Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Slavný soudruh Biľak zůstal věrný, uctili památku zrádce mladí komunisté!

Ze života Vasila Biľaka: Pohlavár KSČ na kubánské pláži a s Jásirem Arafatem
Ze života Vasila Biľaka: Pohlavár KSČ na kubánské pláži a s Jásirem Arafatem  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
11. února 2014
08:58

Minulý týden ve čtvrtek zemřel v Bratislavě bývalý přední komunistický funkcionář Vasil Biľak (†96). Kolaborant, který podepsal zvací dopis pro Brežněva a pozval do Československa okupační tanky. Jeho smrt zarmoutila mladé komunisty. Oslavují Biľaka jako jednu z "nejslavnějších politických osobností", která zůstala věrná marxismu-leninismu po celý svůj život. A mají pravdu. Biľak byl přesvědčený. Ale zrádce.

Zeptejte se mladé generace, kdo to byl Vasil Biľak. Když podobnou otázku položil Blesk nedávno s bojovníkem za svobodu Janem Palachem, uspěl možná tak u mladých diváků, kteří viděli Hořící keř. Jenže proč se Palach upálil, mnozí netuší dodnes. Na odpor proti sovětské okupaci. A kvůli vytržení obyvatelstva z letargie.

To soudruh Vasil Biľak byl z úplně jiného těsta. Právě on ve zvacím dopise vyzval Sověty, aby v Československu zakročili proti "zhoubnému" společenskému uvolňování v rámci pražského jar. Kontrarevoluci, jak Biľak a spol. dění v roce 1968 popisovali. V očích mnohých tím zradil svou vlast.

Historik: Záporák Biľak

Až do smrti byl přesvědčeným marxistou-leninistou, ovšem popíral, že zvací dopis podepsal. Rusové navíc odmítli Česku předat originál dopisu, dodali jen kopii (Boris Jelcin ji dal Václavu Havlovi). Tam však Biľakův podpis nechybí. A navíc se traduje historka, že to byl právě Biľak, který Brežněvovi psaní osobně předal. "Od roku 1956 najdete málo tak záporných postav, které působily v československém veřejném životě, jako právě Vasil Biľak," okomentoval Biľakovu smrt historik Oldřich Tůma.

Biľak má přitom právě dnes pohřeb v Bratislavě, kde dožil. "Chtěl bych výslovně zdůraznit: sovětský příchod nebyl žádnou intervencí, ale vskutku bratrskou pomocí," obhajoval přitom Biľak okupaci v dnes již legendárním rozhovoru pro německý Der Spiegel v roce 1985. A navrch si přidal perličku: "Jak známo, nikdo nebyl v Československu postaven před soud za kontrarevoluční činnost..."

Mladí komunisté: Hrdina Biľak

Svaz mladých komunistů Československa (SMKČ) je jiného názoru. Biľak byl pro ně muž, jemuž "se podařilo zabránit excesům roku 1968 a nasměrovat vývoj k důslednějšímu budování socialismu v naší vlasti", "nejslavnější politická osobnost dodnes žijící v prostoru bývalého Československa" a "symbol období konsolidace společenské a politické situace v naší vlasti – spojené s úspěchy i prohrami této doby".

"Souhlasíme s tím, že pokud by se plně realizovalo tzv. Pražské jaro, socialismus by v naší vlasti rokem 1968 skončil," uvádějí mladí komunisté v prohlášení, uveřejněném na komsomol.cz. "Biľak i v letech kapitalistického režimu zůstal na rozdíl od mnoha svých spolupracovníků věrný socialismu, věrný marxismu-leninismu, nikdy své předchozí názory nerevidoval v duchu dobové módy," dodávají.

aramhess ( 11. února 2014 21:43 )

Nerad se vracím,no budiž.,vencovipernikovi,mortisovi a jiným kačerům donaldům-vasil,gustáv a spol,byli politikmi tzv.normalizace,gulagy už dávno neexistovali a v jáchymově pracovali profíci,nebo komouši napravující svůj kádrovej profil,popravovalo se jenom politicky nebo jako dnes ekonomicky.Rusáci by tak nebo tak zasáhli,zvací dopis byla kulisa,nic víc.Apropo,kolik lidí za jeden jediný týden nechá popravit zubící se obama?

tarot666 ( 11. února 2014 21:33 )

Byl to fanatický bijec a disident

tarot666 ( 11. února 2014 21:32 )

Odejít a kam?

rudyptak48 ( 11. února 2014 20:57 )

Je vidět, jak reálný socialismus prospíval soudruhům jako Biľak, Štrougal, Jakeš ap. Všichni se dožili, nebo ještě dožívají vysokého věku. Což se nedá říct o většině dělnické třídy, která byla nucena za životní minimum plnit plán pětiletek nejlépe na 100% a více. Tehdy se všechno centrálně plánovalo a také centrálně plnilo, sice někdy jen na papíře. Byla to taková velká potěmkinova vesnice. Bez šedé ekonomiky by tenhle systém stěží fungoval. Úspěchy socializmu si bláhově namlouvali jen takoví soudruzi jako byl Biľak. Ten rusín neuměl mluvit ani slovensky. Takový tupec byl pro stranu nejvzácnější, byl ji totiž věrný. Je lepší žít v našem polistopadovém absurdistánu, než v socialismu. Vím, že je hodně lidí bez práce,ale to důležité má každý, svobodu volby a možnost odejít. Za socialismu jsme byli všichni více méně otroci.

pepatiso ( 11. února 2014 20:25 )

5 řádků a tolik zloby,rád bych věděl co za zrůda by z Vás byla za bilakových časů?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa