Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Guvernér Singer: Lidé přišli o úspory? Jsme holt národ střádalů! Konto prý má také v korunách

Takhle si žije guvernér ČNB Miroslav Singer
Takhle si žije guvernér ČNB Miroslav Singer  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČNB)
Autor: simao - 
17. února 2014
21:20

Guvernér Miroslav Singer musí často vysvětlovat listopadový krok ČNB, kdy centrální banka uměle snížila kurz koruny. Zdražila tím řadu věcí a připravila lidi o část úspor. Sám Singer na to reaguje tím, že sám má také konto v českých korunách. Někdejší oblíbenec Václava Klause však za svůj krok schytává kritiku ze všech možných stran. Útočí i Klaus.  

Miroslava Singera jmenoval do čela ČNB (České národní banky) tehdejší prezident Václav Klaus v červnu 2010 po odstupujícím Zdeňku Tůmovi. Singer byl při nástupu označován za Klausova oblíbence. Jenže to již nyní o tomto bankéři neplatí. Klaus ho nedávno kritizoval za krok, ke kterému ČNB 7. listopadu 2013 přistoupila - za nepopulární zásah do kurzu koruny. Za euro od konce loňského roku zaplatíme až o dvě koruny víc a odborníci se přou, zda to bylo nutné...

Klaus kritizoval, Singer obhajoval

Václav Klaus kritizoval krok ČNB na obrazovce ČT. "Zkomplikovalo to ekonomice dlouhodobou situaci. Bylo to velmi nerozumné. Mrzí mě, že naši bankéři se zachovali tak nafoukaně a všem nám vytvořili tuto, podle mého názoru, zbytečnou věc," řekl v pořadu Ekonomika ČT 24.

Guvernér Singer však krok samozřejmě obhajoval i v pondělním pořadu Hyde Park. Stále si stojí za tím, že bylo nutné jej udělat. "Dramaticky se totiž prohloubily dva jevy - jednak zcela evidentní spekulace na trhu, že to neuděláme... a za druhé to, že jsme potřebovali čelit deflační spirále," popisuje Singer příčiny sražení kurzu koruny. Deflace je přitom jev, kdy klesá v ekonomice cenová hladina. Jde o opak inflace (kdy cenová hladina roste). Singer a a spol. tvrdí, že Česku hrozila, řada ekonomů si to nemyslí. Kdo přitom na posilující kurz a zahálení ČNB podle Singera spekuloval? "Těch subjektů začínalo být víc a víc a tlak na korunu začal být cítěn," řekl Singer v ČT. A dál si opakuje svou: "Deflace by v letošním roce hrozila... "

Lidé přišli o úspory? Jsme zkrátka národ střádalů, nediví se Singer

Krok ČNB však připravil lidi i o část úspor. Singer si tím hlavu neláme a považuje to za přirozenou věc. "Stejní lidé nevnímali, že se jim zvedali úspory v okamžiku, kdy kurz posiloval," uvedl v Hyde Parku. "My jsme národ střádalů. 3 ze 4 Čechů spoří... Ale to nic nemění na tom, že ani úspory si každé ráno nepřepočítáte, kolik máte třeba v jenech," tvrdí Singer. Sám prý také spoří. "Konto mám, většinu úspor mám v korunách v českých bankách," tvrdí.

Se starostí o úspory lidí se zkrátka obracejte jinam, vysílá jasný signál. Guvernér Singer totiž dále argumentuje: "Centrální banky už asi 80 let nemají za cíl stabilitu úspor, ale stabilitu cen." Euro chce držet kolem 27 kč za euro (momentálně cca. 27,50 Kč za euro). A k průběhu intervence prozrazuje: "V tuto chvíli již přes tři měsíce, čtvrt roku jsme nemuseli dělat nic. Ten kurz se nyní udržuje sám."

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mememumu ( 18. února 2014 14:22 )

Drž hubu, hlupáku, a věnuj se činnostem, na které stačíš. Třeba je mezi nimi i taková, za kterou ti někdo zaplatí.

ipsace ( 18. února 2014 14:20 )

ODSáku, vytunelovali jste celý národ, raději mlčte. Jsme znechuceni zloději, které tady hájíte.

mememumu ( 18. února 2014 14:20 )

Další barvoslepý duchem mdlý...

ipsace ( 18. února 2014 14:19 )

ODS, Nečas, Singer, Rittig, Bém, Janoušek, Rampula, Grygárek, Dalík, Topolánek, Lenger, tzv. tupá kantýnská Nagyová, "bystrý" Marek Benda a spol. je mor pro naši zem !

mememumu ( 18. února 2014 14:18 )

To nic, de.bile.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa