

dzery ( 27. února 2014 19:31 )

Monais vždycky kvákne nějakou kravinu.

aanitaa ( 27. února 2014 19:31 )

Souhlasim

dzery ( 27. února 2014 19:30 )

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa